tisdag 26 mars 2019

Gravad lax och gravlaxsås

Efter regn kommer solsken sägs det, och efter alldeles för många dagars blogguppehåll kommer nu äntligen ett nytt inlägg i det Mårtenssonska köket. Ett inlägg med ett recept som vi delat med oss av tidigare, men som vi tycker känns passande att bjuda er på igen. Det är Ankis fars recept på hans goda gravad lax och fantastiskt goda gravlaxsås, ett inlägg som vi valt att minnas och hylla honom med efter att vi hastigt förlorade honom för 2 veckor sedan.


Så länge jag kan minnas var det far som stod för den gravade laxen och gravlaxsåsen till både jul och påsk, och alla andra gånger däremellan. Precis som mor så var far matglad, både när det gällde att laga och äta mat, han stod vid spisen både vid festliga tillfällen och till vardags, och efter mors bortgång lagade han egen mat så länge som hans kropp och knopp tillät. 
Far kom ofta hem till oss med recept, klippta ur tidningar eller nerklottrade på en pappersbit, som han sparat till oss för att han visste att det var maträtter vi skulle gilla. Mycket av det vi båda kan i köket har vi lärt av Hasse och Gun.

Det var sillinläggningar till jul, grisar som styckades och blev till bland annat korv och leverpastej, i unga år födde han dessutom upp egna grisar och kycklingar i kolonin till hushållet - både av intresse men också framförallt för ekonomins skull. Han rullade mozartkulor och slipade knivar som ingen annan, älskade kapprockasill och var aldrig rädd för att prova nya "konstiga" maträtter som sushi och det som sedan blev storfavoriten, Tom Kha gai
Men den gravade laxen och gravlaxsåsen, den kommer vi alltid att förknippa dej med far! 


Gravad lax
1 kilo lax, helst mittbiten. Laxen ska ha varit frusen minst tre dygn innan den serveras, antingen fryser du den innan den gravas eller efter.
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk grovt mald vitpeppar
hackad dill
Använder du bara en sida av laxen så delar du den på mitten först.
Strö socker, salt, peppar och dill på den ena biten och lägg den andra ovanpå.
Lägg fisken i dubbla plastpåsar, tryck ut så mycket luft du kan och förslut påsarna ordentligt.
Låt det hela ligga framme ca 1 timme så att kryddorna börjar lösas upp.
Lägg påsen i en form och ställ någon form av press på, det kan t.ex vara en mortel eller en paket socker. Formen ställer du i kylen 3-5 dagar och varje dag så vänder du på påsen.
Ta ut laxen och skär den i tunna skivor, gärna lite på snedden, och servera med en gravlaxsås/ hovmästarsås.


Gravlaxsås
1 msk dijonsenap
1 msk vanlig senap
1 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
hackad dill
salt och vitpeppar
Se till så att alla ingredienser håller rumstemperatur.
Rör samman senap, socker och vinäger i en skål.
Vispa ner oljan i en tunn stråle, vispa rejält hela tiden så att såsen tjocknar.
Smaka av med kryddorna och tillsätt dillen.
Låt såsen stå någon timme i kylen så smakerna kan mogna innan du serverar den.


Ett av våra favoritfoton på oss alla tre, här på julbord för några år sedan. Det är precis så här vi ska minnas honom, glad och skrattande, full av liv och glädje!
Vi sänder ett stort och varmt tack till alla er som på ett eller annat vis hört av er sedan far gick bort i början på mars.
Tänk gärna på demensförbundet eller hjärnfonden

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!