torsdag 7 mars 2019

Entrecote med ljummen ärtsallad och whiskysås

Ojojoj, ibland blir matlagningen extra lyckad och maten extra god, och precis så var det i söndags i det Mårtenssonska köket när Håkan brassade på finfina skivor av entrecote.
Här gick köttet först i vår sous vide, men har du ingen sådan så kan du så klart ändå laga till dagens maträtt - då är det bara att steka köttskivorna som vanligt i ett stekjärn och sedan servera med de goda tillbehören.


Så vad hade vi då som tillbehör? Ja ni som följer oss på andra sociala medier som det så tjusigt heter, Instagram och Facebook, vet redan att det låg en härligt vårgrön ärtsallad sidan om entrecoten och i såsskålen hällde vi whiskysås. Nope, ingen potatis eller något annat - det tyckte vi inte behövdes men det gör du så klart som du vill.

Sous vide entrecote
2 cm tjocka skivor entrecote
1 tsk örtsalt
1 tsk lökpulver
1 krm svartpeppar
Gör såhär:
Krydda köttet runt om och vakuumpacka skivorna var för sig.
Fyll en stor gryta med varmt vatten, ställ in cirkulatorn på 58 grader och kör köttet i sous vide i 2½  timme.
När köttet är färdigt tar du ur det ur vakuumpåsarna och låter det rinna av.
Värm upp ett grilljärn och låt det bli glödgande varmt, stek biffarna 1½ min på var sida för stekyta precis innan serveringen.

Ärtsallad
300 g frusna ärtor
1 bananschalottenlök, finhackad
2 små vitlöksklyftor, finhackade
½ dl hönsbuljong
2 nävar rucola
2 nävar salladsmix av valfri sort
örtsalt och svartpeppar
Fräs löken i smör i en tjockbottnad gryta tills löken mjuknar.
Tillsätt ärtorna och buljongen, låt koka upp och småputtra så ärtorna blir varma och genomkokta.
Lägg upp salladen på ett stort fat och häll över ärtblandningen.
Servera

Whiskysås
½ dl Jack Daniels whisky
2 msk kinesisk soja
3 dl grädde
2 msk rosépeppar
några stänk worcestershiresås
maizenaredning
Häll ingredienserna i en gryta, låt koka ihop ca: 5 min.
Smaka av och red av såsen med maizena till önskad konsistens.

För dej som har sous vide är tipset att göra såsen och salladen under tiden som köttet gonar sej i det heta badet. För dej som istället lagar till entrecoten i stekjärnet är tipset att först göra sås och sallad, därefter steka köttet och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!