torsdag 7 mars 2013

Citronpaj med hallonspegel

Nu är det lite sedan vi serverade er en smarrig efterrättspaj men det ska vi råda bot på idag tillsammans med en citronpaj. Vi serverade pajen när vi hade familjen Persson på besök senast och alla tyckte den var god, även om Lovisa blev en aning besviken... "Ska vi inte äta den goda kolasåsen idag?" Vi bjöd dom nämligen på marängsviss med dulche de leche när de var här gången innan och hon hade lite förväntningar på att den skulle komma i repris... Så nu vet vi det till nästa gång, dulche de leche it is!

Nu är det som så att vi båda är förtjusta i när det smakar ganska mycket av citronerna så mängden pressad citron i fyllningen tycker vi att ni själva ska prova er fram till. Vi pressade ner två hela citroner och det tyckte vi var lagom, men det beror ju så klart även på citronerna, ibland får man lite mer saft, ibland lite mindre.
Något som blir riktigt gott är att servera pajen med en klick vaniljvisp så varför inte ta tillfället i akt och vispa ihop den absolut godaste som världen har skådat (eller smakat!), receptet hittar du här.


Citronpaj  6-8 port
Pajskal
½ dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör
Mixa alla ingredienserna så det blir en fast deg och tryck ut i en smord pajform.
Grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter, på 200 grader.

Fyllning
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
1-2 citroner, rivet skal från 1 och mängden saft beroende på hur syrlig du vill ha din paj.
Vispa samman ägg och socker så det blir vitt och luftigt.
Blanda ner mjöl, citronskal och saft, smaka av.
Häll fyllningen i skalet och grädda ca 10 minuter på 200 grader.
Fyllningen stelnar mer undertiden pajen står och svalnar.

Hallonspegel
1 paket frysta hallon
3 msk vatten
florsocker efter eget tycke och smak
Lägg de frysta hallonen i en gryta och slå på vatten.
Låt bären sakta smälta ner undertiden som du rör om då och då.
När hallonen har smält ner till en sås så smaksätter du den med florsocker så den blir så söt som du tycker den ska vara.
Använder du den till citron så gör den gärna lite sötare eftersom syran från citronerna också smakar.
När citronkrämen har stelnat så brer du på hallonsåsen och ställer pajen i kylen igen så att även såsen stelnar.


Nej, ingen större utflykt blev det igår inte såvida man inte räknar promenaden och loppisbesöket vi gjorde på eftermiddagen. På loppisen sprang Håkan på en smärre skatt enligt honom själv, andra besökare som hörde hans glädjeutrop trodde säkert han hittat olja eller i alla fall en trisslott med högvinst på:) Men så var icke fallet, istället släpade han hem fyra hela årgångar av "Allt om mat", 1970, 1971, 1974 och 1980. Matporr på hög nivå om ni frågar herrn.
Dagen avslutade vi med en middag på stans bästa sushiställe, Sushinu och helt i vanlig ordning gick vi hem väldigt mätta och väldigt belåtna. Som efterrätt skrattade vi åt gamla reklamannonser, matfoton och recept på läskiga maträtter, tänk vilken glädjekälla maten ändå är oavsett årtal!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

25 kommentarer:

  1. Oj vilken smarrig paj, sparar genast receptet och vem hade inte blivit toklycklig över eran skatt :-)

    SvaraRadera
  2. Mums vilken god paj! Man kan säkert ha lite dulce de leche till den också ;). De där Allt om mat skulle man viljat vara med och bläddra i. Jag hade en skatt av Husmoderns kökskalender sedan 70 talet men de har försvunnit i någon flytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man hade säkert kunnat det, attans att vi inte tänkte på det:)
      Du får väl bläddra lite när ni kommer hit, det måste vi ju snart försöka fixa till, eller hur?

      Radera
  3. Älskar citronpaj, har faktiskt t o m gjort en LCHF-variant som blev riktigt god. Denna med hallonspegel ser underbar ut!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, perfekt att det funkar med en variant för de som äter LCHF också.

      Radera
  4. åh, det här receptet ska jag spara och bjuda min citronälskande fästman på. om han gör nåt snällt nån gång. annars kan jag ju göra den till mig själv, jag tycker ju också väldigt mycket om citron :)

    haha, ja gamla mattidningar är alltid roliga att skratta åt. matfotografering har ju verkligen förändrats en del med åren, ibland undrar man lite hur de tänkte :)

    kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, Pernilla, då kommer den till användning på ena eller andra sätter då:)
      Du skulle bara sett vissa av bilderna, jisses man undrar ju om de har målat brunt över hela fotot... Ska se om vi inte kan få till något att visa upp här.

      Kramar

      Radera
  5. Vilken underbart vacker pajbit på den tallriken! Hur kan man då sukta efter dulce de leche?! Fast det är klart, det kan man ju alltid :-)

    Tycker er utflykt låter precis lagom och inga dåliga fynd på den loppisen! Åh, vad roligt att bläddra igenom gamla AOM. Ni kommer säkert hitta en massa härliga recept. Liksom mode går det ju lite i cykler. Ska bli spännande att se om ni kommer att återge några godbitar här!

    Trevlig helg så här lite i förskott!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det där dagsljuset är så himla trevligt att åter få stifta bekantskap med. Klart man kan alltid kan sukta efter kolasås, speciellt om man är 11 år:):)

      Ja, ska man gå efter hur det låter när Håkan bläddrar i tidningarna så lär det lagas till en hel del...

      Detsamma till dej i förskott,
      kramarna

      Radera
  6. Vad pajen ser läcker ut! Det låter gott med den syrliga smaken och jag vill nog ha en skvätt vaniljsås till.

    Hoppas ni har det bra och får en njutbar helg! Kram från mig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, den var en riktig läckerbit:) Speciellt med vaniljvispen till...

      Tack, hoppas du också får en härlig helg Helena,
      kramar

      Radera
  7. Citroner är riktigt gott i desserter... Ser väldigt gott ut!!
    Ha en fin dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, så uppfriskande!

      Kramar

      Radera
  8. Mums, mums! Vilken läcker paj!
    Måste nog också slå till med citronpaj, kanske nästa helg... :)
    Ha en toppen fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan väl passa bra, alltid gott med lite extra till helgerna.

      Detsamma hoppas vi att du får,
      kramar

      Radera
  9. Citron och hallon passar så himla bra ihop verkligen, friskt och fräscht! Denna ska jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör ju det, så gott så. Hoppas du gillar den lika mycket som vi.

      Radera
  10. Ser fantastiskt god ut! Jag älskar citronpaj, men gör förstås min glutenfri. Ha en fin fredag och en bra inledning på helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Så bra när du kan få till sådana godsaker utan gluten!

      Tack, vi önskar dej detsamma.

      Radera
  11. Lemon tarte säger de i "Hela England bakar". Dubbeltydigt med ordet tarte och jag älskar engelsmännens finkänslighet i det avseendet. A good tarte är inte illa!

    AlltOmMat är en guldgruva! Särskilt annonserna från gamla nummer. Fredagskram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, fiiiiint ska det vara:) Från och med nu, tarte it is!
      Ja det är verkligen en guldgruva på mer än ett sätt, många bra recept, flera goda skratt och en hel del minnen.

      Kramar

      Radera
  12. Jodå, jag såg eran matporr... underbart! =)

    Ojoj, sicken goding... en sådan här till efterrätt säger då jag inte nej till! Och dulce de leche.... YUMMIE alla dagar i veckan!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så underbart, vi frossar på, räcker säkert hela helgen :)

      Radera
  13. Pajen ser verkligen jättegod ut!
    Ursäkta en fråga från en okunnig, jag undrar hur man gör hallonspegeln? Hittar det inte i receptet.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails