måndag 4 mars 2013

Laxwook med egen kryddpasta

Så där ja, då är det väl dags för lite mat i köket igen! För även om det fina vårvädret har fortsatt i vår stad idag och den stora lampan varit tänd så är det ju inget vi behöver sticka under "snudan" på er hela tiden:)

Eftersom ni inte fick något recept igår så tänkte vi bjuda er på två recept idag, inte illa eller hur? Visserligen så hör de båda recepten lite ihop, det är nämligen så att kryddpastan som vi börjar med ska användas i laxwooken som vi avslutar med. Men det går det hur bra som helst att använda recepten var för sig,
kryddpastan är nämligen en Tikka Masala och den kan du även använda i andra rätter som t.ex till kyckling (Chicken tikka masala) eller en vegetarisk variant.

Skulle du mot all förmodan inte vilja göra egen kryddpasta och ändå vill prova laxen så kan du ju så klart köpa färdig Tikka Masala, om vi inte är helt fel på det så finns det nog i Santa Marias utbud.
Men att göra egen är absolut inte svårt, fast det behöver du ju inte berätta för någon, här har du ett perfekt läge att passa på och glänsa lite med dina matlagningskonster!


Tikka Masala
2 vitlöksklyftor, skalade
2 tsk malen ingefära
½ tsk cayennepeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk garam masala
½ tsk flingsalt
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 litet knippe färsk koriander
1 msk kokosflingor
ca 10 sötmandlar
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk korianderfrö
Sätt en stekpannan på medelvärme och torr-rosta spiskumminfröna och korianderfröna.
Mortla de rostade kryddorna i en mortel tills de är pulvriserade.
Kör alla ingredienserna i en mixer till en pasta.
Pastan håller i kylen minst en vecka.

Snabb laxwook
2 portionsbitar laxfilé
½ dl hackade salta jordnötter
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
färsk ingefära efter eget tycke och smak, riven
½ tsk sambal oelek
färsk koriander efter eget tycke och smak
1 msk tikka masalapasta
1 morot, hyvlad
4 blad pak choi, endast det vita på bladet strimlat
2 dl kokosmjölk
limesaft
Skär laxen i lagom munsbitar.
Finhacka korianderstjälkarna och spara bladen till senare.
Fräs vitlök, ingefära, sambal oelek och  korianderstjälkar snabbt i olja.
Klicka ner masalapastan och och fräs under omrörning i 30 sekunder.
Tillsätt laxbitarna och låt dom steka med under ca 1 minut, ta i morötter,pak choi och kokosmjölk och låt det puttra ca 1 minut.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera till ris och strö över jordnötter och korianderblad.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

19 kommentarer:

  1. Har ni skrivet detta på nån platta med autocorrect? "Sätt en stekappan på medievärme" borde kanske vara "sätt en stekpanna på medelvärme"? :D

    /Trollmor, även språkpolis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, ingen sån platta i vår ägo:) Helt enkelt bara lite för snabba fingrar som halkat runt på tangentbordet...

      Radera
    2. Okej, klart mer värt att ha skrivit fel än att ha råkat ut för autokorrigering. Autocorrect är en sån styggelse!

      Nån gång ska jag ge mig på en tikka masala. Nån gång. Med lax, för det verkar ju magiskt gott. Bookmarkar receptet tills vidare.

      Radera
  2. Många ingredienser imponerar. Ser och låter gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, bara att passa på och ta tillfället i akt och impa lite:)

      Kramar

      Radera
  3. Så himla gott med masala! Egen är bäst så klart! Och pak choi har jag i frysen - och lax, biffen, förlåt laxen, är klar! Tack för receptet! Soliga kramar även från västkusten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fördelen med att göra egen (förutom att man kan glänsa då) är ju att man kan påverka smakerna lite också. Perfket, då var det någon som fick nytta av recepten/et då, hoppas nu du gillar maten.

      Kramar till dej, Erika.

      Radera
  4. Fin bild! Jag blir alltid lika full i fniss när ni lagar indiskt, Amy är en fin människa som fått er att ändra era smaker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst är hon kanoners den där Amy, vi är henne för evigt tacksamma!

      Radera
  5. Gott med egen kryddpasta och inte helt jättejobbigt att göra, mixa och klart! Borde kunna funka utan vitlöken också med tanke på alla andra gottigheter i den. Och så får jag testa till kyckling då, inte lax :-)

    Hoppas ni har en fin vecka och tack för ännu ett ord till mitt skånska lexikon!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det var verkligen inte svårt alls och det borde väl gå hur bra som helst utan vitlök i den. Klart du ska prova med din egen tvist, vi följer med spänning hur det går (om du testar alltså:))

      Men vassego, du är snart fullärd ju!

      Kramarna

      Radera
  6. Jag tillhör skaran som alltid köpt färdig tikkamasala i affären, det ska jag erkänna. ;-) Jag älskar det dock, och det kanske vore hög tid att prova göra egen!
    Här lyser också solen starkt på oss, och då är det svårt att hålla sig inne. :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är med säkerhet inte ensam om det, det kan vi med säkerhet lova:) Tycker absolut att du ska testa göra egen, det var så lätt och så gott. Dessutom kan man ju sätta sin egen prägel på pastan, inte fel det heller.

      Radera
  7. Vad gott med egen kryddpasta! Jag sparar receptet! Gillar att laga mat från allra början! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara på du bara, hoppas den går hem i ditt kök också.

      Tack Lana,
      hoppas du också haft en bra dag.
      Kram

      Radera
  8. Så kul att ni gör egen kryddpasta, me like det vet ni :) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, vi anade nästan det:)

      Kramar

      Radera
  9. ja, tänk så enkelt det är att göra egen kryddpasta egentligen. ändå är jag oftast lat och köper färdig... fy på mig, hurra för er!

    och den där laxen, den låter inte dum den. med jordnötter också. mmm. nu blev jag hungrig igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamenvisstserdu:) Nej inte alls fy på dej, du gör så mycket andra godsaker!
      Laxen var inte alls dum, nötterna ger en härligt knaprighet.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails