torsdag 11 april 2013

En tallrik ölmusslor och en tallrik breasolasallad, tack!

Åh, den där goda plockmaten med några olika rätter på bordet, vi skulle nog kunna leva på det! Eller i alla fall duka upp det nära på varje helg, det finns ju en faslig massa olika godsaker att lägga upp på faten och njuta av.
Sist vi hade middag a'la tapas i köket provade vi ett recept som vi hittat hos Göteborgs bästa russin, dock förändrade vi det lite när vi klickade ner lite crème fraiche i ölspadet som musslorna fått koka i. Oerhört gott blev det, musslor kan ju faktiskt simma i så mycket annat än vin och öl visade sej vara väldigt bra att plaska runt i:)

musslor kokta i öl
Blåmusslor kokta i öl   2 port
450 g blåmusslor
½ tsk sambal oelek
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 dl majskorn
4 skivor bacon, strimlade och knaperstekta
hackad bladpersilja
3 dl öl med liten beska, vi använde Budweiser
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Använder du färska musslor så rengör dom innan du tillagar dom, skölj i kallt vatten och dra bort "skägget" som kanske finns.
Musslor som inte stänger sig när du rengör dom (knacka lite på skalet), eller som har söndrigt skal ska du kasta!
Fräs sambal, lök, vitlök och majs i olja en en stor gryta.
Tillsätt baconstrimlor, öl och persilja och låt det koka upp.
Lägg ner musslorna och låt dom koka under lock ca 5 minuter, rör om någon gång under tiden.
När musslorna har öppnat sig tar du upp dom från grytan, de som inte är öppna ska du kasta.
Rör ner crème fraiche i spadet och smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka musslorna och servera med resten av baconstrimlorna.

På ett annat fat fick några skivor breasola sällskap av frukt, bär, ost och grönt. Detta receptet kan man ju ändra och variera helt efter eget tycke och smak, gillar man inte fetaost kanske man hellre vill ha getost, finns det inte persika hemma kan det säkert gå riktigt bra med apelsiner istället. Men vårt förslag är så här:

breasola med jordgubbar

Sallad med breasola och jordgubbar
ruccolasallad
2 persikohalvor i tunna skivor
100 g jordgubbar tunt skivade
5 skivor breasola, i mindre bitar
4-5 myntablad
½ pkt fetaost, gärna med buffelmjölk
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Lägg alla ingredienserna på ett fat.
Blanda samman olja och vinäger och häll över salladen, låt stå en stund och dra.

En ny helg står och knackar på dörren och ska vi lita på våra vänner SMHI så kan vi få njuta av en riktigt solig och varm söndag. Det håller Mårtenssons verkligen tummarna för eftersom det då enligt traditionen är dags att besöka Ankis morbröder och gå på vårmarknaden i Lövestad. Lite inköp är planerade, några kryddor, strumpor och så ska Håkan köpa tollor* att ha på jobbet! Vem vet, har vi tur så hittar vi kanske några kokboksfynd denna gången också!

Har ni några planer för eran helg eller kör ni på gehör?
Oavsett vilket så hoppas vi att den blir toppenbra och att ni får njuta av godsaker i alla dess former! Kanske någon av er har turen på sin sida och tar hem vinst i vår tävling:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Tofflor (tack Lotta:))
x

28 kommentarer:

  1. Musslor älskar ju vi här hemma men har inte kokat dem i öl ännu.
    Min ölgalne bror skulle nog gilla det tänker jag o det kanske det blir nästa gång jag bjuder :)
    Ha det gott / Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska ni absolut prova ölkoket och så klart bjuda in brodern:)

      Detsamma till dej

      Radera
  2. Ingen favorit varken öl eller musslor här, men det ser jättegott och frestande ut. Jajamän, en klick creme fraiche gör det mesta gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men man kan ju inte gilla allt Amy:) Men kanske med en klick?

      Radera
  3. Hm, att titta på Hela England bakar och läsa matbloggar är ingen bra idé när man börjar bli hungrig...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Nej, det känns som det kanske inte är så bra:)

      Kramar

      Radera
  4. Helgplanerna blev just utökade med ännu en kattbegravning. Nya fredagstraditionen i Trollfamiljen verkar det som. *snyft*
    För övrigt ska trollmor tillbringa lördag förmiddag i stallet, lördagkväll på fest och söndan ska det kollas motorcyklar. Den biten av helgen känns mycket bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men usch, ni är verkligen hårt drabbade med era katter... Så tråkigt!
      Hoppas absolut att resten av helgen blir så mycket bättre!

      Radera
  5. Äter inte musslor...men salladen skulle jag inte tacka nej! :) Sååååå gott!
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, då får du en bit sallad istället!

      Detsamma önskar vi dej Lana,
      kramar

      Radera
  6. Ja, tack till allt! Utom musslorna... Jag har faktiskt provat så det är inte bara inbillning. Gillar tyvärr inte smaken. Eller konsistensen. Men även solen har fläckar :-)

    Var är förklaringen till asterisken vid tollor* ?! Kan det vara tofflor som menas :-)

    Visst låter det underbart med riktig sol och värme till helgen!!! Hoppas ni får en riktigt fin sådan och att ni får ut det ni vill av marknad. Låter jättetrevligt! Vi drar till landet för nästa helg kan jag inte åka dit. Ska någon annanstans...

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det, samma här med falukorven ju:):)

      Tofflor är det ju, tänk att vi helt glömde bort förklaringen, men vi tackar för påminnelsen:)

      Ja tack, det brukar vara hur trevligt och mysigt som helst. Hoppas landet visar sej från sin bästa sida och att ni får njuta riktigt mycket. Låter spännande med din nästa helg:):)

      Kramarna

      Radera
  7. Jag säger bara ojojoj! Jag hade med mig ett paket finfin bresaola från Italien som nu ligger i kylen och väntar på att förvandlas till något mumsigt. Ert förslag låter inte alls dumt! Eftersom maken skulle kunna starta en "Våga vägra musslorklubb" blir det aldrig sådana här hemma. Jag får passa på när jag är på lokal. Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst menar ni väl mozarella förresten? Eller finns det feta gjord på buffelmjölk?

      Radera
    2. Se där ja, det var väl passande med en breasola som bara ligger och väntar i kylen! Och direkt från Italien, ja som vi skrev hos dej, vi måste ta oss dit snart!

      Och nej, vi menar inte mozzarella, vi blev lika förvånade som du när vi såg feta på buffelmjölk i affären! Lite saltare i smaken var den och så god så:)

      Ha det så gott så!

      Radera
  8. "Shit pommes frites" ;) SÅ gott !! Älskar musslor .. var ett paradis när vi var i Bryssel förra året.
    Har inte testat att koka i öl - låter väldigt gott!! Och den där salladen ser härlig ut den med!
    Längtar till grillväder nu (här i Kalmar regnar det idag tyvärr -annars var tanken grill ikväll) så man kan göra lite roliga sallader till. Är liksom godast till grillat ibland ..
    Farligt att gå in här innan lunch .. svider i magen nu! ;)
    Ha en härlig helg!! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst känns det som att det rycker lite i grillnerverna nu, men här känns det inte heller som något vidare grillväder ikväll. Vi har världens dimma liggande över stan...
      Vi önskar detsamma!

      Radera
  9. Riktigt fin helgmat ni bjuder på!

    Vi ska åka till fjälls i helgen så det blir inte särskilt extravagant, men hemlagat iaf. :)

    Hoppas på turen i tävlingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att läsa! Härligt att åka ort över helgen, hoppas ni får det riktigt skönt!

      Radera
  10. Jag håller med, skulle också kunna leva på tapas-liknande småplock. Det här såg riktigt vårfräscht och fint ut!
    Jag blev oerhört sugen på musslor nu. Tyvärr blir det inte så ofta eftersom min man inte tycker om musslor. Det är ju inte lika kul att laga bara till sig själv......
    Här i norr (? Gävle) verkar våren vänta med sin ankomst och vi har fortfarande på tok för mycket snö kvar.
    Trevlig och smakfull helg önskar jag er båda!
    //Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att sitta och smaska på olika mat är väl inte direkt så kul... Då får man passa på tills man är ensam på hemmaplan:)
      Ingen snö här längre, tack och lov, hoppas snart ni också slipper er!

      Tack, vi önskar detsamma!

      Radera
  11. Det är inte ofta vi lagar musslor hemma, men detta recept måste testas, för att koka i öl låter mycket gott! Men... stämmer mängden öl i receptet? Bara en liten flaska 0,3 i en stor gryta låter väldigt lite! Hur mycket musslor räknar ni med till 2 personer/portioner? Tror jag behöver 2- eller 3-dubbla receptet ;-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det måste testas om ni gillar musslor och öl. Jajamensan, visst stämmer mängden om man har mellan ½-1 kilo musslor (tror russinet hade 1 kilo), vi hade ½ kilo men då hade vi ju några fler rätter på bordet:)

      Tackar, detsamma till dej!

      Radera
  12. Åh så mycket gott ni slängt in här de senaste dagarna. Fina bilder från Budapest, mmmm för apfelstrudel!
    Fin och läsvänlig layout har ni även fått sedan renoveringen, snyggt!

    Önskar er en trevlig helg!

    SvaraRadera
  13. Oj vilka härliga musslor ni fått tag på! Kul att ni gillade dem, för det gjorde verkligen jag med.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  14. Visst blev musslorna goda! Det där söta russinet kan hon.
    Salladen ser så fräsch ut! Men jag tycker inte jordgubbarna smakar nåt så här års. Milia ville prompt av vi skulle köpa ett gäng och vi dissade dem allihop. Soanska var de. Barnen ville inte ens ha dem med socker på :-O Men till sommaren kommer jag plocka fram det här.

    SvaraRadera
  15. Musslor är ju så överjordiskt gott. Jag hade tänkt köpa mig ett nät till kvällen för frugan ska iväg (hon är inte lika förtjust). Tyvärr så var de slut så det får bli en laxcarpaccio istället.

    Jag har faktiskt aldrig kokt musslor i vanlig ljus lager men däremot som belgarna gör det, i veteöl, och även i porter. Porter är ju något av en universalkrydda ;-).

    Ha en fortsatt trevlig helg.

    Hälsningar
    Anders, http://barariktigmat.se

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails