söndag 19 maj 2013

Snabbsprängd kycklingfilé med god potatissallad.

Nej vet ni vad, det känns nästan som att vi sa för mycket igår och att skrämde bort sommaren som inledde helgen... Fast, som Håkan säger, så behövs ju faktiskt regnet också och nu kommer det att grönska ännu mer än vad det redan gör. Inget ont utan det har något gott i sällskap:) Något annat gott som följde med regnet är att vi äntligen tog tag i vårt källarförråd och rensade ut allt skit som någon samlat där nere under hösten och vintern... Inte en dag försent och nu blir det en tur till tippen och en loppisupphämtning inom kort! Bra att vara förberedda, vem vet när drömlägenheten dyker upp:)

I dag dyker det upp en sprängd kylling i köket, det vet vi i alla fall. En snabbexploderad sådan och inspiratör till receptet är herr Mårtenssons favoritmatlagare, Jens Linder. Bild på kycklingen har vi icke att bjuda på, den ser helt enkelt ut som kycklingfiléer utan skinn gör, ganska blek och tråkig, men smaken var något helt annat än blek och tråkig! Så saftig så den nästan kan konkurrera med den rimmade varianten, som gjorde sån succé när vi skrev om den (läs här och se receptet här). Till kycklingen bjöds det potatissallad, känns som det blir en hel massa sådana nu, men det är ju så gott och så enkelt att variera.

Snabbsprängd kyckling
3 st kycklingfiléer
Marinad
Saft från en citron
Saft från en ½ lime
1 msk salt
1 tsk kajenpeppar
2 msk muscavadosocker
1 gul lök finhackad
Blanda ihop marinaden, rör om ordentligt.
Lägg ner kycklingen i en påse häll över marinaden, låt gona till sig minst 3 timmar i kylen.
Grilla eller stek kycklingen tills den är genomfärdig.


Potatissallad
1 stjälkselleri, tunnskivad
10-15 rädisor i mindre bitar
1 kg kokt potatis i mindre bitar
½ dl kapris
lite bladpersilja
Dressing
1 äggula
1 msk rödvinsvinäger
svartpeppar från kvarn
salt efter smak
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
Rör ihop äggula, vinäger, ringla ner olja, lite i taget och vispa kraftigt under tiden.
Lägg potatis, rädisor och stjälkselleri i en skål, häll över såsen och strö över kaprisen.
Strö över lite bladpersilja och servera till kycklingen.

Vi tar två bilder på salladen istället som plåster på kycklingsåren. 

Förutom utrensning så blev det en makalöst lång långpromenad idag, vi var rent svitta och tretta när vi kom hem igen. Kändes extra välbehövligt eftersom gårkvällen tillbringades i tv-soffan i sällskap av jordgubbar, glass, grädde, maränger och en påse hett efterlängtade pepparchips! Jo, den där ESC-festivalen höll på länge den:) Vi var väldigt nöjda med slutresultatet av sångstunden, framförallt Håkan som höll sina tummar extra hårt för Danmark, men hade Malta tagit hem det så hade vi inte sörjt. Men vi är ju lite halvdanska här nere i våra trakter, så visst gläds vi lite extra med våra grannar idag!

Nu hoppas vi att ni gläds åt en ny vecka och att den blir riktigt bra för oss alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. Vi hann bara publicera ett glassrecept så kom regnet... jagade vi bort solen? ;)

    Härligt med hemmagjord potatissallad, kan aldrig bli för mycket av det goda!

    En finfin vecka till er, kram!

    SvaraRadera
  2. Ja herregud, den där finalen var allt bra lång, orkade inte ens se klart :-)

    SvaraRadera
  3. Perfekt potatissallad enligt mig! Kapris har jag aldrig hemma insåg jag för andra dagen i rad...
    Vädret kan man prata mycket om men lite skönt med regn också. Det behövs!

    SvaraRadera
  4. Vilka fina bilder på salladen! Här tittade vi också på Eurovisionen och det gick inte så bra för Finland :) Kram och ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  5. Gott, gott! Kyckling blir så saftig och mör när marinerar den! :) Potatissallad ser så god och fräsch ut! Mums!
    Vi tittade med på Eurovisionen men somnade till slut...så resultatet fick jag läsa på nätet dagen efter! :)
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Hemmagjord potatissallad är absolut godast & fräschast!

    Vi såg bara sista halvan av finalen så jag har ingen aning om vilka låtar som var bra och inte, fast det danska bidraget lät väl precis som alla andra såna där etno-låtar med stora trummor och flöjtar som vunnit förut... Så jätteimponerad var jag inte, men det var jag väl å andra sidan inte av någon annna låt heller. Skulle vara den som Petra Mede sjöng om Sverige då ;)

    Kramar!

    SvaraRadera
  7. Potatissallad som är hemmablandad är bäst, alla gånger! Jag kan inte gå tillbaka till köpt nu... :)

    Jag missade Eurovision totalt - har inte ens hört vinnarlåten än. Får dykarn på YouTube och lyssna :)

    SvaraRadera
  8. En god potatissallad uppskattas alltid, smarrigt värre. Kapris har vi alltid hemma men den glöms tyvärr ofta bort... ska jag tänka på nästa gång jag gör potatissallad.

    Ja, ESC-finalen var trevlig och det hejades på vilt :)

    Jag gör en Lotta idag: kram + kram på er!

    SvaraRadera
  9. Jag hejade ju på vampyren, men så är jag ju lite fast i det där discofjollträsket. Han var en godisbit tycker jag, men förmodligen gillar han godis av samma sort som han själv, hihi.

    Svitta har vi också varit i allt körande till återvinningen. Själv har man passerat bäst-före-datum för länge sedan men än har inte J lämnat bort mig.

    Stor kram till er. Vi tänker oss förresten ner mot Ystad i skiftet juni/juli. Är ni där då så kunde vi kanske ses över ett glas av något slag?

    SvaraRadera
  10. Vilket smarrig potatissallad. Så gott med hemmagjord! :) Kram till er.

    SvaraRadera
  11. Mat kan tyvärr inte alltid vara en fröjd för ögat men kan vara supergott iaf, låter jättegott med kycklingen!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!