måndag 23 mars 2015

Efterrätt 3.0

Efterrättstajm i Mårtenssons kök vad sägs om det, är ni sugna på lite sötsaker? Bra, för vi har faktiskt en tre olika att bjuda på här idag! Denna efterrättssymfoni av knaprigt, mjukt och flytande bjöd vi sist vi hade gäster vid vårt bord och faktiskt alla blev överraskat förtjusta. Mest överraskade blev dom när dom såg vad som låg i den ena skålen på tallriken, kanske blir du likaså när du ser popcornen där? Att kombinera olika texturer har vi ju hört om på olika matprogram på tvn och det försökte vi ta fasta på när vi bjöd på världens godaste och enklaste citronfromage, tillsammans med ett glas hallonsås och lakritspopcorn!

Varför tre olika, varför lakrits, citron och hallon? Ja säg det... men lakrits och hallon är ju en smakkombination som används rätt ofta, ni vet döskallarna bland lösgodiset t.ex, och citron tillsammans med hallon är ju gammalt och beprövat. Så i efterrättsdelen av våra hjärnor vävdes dessa smaker samman, tack och lov så blev det lika bra i verkligheten som i tanken!

Citronfromagen har vi skrivit om tidigare, men den är för smarrig för att falla i glömska så vi tar och skriver om den igen. Kanske kan den passa extra fint som dessert nu till påsk, ni vet det där med gult hör ju påsken till:) 
Hallonsåsen gör du enkelt genom att smälta frysta hallon på låg värme i en gryta tillsammans med en skvätt vatten. Efter hand så kan du hälla i mer vatten så du får såsen så tjock/tunn som du vill ha den. Vi valde att ha en ganska så tunn sås, nästan mer som en soppa, så att man skulle kunna dricka den ur glaset om man så ville. Lite som en hallonshot!

Citronfromage   4 port
3 äggulor
1 dl strösocker
4 gelatinblad
3 äggvitor
1 dl vispgrädde
1 - 1½ citron, rivet skal och saft
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som du förbereder övriga ingredienser (minst 5 minuter).
Vispa äggulorna tillsammans med sockret så det blir vitt och luftigt.
Vispa därefter grädden i en skål för sej och äggvitorna för sej i en riktigt ren och torr skål till hårt skum.
Rör ner citronskalet och saften från 1 citron i äggsmeten.
Krama ur gelatinbladen och smält dom på låg värme med lite vatten i en gryta.
Låt gelatinet svalna en aning och rör sedan ner en skvätt av äggsmeten i grytan och blanda ordentligt, rör sedan ner det hela i resten av äggsmeten och blanda noga.
Vänd därefter försiktigt ner äggvitorna och sedan grädden i äggsmeten.
Smaka av och pressa eventuellt i mer citronsaft.
Slå upp fromagen i portionsskålar och ställ kallt några timmar till serveringen.
Hallon eller andra bär passar fint till.

Förutom hallonshoten så hade vi alltså lakritspopcorn, kanske låter det galet men vi lovar att de passade så otroligt kanoners bra till! Egentligen fanns det en tanke om en annan lakritsdeltagare från början, men matallergi satte stop för den så det provar vi en annan gång. 

Lakritspopcorn  2 liter
2 dl opoppade popcorn (ger ca 2 liter färdigpoppade)
½ dl råsocker
2-3 tsk lakritspulver
Poppa popcornen och häll över i en stor, djup skål (det ska finnas plats att röra om i skålen)
Smält sockret i en gryta och ta bort så fort det är smält.
Ringla sockret över popcornen, skaka om under tiden så att allt inte hamnar på samma ställe.
Pudra över lakritspulvret, börja med 2 tsk, skaka om under tiden. 
Smaka popcornen och se om du är nöjd med lakritssmaken eller om du behöver tillsätta mer.

Några bilder på kvällens dukning hann vi knäppa av innan mörkret la sej och gästerna dök upp. Lite åt det marina hållet gick det med färgerna blått och vitt, några snäckor på bordet och passande servetter. Däremot fastnade inte en enda middagsgäst på bild, vår kamera är så kass när det gäller mörkerfotografering så det har vi sedan länge gett upp. 

Ingen påskinspirerad dukning alltså, men kanske ska någon bjuda hem en sjöman i påsk:)

Helgen har varit bara bra, tackar som frågar:) Söndagen spenderade vi med Freddy och tillsammans tog vi en biltur till Tomelilla för att kika på möbler. Vi provsatt soffor och stolar, sågade det ena matbordet efter det andra och hade allmänt roligt tillsammans. Håkan föll som en fura för Brita, men tyvärr tog han inte frun med sig i fallet:) Så vi är fortfarande på soffjakt... 
Dessutom lyckades Freddy spoliera hela vår idé om hur vårt nya matbord ska (skulle) se ut, tack för det säger vi! 
Men vi tar väl och följer vårt eget tips "tänk om - tänk rätt"! 

En fin vecka önskar vi er nu!
Smaklig spis!/ Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. och citronlakritsbugg var ju tamejtusan det godaste bugget!

    så ja, alltså jag förstår hur ni tänkte. det var det jag ville säga. kul idé med lakritspopcorn hörni! kan tänka mig att gästerna var väldigt nöjda. det hade jag varit ialla fall. med det vill jag säga: nu är hjärtligt välkomna att bjuda mig på dessert när ni vill!

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhh Bugg... det var tider det! Dom smakar verkligen inte alls som de gjorde tidigare! Och med det vill vi säga att du är mer än välkommen att dyka upp på efterrätt när du vill, ja på en hel middag också för den delen!
      Kramar

      Radera
  2. Ni är så kreativa, lakritspopcorn, yummy! Kram

    SvaraRadera
  3. Vi köper helt klart ert efterrättskoncept med citron-hallon-lakrits, klockrena kombinationer! Spännande med lakritspopcorn, det får oss osökt att tänka på att på matmässan i Göteborg för en dryg månad sen smakade vi lakritschips. Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter bra, det får ni mer än gärna göra:) Lakritschips är hur gott som helst!
      Kramar

      Radera
  4. Jisses vilken efterrätt :) Det där med att leta möbler är ingen lek oj vad jag och maken letat och letat innan vi kunde göra en bra kompromiss :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!