torsdag 19 mars 2015

En rökt hamburgare

Hur är det, har ni omfamnat vårkänslorna som sveper över landet och kanske rent utav plockat fram och dammat av grillen, eller står den fortfarande kvar i sitt ide? Eller tillhör ni kanske dom som låter grillen framme året runt och drar igång den i såväl solsken som snöfall? Här i Mårtenssons kök kör vi ju som bekant med elgrill, den kopplar vi in i eluttaget året om och när den inte används hänger den på ett spik i skafferiet. Sist vi anslöt den till elnätet så grillade vi på hamburgare, eller hemburgare som dom även så fyndigt kallas:)

Herr Mårtensson ville prova att fixa hamburgare med röksmak utan att använda konstgjord rökarom i köttet, vilket innebar att även marinatorn och röklådan plockades fram. En bit högrev utsågs som försöksbit, högrev är en bra köttbit att välja när man ska mala köttfärs själv för att göra just hamburgare, och innan rökningen så rimmades högreven 1 timme. Det hela visade sej bli riktigt bra, rökarom på naturligt vis blev hur gott som helst!


Tänk nu inte att "suck, det låter som ett jobbigt och klöddigt sätt att grilla hamburgare" för det är inte så avancerat som det låter. Har du ingen röklåda så fixar du en enkelt om du har en grill med lock (läs här) och hur det funkar med en marinator ser du här
Okej, det hela tar en liten stund extra, si så där 
1 timme och tio minuter extra, men det är en väl värd stund vi lovar!

Hamburgare med rökig smak
500 g högrev i bit
Rimma köttet innan du röker det:
Blanda samman en 5%-ig saltlösning av ½ liter vatten och 0.25 g salt som du sprutar in i köttbiten med hjälp av en marinator.
Lägg köttbiten i en 10%-ig saltlösning av 1 liter vatten och 100 g salt och låt det ligga i 1 timme.
Ta upp köttet och torka av det innan du röker det.


När köttbiten är färdigrökt delar du den i mindre bitar och maler dom till färs tillsammans med
½ gul lök
och avslutar med en bit knäckebröd eller skorpa (vi använder finn crisp) så du får ut allt kött ur kvarnen.
Krydda färsen med svartpeppar efter behag, forma till lagom stora hamburgare som du grillar eller steker och serverar med allehanda smarriga tillbehör.


Ska vi tro på väderrapporterna så ska tydligen helgen bli lite kallare, men med tanke på vilken varm vårdag vi haft idag så känns det nästan svårt att tro på. Hur dagarna ska spenderas har vi ingen aning om men fredagen får herr M spendera helt på egen ledig hand, frun ska nämligen på planeringsdag med jobbet.
Vad vi vet är i alla fall att det kommer att stå Pad Thai på morgondagens middagsbord, vi fick nämligen ett akut sug efter det när vi läste att Charlotta hade smarrat på det häromdagen. Lördagen bjuder förmodligen på något med vildsvin sen får söndagen överraska oss:)

Dessutom vet vi att vi önskar er alla en riktigt finfin helg med en massa goda och smarriga upplevelser!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

 1. Hemburgare, det var ett nytt ord för mig, kul :) Önskar er en fin helg, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, då lärde du dej något nytt Katarina:)
   Tack, hoppas du haft detsamma,
   kramar

   Radera
 2. gahhh sjukt gott : ) seriöst i sommar vore det kul att ses? : ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, Sofia! Klart det skulle vara, har du vägarna hit eller i närheten - kanske du ska hem till Helsingborg? Du kan väl skicka ett mejl så kanske vi kan få till nåt?
   Kramar till dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!