fredag 21 april 2017

Kalljästa grova frukostbullar

Hoppsan hejsan nu är det minsann snart dags att fira helg igen, "tiden går som en liter" för att citera herr Mårtensson:) Och när det vankas helg så vankas det långsitttarfrukost i det Mårtenssonska köket, på lördagar ackompanjerad av Anders Eldemans ljuva stämma när han kör Melodikrysset på radiolan.
Ja tänk så till åldern har vi kommit så att vi kryssar till musik och det är faktiskt hur trevligt som helst, speciellt om det bjuds nybakade frukostbullar och nyrostat kaffe till det!

nattjästa grova frukostbullar

Förra helgens bullar gick inte av för hackor, vi utnämnde dom snabbt till de "absolut bästa grova frukostbullarna vi bakat" och det är minsann ingen dålig vinst med tanke på att det har blivit några genom åren. Högst på topplistan över kalljästa bullar ligger fortfarande kalljästa smörfrallor, men så vidare grova är dom ju inte... så nu får dom allt finna sej i att dela pallplats med dessa!

Dom här grova frukostbullarna blev riktigt saftiga och dom höll sej dessutom så både en och två dagar efter, bonuspoäng på det! Vi använde egen hemmagjord müsli men det kan man ju göra som man själv vill, ta den sorten du föredrar och blanda ner. Degen ställer du i kylen över natten där den jäser, sen är det bara att ta fram den på morgonen, rulla bullar och låta dom jäsa under tiden som ugnen blir varm.
Ett tips är att ställa plåten med bullarna på spisen, då jäser dom lite extra bra av spisvärmen.

Kalljästa frukostbullar med müsli  10-12 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl solroskärnor
½ dl hela linfrön
½ dl chiafrön
2 dl naturell müsli
ca 8 dl vetemjöl special
Smula sönder jästen i en skål och blanda med det kalla vattnet så att jästen löser sej.
Tillsätt salt, olja, solrosfrön, linfrön, chiafrön och müsli, blanda.
Blanda ner mjölet lite i taget till en smidig deg som är lite åt det lösa hållet.
Arbeta degen i köksmaskin ca 8 minuter, för hand knådar du ytterligare någon minut.
Fukta en ren kökshandduk och lägg över skålen, ställ skålen i kylen över natten och låt jäsa.
Forma degen till bullar, lägg på bakplåtspapper på en bakplåt och låt dom jäsa 20-30 minuter.
Under tiden bullarna jäser sätter du igång ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 20 minuter, kolla gärna innertemperaturen på en bulle, när den är uppe i 94 - 96 grader är bullarna färdiga att avnjutas.

Är du nyfiken på hur man rostar kaffebönor hemma i sitt eget kök så följer du länken, det är faktiskt ganska lätt att göra själv och faktiskt ganska så vanebildande:)

Ja helgen då, den kommer att inledas med lite skaldjur, plockmat och bubbel ikväll, det fanns lite rester över från påskhelgen som vi verkligen inte vill låta gå till spillo. Imorgon ska vi ha vänner på besök, vi ska brassa mat tillsammans och förhoppningsvis lyckas röra samman en bearnaisesås med gemensamma krafter.
Hur söndagen ser ut låter vi lördagen bestämma:)

Vi hoppas att din helg blir en bra en, att du får njuta av gott på tallrikar och i glas och att solen får en chans att hälsa på oss allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Vilka perfekta bröd. Gillar när det har tuggmotstånd.
    Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja tuggmotstånd är bäst!
      Kram på dej och detsamma.

      Radera
  2. Jag blev så glad av att läsa om era mysiga helger att jag bara var tvungen att spara receptet i min samling! Det är nästan så att jag känner kaffedoften! :)

    Jag bakar helst lite grövre bröd utan vetemjöl men de här bullarna har både müsli och fina fröer så jag är så sugen på att testa dem! Vad tror ni om att prova att byta till rågmjöl, lika gott eller bäst med vetemjöl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men, så kul att läsa - härligt att vi kunde inspirera!
      Nu kommer svaret sent, (det är ett väldigt krångel med vår kommentarsfunktion har vi just upptäckt tyvärr!) men bättre sent än aldrig. Tror absolut att du kan ha i rågmjöl, eller kanske grahamsmjöl. Dinkelmjöl går ju också jättebra, vet inte om du äter det, men i så fall behöver man öka på mängden en smula.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!