onsdag 10 mars 2010

Bröd som jäser i ugnen

Håkan är på shoppingtur i Tyskland med sin svärfar idag och vad som shoppas där får ni själv lista ut. Jag kan ju ge er en liten ledtråd, det lär klirra i väskorna när han kommer hem... Själv har jag och min systerson varit hemma hos min mor och ätit middag, det bjöds på pasta med skink- och svampsås. Vi båda äter gärna pasta när vi äter på restaurang tillsammans och idag ville vi prova ett nytt pastaställe som öppnat där man bara kan hämta mat. Tyvärr så visade det sig att de bara har öppet torsdagar till lördagar, så det fick bli mat från en annan italiensk restaurang i stan. Det smakade väldigt bra och alla blev nöjda, skönt.
Har även hunnit med ett välbehövligt besök i frisörstolen så nu är de slitna topparna borta. Väl hemma blev det brödbak, jag hade egentligen tänkt baka kakor men upptäckte att vi inte hade bröd hemma så det blev ändrade planer. Jag kastade i lite ingredienser allt eftersom och så här blev receptet;

Bröd som jäser i ugnen
½ liter mjölk
1 påse jäsblandning
½ dl sirap
2 tsk salt
7½ dl rågsikt
4½ dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl vetekross
1 dl rågkross
Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sen i mjölk och sirap.
Knåda en stund och forma sedan ett bröd på en bakplåt med bakplåtspapper.
Ställ in i nedre delen i kall ugn och sätt värmen på 200.
Grädda ca 45 min.


Jag måste säga att jag verkligen gillar jäsblandningen eftersom jag inte har tålamod med bak som ska jäsa flera gånger. Ska ta och baka kanelbullar en dag för det har jag inte gjort på lääääänge.
Nu ska jag gå och möta maken som snart anländer med bussen, kan tänka mej att han behöver hjälp med att bära alla inköpen.

Smaklig spis! / Anki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!