tisdag 29 juni 2010

Kalljäst grovt bröd

Jag slutade redan 15.00 idag så jag har hunnit med en hel del i eftermiddag. Kvinna som man är så kan man ju knepet med multitasking, dvs att göra många saker samtidigt! Så undertiden som jag slängde samman en deg till ett bröd, sorterade jag tvätt, bytte sängkläder, ställde in brödet i ugnen och slutligen hamnade jag i tvättstugan där tvättmaskinerna sattes igång! Nu gick inte allt detta att göra utan krigsskador, det sitter en liten brännblåsa på lillfingret och av den anledningen ska ni få ett jättebra tips av mej. "Tea tree oil", som finns att köpa i bl.a hälsokostaffärer, är något av det bästa vi vet att ta på brännsår. Det ger en omedelbar lindring och blir som en bedövning på blåsan. Så inbäddad i en doft av eukalyptus sitter jag nu och skriver...


Dagens bak (!) är ett bröd som inte behöver jäsa innan det ställs i ugnen, jag har ju en viss förkärlek för sådana bröd. Det åker in i en kall ugn och jäser där under tiden det tar för ugnen att bli varm, perfekt för varma dagar som denna, när man kanske inte orkar stå i köket och kämpa för mycket.

Kalljäst bröd
50 g jäst
½ l fingervarm mjölk
½ dl sirap
1 tsk salt
9 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
½ dl vetekross
½ dl rågkross
1 dl solrosfrön
Smula sönder jästen, tillsätt mjölken och rör samman.
Tillsätt övriga ingredienser och knåda samman till en smidig deg.
Forma till 1 stort, eller 2 mindre, bröd och ställ in nederst i kall ugn.
Ställ in graderna på 225 och sätt igång ugnen.
Låt brödet stå inne ca 45 minuter och ta sedan ut och låt svalna under bakduk.
Ett tips om ni vill ha en svag honungsdoft/smak på brödet är att pensla det med honung utrört i lite vatten medan det fortfarande är lite varmt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

 1. Ja, herregud va mycket man kan få gjort ibland. Det har jag fått ikväll. På kort tid. För blivit en stund i soffan nu. (vattnat syrrans blommor, handlat, slängt sopor, lagat mat, strukit....) Puh.... Kvinnor kan!!:) Vilket bröd. Det måste jag testa någon gång....

  SvaraRadera
 2. Hallå Håkan och Anki
  Vad kul att se er sida. Din broder/svåger visade oss er sida under en grillkvåll. Trevligt initiativ.
  Stephan Beijer med familj samt Jimmy Lindén

  SvaraRadera
 3. Hallå, hallå Fam Beijer och J.L!
  Kul att ni hittat hit, välkomna! Hoppas ni hittar något som faller er i smaken här i vårt kök!

  Smaklig spis!/ Anki och Håkan

  SvaraRadera
 4. skönt med såna där dagar när man känner att man får mycket gjort :) själv orkar jag mest lägga mig i soffan med en kopp te, eller möjligtvis i trädgården med lite saft efter en dag på jobbet :/

  du får hälsa maken att tidaholm faktiskt inte ens ligger i småland, utan i västergötland så han får hitta en annan ursäkt ;) min kille vill inte flytta dit för att han är uppvuxen där och inte vill flytta tillbaka, vilket jag ju kan förstå ändå, men huset liksom. HUSET!

  SvaraRadera
 5. Kvinnor kan ;) Det brödet ser jättegott ut och jag gillar verkligen idén med att slippa jäsa!! Men det ska vara lite mer än 1/2 dl mjölk eller hur? 1/2 liter kanske??

  SvaraRadera
 6. Kaksmulan; Tack!!! Så klart ska det vara ½ LITER och inte dl... vi skyller på tryckfelsnisse, för så heter väl gubben i datorn som är ansvarig för fel som begås?
  Men nu är det ändrat så det står rätt.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!