onsdag 30 juni 2010

Bulgarisk sallad

Då var dagens middag avklarad och Håkan har intagit sin plats vid diskbänken för att diska upp efter oss under tiden som jag skriver dagens inlägg till er. Att han sen springer skytteltrafik mellan mej och disken för att kolla så att det låter bra och ser bra ut, är bara bra för konditionen.

Nyttigt så det förslår?

Vi har smaskat i oss ugnsstekt kyckling som legat i en marinad under dagen och till den blev det en massa grönt till, nyttigt så det förslår. Vi fick inspiration från Sofie, som har bloggen Mumsfillibaba, när hon skrev att hon hade käkat färsk vitkål igår. Det fick oss att tänka på en sallad med vitkål som vi ofta serverades i Bulgarien när vi semestrade där för något år sedan. Vi har ändrat lite på innehållet så den blivit ännu godare, speciellt om man dessutom har en krämig fetaost till salladen. Så det blev en tur ner på stan för ett inköp av den godaste fetaosten som vi vet: Yesilova Salad Topping (Krembeyaz), riktigt salt och krämig.


Sallad från Bulgarien  2 pers
1 stor morot
2-3 dl finhackad (eller riven) färsk vitkål
½ dl finhackad persilja
1 del rödvinsvinäger
3 delar rapsolja
Riv moroten grovt och blanda med vitkål och persilja.
Skaka samman vinäger och olja och slå över salladen.
För bästa smakupplevelse bör man äta salladen med stora bitar fetaost på, har man inte fetaost hemma så kan man strö över flingsalt som ersättning.


Förresten så tittade vi på Alice i Underlandet igår, någon av er som sett den? Vi blev i alla fall positivt överraskade och ångrade oss lite i efterhand att vi aldrig fick ändorna ur vagnen och såg den på bio istället. Men bättre sent än aldrig och nu vet vi ju i alla fall äntligen vad "futtervacka" är för något och det lär bli ett stående inslag i Mårtenssons kök ett tag framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

 1. åh, det finns inget som är så gott som en perfekt fetaost! vart hittar man den ni brukar använda?

  SvaraRadera
 2. Charlotta (och alla andra som undrar): Vi köper den i en sk. "invandraraffär" (låter inte bra att skriva så men vet inte vad man annars kallar det). De har flera sorter men vi rekommenderades just denna av ägaren som själv bara åt den sorten.

  SvaraRadera
 3. mmmm, fetaost. det sitter ju aldrig fel! man kanske kan kalla det för en orientalisk butik?

  det var ju typiskt, jag fick ju erbjudande från en annan bloggläsare att vi ska gå ihop allesammans och köpa huset ihop. det vore väl något?! vilka middagar vi skulle kunna ha!

  alice i underlandet är bäst! (eller åtminstone topp 10. edward scissorhands är nog bäst.)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!