söndag 4 juli 2010

Kräftfylld laxfilé

I dag passade vi på att ta en tur till stranden för att lapa sol. Plötsligt har den, i vanliga fall ganska folktomma stranden, blivit väldigt befolkad och det blir svårare och svårare att hitta en bra plats. I dag kom vi på varför, tro oss vi har funderat mycket på denna gåtan sedan vi var där förra gången. Det beror förmodligen på att det har byggts ett nytt och ganska stort bostadsområde alldeles i närheten... får ta och cykla lite längre ut nästa gång. Inte så att vi inte tycker om andra människors sällskap, för det gör vi faktiskt, men det kan bli för mycket folk också och det kan vara ganska skönt med lite lugn och ro ibland. Efter stranden blev det ett besök hos Ankis föräldrar och sen var det tid att trampa hemåt och kocka.

Vi åt en lite lyxigare laxrätt idag, lyxigare på så sätt att det var en hel del grädde och crème fraiche i både fyllning och sås. Kändes som att den var ett bra avslut på denna helgens måltider:


Lyxig lax    4 port
4 bitar laxfilé
2 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
1 burk kräftstjärtar, hackade (170 g avrunnen vikt)
1 tsk dillfrö
salt och peppar
Skär en skåra i laxen och lägg i en ugnsfast form. Blanda samman fyllningen och fyll laxen med den. Ställ i ugn på 200 grader i 15 min.
Sås
2½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 dl lätt crème fraiche
pressad citron efter eget tycke och smak
maizena
hackad dill
salt och peppar
Koka upp grädden med buljongtärningen och tillsätt sedan crème fraiche och citronsaft. Red av med maizena och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt dillen.

Så där ja, där har ni vår varmrätt. En efterrätt blev det också som intogs på balkongen i härlig kvällssol. En skål med vaniljglass och till det en jordgubbsinläggning som vi föll pladask för. Receptet? Ja, det får ni vänta på lite grann... :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Precis som för oss idag. Min väninna och jag hade idag åkt till en liten strand i närheten av där jag bor just för lugnet skull. Och så rätt vad det är så står det 20-30 turister på stranden! För att plåta Ölandsbron...

    SvaraRadera
  2. Nya goda fiskrecept tar jag tacksamt emot såhär på sommaren! Tack för tipset :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!