måndag 16 augusti 2010

Pepparrotsmakrill

Enkel matlagning är alltid uppskattat, ibland mer än annars, och idag var vi väldigt nöjda med dagens snabbmat. Makrill stod på menyn idag och när vi var hemma hos Ankis föräldrar igår så fick vi en hel massa nya recept på denna braiga fisk. Vi bestämde oss för att prova den enklaste eftersom vi dessutom behövde cykla iväg och veckohandla.
Effektive Håkan rev snabbt inköpslistan mitt av, satte halvan med frukt och grönt i händerna på Anki och begav sig själv iväg mot kylarna! Ni förstår hur hungrig han var, eller hur? Att sen Anki gillar att gå och spankulera, lukta, titta och känna på allt i fruktdiskarna var inget han hade räknat med, så när Håkan var klar med sin lista så var frugan inte ens halvvägs... "Ska vi inte ta några körsbär också... Och lite sugarsnaps... Och kanske några..." Några snabba hjälpande handtag sedan var vi snart på väg hem igen.

Så när vi kom hem igen så gick startskottet för middagen, potatisskalning, tomatskivning, smörsmältning och pepparrotsrivning, in i ugnen och sen var det klart! Perfekt!


Pepparrotsmakrill 2 port
400 g makrill
riven pepparrot
tunna tomatskivor
brynt smör (100 g enligt receptet, men vi tog ganska mycket mindre)
salt
Lägg fisken med skinnsidan ner i en smord ugnsfast form.
Salta och riv över rikligt med pepparrot.
Lägg tomatskivorna ovanpå, slå över smöret och tillaga i ugnen på 200 grader 30-40 minuter.

Enkelt, eller hur? Det behövs faktiskt ingen sås till eftersom man har smöret över och makrillen dessutom är så saftig i sej själv. Vi hade citron och pressade över lite även om det egentligen inte alls behövdes. Ibland kan det vara svårt att hitta makrill i frysdiskarna, beroende på tillgång i havet, men för tillfället verkar det finnas makrill i våra vatten. Brukar ni käka makrill? Hos oss har det snabbt blivit en av våra favoritfiskar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

7 kommentarer:

 1. Mmm, det där ser inte dumt ut. Jättefin blogg med mycket smarrigt! Ha en finfin vecka!

  SvaraRadera
 2. Vad gott med makrill, det har jag inte ätit på en evighet, blir inte att jag köper det. Finns bara fryst här men jag tror den är ok ändå!

  SvaraRadera
 3. Makrill är ju så gott..men jag är oerhört dålig på att komma ihåg att laga det. Det blir torsk eller lax för jämnan tycker jag. Måste helt klart skärpa mig på fiskfronten! Tack för tipset! :)

  Ps. Håller med om att mandelkubbar är så gott, och för att inte tala om lättbakat! Ett underskattat fikabröd.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt med en ny variant på Makrill. Vi brukar bara smörsteka dem med lite ströbröd, så lite variation skulle inte skada!

  SvaraRadera
 5. jag är ju ingen stor fiskätare, men min pojkvän dock - helt galen. makrill är det bäst han vet! förutom jag då, hoppas jag. höhö.

  SvaraRadera
 6. näeeej, här får man då aldrig någon makrill eller fisk överhuvudtaget :( bara på jobbet förstås, men jag vill ju laga fisk hemma också. förstår inte att man INTE tycker om fisk? konstiga människor...

  ni får berätta om ni testar anti-hängövertéet och huruvida det funkar sen! jag brukar köra med resorb, men hur vet man egentligen om det funkar eller om man bara inte blev bakis den gången i och med att man ska dricka det redan innan man går och lägger sig? de gånger jag har druckit det innan läggdags har jag iaf vaknat icke-bakis, så det bådar ju gott...

  SvaraRadera
 7. Mums! Det här såg gott ut!! :)

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!