söndag 24 oktober 2010

Leverpastej

Hipp, Hipp, Hurra för Ankis far och syrra som har födelsedag idag!

Så var det där med löften som ska hållas... vi har ju faktiskt lovat er en rapport om hur det gick med Håkans tillverkning av leverpastej och även det löftet ska vi nu infria!

Att blogga har för oss visat sej vara bra på många olika sätt, bl.a så håller vi koll på vad vi bjuder på vem, urklippta recept som ska provas kan nu kastas när vi testat dom och vi kommer till skott att verkligen göra mycket av det som vi tidigare bara snackat om men aldrig blivit färdiga att göra.
Leverpastej tillhör den senare kategorin av fördelarna med vår matblogg, nu kan vi stryka den från vår "att göra lista", även om vi absolut kommer att göra vår egen leverpastej i fortsättningen. Det finns liksom ingen anledning att köpa den längre i affären, det var så enkelt och blev så otroligt gott. Att man sen vet vad som finns i den är ju en makalös bonus, eller hur?


Leverpastej  (4 stycken aluminiumformar som rymmer 4 dl/st)
300 g ungnötslever
200 g späck
5 ansjovisfiléer + lite spad
2 msk hackad lök
1 msk smör
2-3 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
½ tsk mald kryddpeppar
2 ägg
1½ dl vetemjöl
3 dl grädde
Skär lever och späck i skivor. Koka upp vatten i en större gryta och dra den från värmen. Lägg först i späcket och sedan levern. Lägg på lock och låt det stå 10 minuter. 
Ta upp levern och mal den en gång i köttkvarn, lägg i en skål och ställ i hett vatten i diskhon. Mal späck, lök och ansjovis 2 gånger i köttkvarn. 
Smält smöret, slå i grädden och låt det bli varmt utan att koka. 
Rör samman den malda levern med späckröran. Blanda samman mjöl och kryddor och rör ner i leversmeten. Rör ner ett ägg i taget, blanda väl och tillsätt därefter den varma grädd/smörblandningen, lite åt gången. 
Vispa samman smeten ordentligt och häll den i aluminumformar, fyll formen till max 3/4. 
Nu ska pastejen bakas i ett vattenbad i ugnen på 175 grader i ca 1½ timme täckt med aluminiumfolie. Vill ni ha lite mer färg på ytan så ta bort folien och låt formarna stå ytterligare 15 minuter.
Vattenbad: Ställ aluminiumformarna i en ugnsfast form, fyll formen med hett vatten så det når pastejformarna till hälften. 


För att citera Håkan; "Klarar jag det, klarar vem som helst det"! Det krävs ju visserligen en köttkvarn, men de kan man hitta billigt både i affärer (vår kostade endast 300 kronor på Lidl) och på loppis. Kanske det ligger en i något föräldrahem som inte nyttjas? Ut och leta med er om ni inte äger en, nästa på vår "att göra lista" är nämligen leverkorv och även då behövs kvarnen.

Tack och hej, Leverpastej! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Hörs lockande med er leverpastej, kan ju önska mig ett litet smakprov i födelsedagspresent och varför inte lite leverkorv i julklapp!
    Tack för gratulationen. /Syrran

    SvaraRadera
  2. Vad kul att se resultatet och få receptet! Åker in i testa-pärmen :-)
    Ja, visst är det fantastiskt med bloggen... allar fiffiga recept på ett och samma ställe. Det var den främsta anledningen till att jag började blogga + att jag glömde hur jag hade tillagat något förra gången!

    SvaraRadera
  3. jag älskade leverpastej när jag var liten, speciellt med tomat och inlagd gurka. mm. those were the days! kul att ni kommer upp till ölmässan, jag har också bokat in den helgen kan jag lova!

    SvaraRadera
  4. Häftigt att göra egen leverpastej! Det är säkert hästlängder godare än den man kan köpa i butik kan jag tro :-)

    SvaraRadera
  5. Härligt! Jag (eller vi ska jag väl säga, men misstänker det bara är jag som kommer använda den i vårt hushåll) fick en assistent i bröllopspresent o till den fick vi också köttkvarns-delen, fast jag har tyvärr inte plats i frysen för att frysa pastej så det får vänta ett tag. Men spar ert recept så klart...

    SvaraRadera
  6. Carina; Ja, lite pastej i present och korv i julklapp ska vi väl kunna fixa till dej!

    Frostrosor; Ja det finns många fördelar med att blogga, lite som ens egen kokbok...

    Charlotta; Inlagd gurka är nästan ett krav till leverpastej! Vi håller på att kolla hotell för glatta livet, ska bli riktigt kul!

    Karin; Absolut mycket godare! Och bättre...

    Anna; Smidigt med köttkvarn till assistenten, skönt att slippa många olika maskiner som tar en massa plats i skåpen.

    SvaraRadera
  7. Kul att ni gjorde egen! jag har svårt för lever, tycker helt enkelt inte att det smakar gott, men har funderingar på att prova göra egen pastej och paté utan eller med pyttelite lever.

    SvaraRadera
  8. Erka; Anki äter gärna lever men Håkan gör det gärna inte, absolut inte!
    Att göra egen pastej var verkligen hur lätt som helst.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!