måndag 25 oktober 2010

Spättapaket med örter och kapris

Det låter väl nåt det, eller hur? Nej, då, ni behöver inte oroa er, vi kommer inte att föreslå att ni ska dricka whisky till spätta eller hälla det över firren... Däremot har vi ett recept till er på en riktigt enkel middag med spätta och en tips för alla er whiskyälskare därute.

Tipset först: Håkan köpte en (för honom) ny tidning som handlar om whisky, cigarrer och drinkar bl.a, och namnet på tidningen är "Whisky&Bourbon".  Han blev riktigt nöjd med den, det står mycket tips på nya sorters alkoholhaltiga drycker av ädlare sorter, en hel del intressanta artiklar, en cigarrskola, matrecept osv. Han blev så nöjd så han beställde en prenumeration på den. "Allt om whisky" landar sen något år tillbaka redan i vår brevlåda och nu får den alltså göra "Whisky&Bourbon" sällskap.

Håkans nya bibel...

Så över till spättan som vi just satt i oss, en lagom enkel rätt så här på måndagen:

Spättapaket    2 personer
400 g spättafilé
hackad gräslök
hackad dill
rivet citronskal från 1 citron
1 liten gul lök
1 msk kapris
pressad citron
salt och peppar
aluminiumfolie
Skär löken i tunna skivor.
Klipp fyrkantiga bitar av folien, stora nog att rymma spättafilé och att vikas dubbelt. pensla foliearket med olja.
Lägg på en bit fisk, strö på dill, gräslök, citronskal, lök, kapris, kryddor och pressa över citron.
Vik ihop ett paket av folien och lägg på en plåt.
Grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills fisken är genomkokt. 

Vi åt kokt potatis och grönsallad till våra spättor, med ni får själv bestämma vad ni vill äta till. Snällt va?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. ni är bra snälla ni som låter oss bestämma sånt själva ;)

    jag har också en whiskeygalning här hemma, men några tidningar har han inte börjat prenumerera på ännu. det kanske kommer snart. här är nåt för håkan: http://www.youtube.com/watch?v=tYoWP3zJBtg ;)

    SvaraRadera
  2. Pernilla; Visst är vi:) Ett bra tips är att ge en tidning i julklapp eller födelsedagspresent, det har Anki gjort några gånger...

    SvaraRadera
  3. Tack!! Ett perfekt julklappstips till ett gäng grabbar som annars är ganska svåra att köpa till!!

    SvaraRadera
  4. När jag såg rubriken så tänkte jag, det var en intressant smaksättning till fisken... För jag tillhör dem som hellre slår whiskyn i såsen än i glaset. Sorry Håkan. Men det händer att jag dricker lite konjak.

    SvaraRadera
  5. Ojoj, jag trodde först att ni hade hällt på wiskey på fisken ;)

    Receptet på fisken låter jätte gott!

    SvaraRadera
  6. Jag skulle precis som Remsan kunna tänka mig att hälla det över fisken ...ska nog faktiskt ta å prova det nån dag, kanske imorgon. Håller dock inte med om det är godare i såsen än i strupen. En riktigt rökig och god whiskey är inte dumt.

    SvaraRadera
  7. Sofie; Vassego! Jo men visst är det svårare med klappar och presenter till gubbarna. En tidning eller en prenumeration brukar vara välkommet är vår erfarenhet.

    Remsan; En konjaksdrickare även här (Håkan).

    Mia: Ja det var smaskens.

    Erka; Ju rökigare desto bättre är Håkans riktlinje...

    SvaraRadera
  8. Vilket bra sätt att göra spätta på. Enkelt och gott lät det också! :)

    SvaraRadera
  9. Tina; Ja, det var både gott och superenkelt.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!