tisdag 19 oktober 2010

Kalvfrikassé i lergryta

På måndagarna slutar Håkan jobba tidigt och när Anki väl kommer hem så brukar middagen stå på spisen och vara klar att hugga in på. Denna veckans måndag var inget undantag, på spisen kokade potatisen och i ugnen puttrade en kalvfrikassé i lergrytan. En maträtt som andas gammal hederlig husmanskost!

Nu skulle det ju passa fint med en tjusig matbild här, men eftersom någon i denna familjen glömde sätta tillbaka minneskortet i kameran så får ni själv fantisera en bild av hur frikassé ser ut. Har ni ingen aning så gör det ingenting, ni kommer ju att se hur den ser ut när ni lagat till den själv, eller hur?

Kalvfrikassé i lergryta
800 g benfritt kalvkött (lår eller fransyska)
5-7 dl vatten
1½ tsk salt
10 svartpepparkorn
dillstjälkar
4 morötter
10 små gula lökar
3 msk vetemjöl blandat med lite vatten till redning
1 dl hackad dill
citronsaft efter eget tycke och smak
matättika efter eget tycke och smak
Låt grytan liga i vatten minst 30 minuter innan den används.
Skär köttet i ganska stora bitar och lägg dom i lergrytan.
Häll på vatten så det nästa täcker köttet.
Tillsätt salt, peppar och dillstjälkar, lägg på locket och ställ in i kall ugn.
Ställ in ugnen på 200 grader och låt grytan stå i 2 timmar.
Skala morötter och skär dom i mindre bitar.
Skala löken och lägg ner den tillsammans med morötterna i grytan när det återstår 1 timme av tillagningstiden.
Ta ur dillstjälkarna och sila från skyn ner i en gryta.
Red av skyn tills såsen är så tjock som du vill ha den.
Smaka av med citronsaft och ättika, det ska dra lite i kinderna.
Blanda ner dillen, det kan låta mycket med 1 dl men det ska vara mycket dill i kalvfrikassé!
Slå ner såsen  lergrytan igen och servera med kokt potatis.

Som ni märker så blir det mycket mat tillagad i lergryta i Mårtenssons kök under den kallare delen av året, men det är så himla enkelt, det blir riktigt gott och det finns verkligen hur mycket som helst man kan laga i lera.

En bild kan vi ju bjuda er på i alla fall och det blir en bild på vårt senaste tillskott i kokbokshyllan. Jo, vi vet, vi skulle ju inte köpa fler kokböcker, men denna kunde vi bara inte gå förbi:


En riktig tegelsten, över 600 sidor med recept blandat med reseberättelser, historierna bakom flera av rätterna och tips för de som vill se mer av mat i Amerika. Det finns inga foton i boken, bara ritade små bilder, men det gör verkligen ingenting för det finns en massa spännande att läsa. Ett fynd, endast 59 kronor var priset!

Till sist vill vi "bara" ta tillfället i akt och tacka för alla fina kommentarer ni lämnar hos oss. Vi blir så glada när ni lämnar ett avtryck hos oss när ni tittat in i vårt kök! Tack!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Hej Håkan och Anki, så roligt att ni hittat till min matblogg. Nu ska jag in och botanisera bland era recept. Ha det gott!
    -Erika Skogly
    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Spännande kokbok, riktigt bra "sid-pris" också!

    Jag ahr aldrig ätit kalvfrikassé och även om jag kanske kommer att göra det så hade det varit trevligt med en bild på den. =)

    SvaraRadera
  3. just det, lergrytan var det visst jag skulle ta upp ur källaren och börja använda :-)

    SvaraRadera
  4. Erika; Kul att du hittat hit, välkommen! Hoppas du hittar något som faller dej i smaken.

    Må Gott: Den är riktigt bra, så bra att den t.o.m får följa med i sängen ikväll...

    Cupcakesfluffan; Just det, ner och hämta upp den nu!

    SvaraRadera
  5. Jag ska jaga en gryta på loppis. Min är för liten eftersom jag vill göra allt-i-ett-rätter med potatis och hela konkarongen. Kalvrikassé ... mmm!

    SvaraRadera
  6. Jag har inte ätit kalvfrikassé på många, många år men det är ju så gott så nu måste nog även jag gå och leta fram min lergryta från källaren ;)

    SvaraRadera
  7. Så gott det låter !! :)

    Fin fortsatt Onsdag önskar jag Er

    SvaraRadera
  8. Lena: Ankis föräldrar fyndade en lergryta på loppis förra året, helt oanvänd, 20 riksdaler! Perfekt.

    Kaksmulan: Verkar som det bor många lergrytor på vindar och källare...

    Matbloggen: Supergott!

    SvaraRadera
  9. jag tror inte jag har en aning om hur kalvfrikassé ser ut, så hur ska jag då veta om jag gör den rätt nu när ni inte la ut någon bild? hur ska det här gå? ni kanske kan googla en bild och lägga ut och låtsas att det var den som håkan lagade?

    självklart är ni bjudna på bröllopet, jag ska bjuda alla som läser min blogg, håkan betalar! hellström alltså, inte mårtensson ;)

    SvaraRadera
  10. Lergrytan har dammats av här hemma.
    Gjorde senast Pulled pork i den blev så mört o gott, enda jag inte har provat att göra i den är att baka....skulle va spännande att testa.
    Men man måste kanske ha en lergryta då endast för bakning i den.
    Ha det gott!
    /Tina

    SvaraRadera
  11. Pernilla: Uppmanar du till fusk, hrmf, vad är det för nåt...
    Vi ser verkligen fram mot inbjudan!

    Tinas: Vi har faktiskt 3 grytor, en till bakning, en till kött/kyckling och en till fisk. Tror nog att brödet tar smak av det som tillagats i grytan tidigare.

    SvaraRadera
  12. allt som lergrytan tar i verkar ju bli till guld, så även detta misstänker jag! :) Trevlig helg!

    SvaraRadera
  13. Mikkan; Ja, lergrytan förgyller verkligen det mesta.

    SvaraRadera
  14. Den kokboken har jag med... superbra när man vill kolla upp något amerikanskt recept man hört talas om.

    Ha en bra lördag!!

    / Alexandra

    SvaraRadera
  15. Alexandra; Ja det var verkligen ett höjdarköp, mycket intressant läsning.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!