onsdag 20 oktober 2010

Världens godaste köttfärssås

I dag har Anki varit ledig och passat på att hälsa på sina föräldrar. Håkan som slutade jobba tidigt passade på att baka minsann, men det blev varken kakor, bröd eller bullar som åkte in i ugnen. Nej, istället bakade han leverpastej för allra första gången i sitt liv! Vi har inte provsmakat den eftersom den behöver svalna lite till, men så fort vi gjort det (och överlevt) lovar vi att ni ska bli de första som får veta om det blev ett lyckat bak.

Till middag blev det idag en klassiker, ja husmanskost kan man väl nästan kalla det för... Spagetti med köttfärssås, mums. Vi brukar oftast höfta och slänga lite olika ingredienser i köttfärssåsen beroende på vad vi har hemma, men i dag blev det sås efter ett recept (som vi i och för sig ändrade lite på, som vanligt). Receptet resulterade i den absolut godaste köttfärssås som vi någonsin ätit och vi kommer säkert aldrig att göra på något annat sätt:

Låt er inte luras av bilden, det kan se ut som vanlig köttfärssås men det är det inte...

Krämig köttfärssås
800 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten burk hela eller skivade champinjoner
1-2 vitlöksklyftor 
1 burk krossade tomater (av god kvalité, vi tog Saltå kvarns)
½ - 1 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar
Hacka löken, skiva och hacka paprikan i små bitar.
Om du tar hela champinjoner så kvarta dom.
Bryn köttet och löken, tillsätt svampen och pressa i vitlök.
Häll i grädde, krossade tomater och chilisås, krydda och låt såsen puttra 20-30 minuter.

I helgen är det dags för ett Malmöbesök för vår del, då är det nämligen mässa på Slagthuset. "Älska mat" startar på fredag och håller på hela helgen, det kan vi ju bara inte missa! Det kommer bl.a att finnas en ostronbar ( Håkan jublar, Anki inte) där man även kan avnjuta champagne och bara det är ju en anledning att ta sig dit.  Kanske fler av er ska dit, kanske vi springer på varandra, vem vet? Tjoa gärna till i så fall!

Nu är det dags för cheescake left overs och Bonde söker fru. Ha en fortsatt bra kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Ojoj, världens godaste köttfärssås måste man ju bara prova!

    SvaraRadera
  2. Ja den köttfärssåsen måste jag ju bara testa och att göra egen leverpastej, det var inte dåligt det, har inte ens tänkt tanken på att man kan göra det själv, sedan äter jag iofs inte leverpastej :-)

    SvaraRadera
  3. klart ni ska göra glögg, receptet är grymt!

    och åh, leverpastej - det brukar min pappa göra! coolt! rapportera om den blir bra (och annars också, såklart).

    SvaraRadera
  4. Mor-Mia: Ja den är verkligen värd en testlagning, ska bli roligt att se vad du tycker om den.

    Cupcakesfluffan: Nej, det är kanske inget man tänker på om man inte käkar leverpastej. Det var faktiskt inte så svårt att göra.

    Charlotta: Ankis far brukade oxå göra leverpastej förr. Så klart vi kommer att rapportera och blir det bra kommer receptet oxå!

    SvaraRadera
  5. Ser framemot leverpastej-rapporten! Har själv ett recept på svamppastej i "prova-pärmen" men har inte hunnit laga den än. Kanske inte blir förrän till jul, vi får se!

    SvaraRadera
  6. Visst kan man kalla spagetti och köttfärssås för klassisk husmanskost ;) Min vanliga variant brukar vara snarklik denna men utan svampen så det kanske jag ska testa nästa gång.Låter väldigt trevligt med "Älska mat" mässan. Nästa år kanske jag kan gå (lutar åt att vi flyttar till Malmötrakten till sommaren)Ska bli spännande att höra hur leverpastejen blev, gjorde en för flera år sedan men tyckte den var så där...

    SvaraRadera
  7. Ja, ibland blir köttfärssåsen man gör helt otroligt god trots att man faktiskt gör den på nästan samma sätt varje gång ;-)

    SvaraRadera
  8. Köttfärssås är en favorit här hemma.
    Både enkelt och gott :)

    SvaraRadera
  9. Den låter grymt god, måste testa. Jag brukar alltid göra lite utav det som finns hemma, men man kanske skulle prova att följa recept. :-) Jaaaa vi kanske ses i vimlet, vi åker på mässan på lördag, längtar nå ofantligt! Kram Anna ps.leverpastejen blir nog kanon, min mormor gjorde alltid egen o det fanns inget bättre ds.

    SvaraRadera
  10. Frostrosor; Rapporten kommer inom kort. Svamppasej låter ntressant och annorlunda, ska bli kul att se när du gör den.

    Kaksmulan; Ja vi ser fram mot mässan, vi har förstått på de som var förra året att den ska vara bra med mycket mat och dryck. Så ni är på väg "hem" till sommaren, hur känns det?

    Martina: Jo visst är det konstigt.

    Matbloggen; Då tycker vi att ni ska ta och prova denna och se vad ni tycker om den.

    Anna: Ja gör det, riktigt god var den! Nej, hemgjord leverpastej är verkligen gott, dessutom vet man ju precis vad den innehåller...

    SvaraRadera
  11. Kanske världens godaste köttfärssås borde absolut testas!

    Jag brukar också höfta, men rött vin som får puttra med en lång stund, det vill jag inte vara utan. :)

    SvaraRadera
  12. Helena: Tack!

    MÅ Gott; Absolut! Vi har oxå rött vin i någon gång, gott det med.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!