måndag 31 januari 2011

Gratäng med lax och kräftstjärtar

Hur har ni det där ute, är ni friska och krya? I Ystad härjar tydligen både den ena och den andra sjukdomen, men peppar, peppar så har vi båda fortfarande lyckats hålla oss friska. Kanske det kan bero på alla vitaminer vi klunkar i oss? Annars är det ju lätt att trilla dit när man jobbar med människor hela dagarna som vi ju båda gör, fast på olika sätt. Hur gör ni för att hålla er friska, har ni något bra tips?

Vi hade ju en härlig dag igår och en sådan kräver ju något extra gott till middag, eller hur? Vi kockade till en smarrig fiskgratäng efter att vi hittat ett recept som vi har haft liggande ett bra tag nu. Tyvärr så var det några ingredienser som saknades och därför fick ersättas av andra, så när fiskgratängen väl hamnade i ugnen så hade den genomgått en sk. Make-Over... Resultatet ser ni här:


Laxgratäng med kräftstjärtar   2 port
2 bitar laxfilé
½ burk, á 170 g, kräftstjärtar
1 schalottenlök
1 burk, á 205 g, vit sparris
hackad dill

Gratängsås
3 dl grädde
1 dl vitt vin
½ tärning fiskbuljong
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser i en gryta och låt såsen koka tills ungefär hälften har kokat bort.

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl grädde eller mjölk
1 äggula
2 msk smör
salt och peppar
hackad dill
Koka potatisen färdig.
Mosa med elvisp, blanda ner grädden och smöret och vispa samman.
Vispa ner äggulan och smaksätt med kryddor.
Blanda i dill och spritsa ut moset runt kanterna i en smord ugnsfast form.
Hacka kräftstjärtarna grovt och finhacka löken.
Lägg fisken i formen, strö på lök och kräftstjärtar.
Slå över såsen och strö på dill.
Gratinera i ugnen på 200 grader i 25 minuter.

Nu är det dags för dagens vitaminintag, ett glas färskpressad apelsinjuice och lite Sweetiefrukter, mums!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                
xx

16 kommentarer:

  1. Mumsig fiskgratäng, det var väldigt längesedan jag gjorde det. Jag dricker en hutt av mixade och silade) svartvinbär med en gnutta socker i så ofta jag kan, tror det är supernyttigt!

    SvaraRadera
  2. Karin; Låter som du har hittat din huskur. Och det är väl som man säger att tron kan försätta berg och då är ju halva jobbet redan gjort!

    SvaraRadera
  3. Jag åt också fiskgratäng igår, men det var Findus, som var kocken.. ;)

    Frisk luft, choklad och god mat/vin gör att man fixar det mesta! :)

    SvaraRadera
  4. Vad gott!! Fiskgratäng är ju mums!!

    Jo, änsålänge frisk men var o varannan dag känns det som jag ska bli sjuk. Men mycket c-vitaminer. Minst en apelsin eller clementin om dagen!

    SvaraRadera
  5. Vag gott det såg ut att vara! Jag har nog en liknande hålla-mig-frisk-filosofi som er; Äta massor med vitaminer i form av frukt och grönt! Enda undantaget är när det är kräksjuka runt om mig, då lägger jag till några hela vitpepparkorn till kosten! Hoppas ni håller er friska!

    SvaraRadera
  6. om man bortser från mitt krånglande knä har jag lyckats hålla mig frisk och kry (peppar, peppar). åh, vad jag blir sugen på en såndär juicepressgrej när jag läser vad ni dricker för godsaker! om jag ändå inte hade en fullt-i-skåpen-nazist till pojkvän...

    SvaraRadera
  7. mmm, det ser supergott ut! sluta frestas med fisk hela tiden!

    jag var ju sjuk in princip hela hösten så jag hoppas jag klarar mig ett tag till utan förkylningar och kräksjukor. men jag tror eran juicepress är väldigt bra hjälpmedel mot att bli sjuk, lätt sätt att få i sig massa vitaminer. själv försöker jag bli bättre på att komma ihåg att äta upp frukten som jag köper :)

    SvaraRadera
  8. vilken härlig gratäng och sonen är inne på sin fjärde vecka på dagis utan att vara sjuk, det ni :-), det har han inte varit på hela hösten, ja sedan han började efter sommaruppehållet, för då var han där typ 1 vecka innan han blev sjuk igen, men jag vet att vattenkoppor, kräksjuka och influensa härjar här i krokarna, som gärna får hålla sig långt borta från oss, förutom vattenkoppor då för de kan de lika gärna få nu när jag ändå är hemma och är mammaledig liksom :-)

    SvaraRadera
  9. Tina; Visst gör det, klart bra meducin!

    Sofie; Absolut. C-vitaminer är brar bra.

    Linda; Tack. Ja, Anki brukar oxå köra med vitpepparkorn när det går magsjuka på jobbet. Funkar bra varje gång, peppar, peppar:) Detsamma.

    Charlotta; Du kan inte ha det lätt med en sådan pojkvän...:) Har han inte något du kan sortera ut så du kan få plats med en juicefixare?

    Pernilla; Det kan vi inte lova att vi kan göra, du vet vi är stora fiskälskare. Vi brukade oxå glömma frukten i kylen, nu hamnar den i pressen.

    Cupcakesfluffan; Tack. 4 veckor, inte illa:) Vattenkoppor har tydligen oxå börjat härja här...

    SvaraRadera
  10. Fiskgratäng är ju bland det bästa man kan äta!!!

    SvaraRadera
  11. Just den fiskgratängen ser ut att massa mig väldigt bra i smaken! Blev såå sugen! Går och kokar ett ägg. Blev hungrig!

    Ha det fint :)

    SvaraRadera
  12. Men sååå himla gott det ser ut! :-)

    Lax är alltid gott!!

    Ha en jättefin Tisdag .

    // Jenny

    SvaraRadera
  13. Så himla gott! Jag tror det bästa är att alltid äta allsidigt, inte bara när vissa sjukdommar går. Thaimat är då extra bra ;-) Och självklart god sömn och frisk luft. Som sjuksköterska får jag väl också tillägga god handhygien... Det är ju trots allt den största boven. När det gäller kräksjukan är tvål och vatten bäst.

    SvaraRadera
  14. Fiskgratäng med lax har jag aldrig gjort, men det måste ju vara en given succé! Det får det bli nästa gång det blir fiskgratäng här hemma :-)

    SvaraRadera
  15. Mia; Så rätt så!

    Lena; Ja, ett ägg smakar förmodligen lite bättre på morgonen... Du får väl ta och testa gratängen och se om du gillar den.

    Jenny; Tack! Visst är lax kanon, man kan göra så enormt mycket av det.

    Remsan; Thaimat är säkert absolut kanon, mycket chili och hetta. Handhygienen är otroligt viktig, handspriten går varm på jobbet.

    Karin; Vi kan absolut rekommendera den, blev mumsigt god!

    SvaraRadera
  16. Gud vad länge sedan jag åt lax kände jag nu. Måste laga lax i veckan det är ju så underbart gott!

    Gratängen ser mycket mumsig ut, lax och sparris är ju kanongott tillsammans :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!