onsdag 1 juni 2011

Rabarber och rabarber

Det fina vädret fortsätter att glädja oss med sin närvaro även om det kanske inte varit riktigt lika varmt idag som det var igår. Och fortfarande finns det rabarber kvar så häromdagen gjorde vi en resa tillbaka till barndomen med hjälp av de rosa stjälkarna. En rabarberkräm tillagades av Håkan och den avnjöt vi med lite gräddmjölk, så vansinnigt gott. I krämen fanns russin, ett absolut måste enligt Anki, hennes mor alltid hade russin i sin kräm!


Rabarberkräm
6 rabarberstjälkar
4 dl vatten
1 dl socker
2½ msk potatismjöl
russin
Skala och skär rabarberna i mindre bitar. Koka dom i vattnet blandat med socker tills de är mjuka. Tillsätt russinen. Rör ut potatismjölet med lite vatten och vispa ner i krämen. Låt det koka en liten stund till så det tjocknar.

Något som däremot inte alls smakade varken barndom (det hade kanske varit lite oroväckande) eller rabarber var cidern som Anki kände att hon var tvungen att köpa med sej hem från systembolaget. Undrar just varför i all världen de fick för sej att ens döpa den till "Röd rabarb" när den bara smakar av jordgubbe? Nej, röd jordgubbe hade varit ett mycket mer passande namn på denna dryck, då hade vi absolut tyckt att den var jättegod. Men som rabarbercider gillade vi den inte...

Röd Rabarb, nummer 1861 på systembolaget, för 12,90. 

Något vi däremot gillade var rabarbersillen vi gjorde förra sommaren. Är det någon som är sugen på att prova och har lite rabarber över så finns receptet här.

Ikväll delar vi på oss i köket, äter middag var för sig och sover på olika adresser. Nej då, ingen fara - vi har inte blivit ovänner och delat på oss för evigt, bara för natten. Anki är nämligen på övernattning på jobbet där de äldre barnen ska sova över - spännande värre! Håkan besöker sin storebror och käkar middag med honom, dock går han sen hem och sover i egen säng:)

Nu hoppas vi att ni alla får en härlig kväll och en skön och (kanske) ledig dag i morgon. Till de av er som ska ha lite långledigt önskar vi en skön långhelg:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

 1. Rabarberkräm är verkligen gott, men utan russin. Tycker russin är goda som de är, men i saker.. usch nej.

  SvaraRadera
 2. Rabarberkräm är himla got, fast utan russin :-)

  SvaraRadera
 3. Russin i rabarberkräm har jag aldrig sett! Men däremot gjorde min mormor russinkräm och det var såå gott! Så hurra för rabarberkräm, russinkräm och rabarberkräm med russin! :-)

  SvaraRadera
 4. Rabarberkräm är ett barndomsminne. Min mamma gjorde den nästan alltid med jordgubbar i :)

  SvaraRadera
 5. Jag har fortfarande ogjord rabarbersorbet som jag blivit inspirerad till här. Perfekt med en långhelg då, eller hur :)

  Uppföljning av muffinsformarna som inte är Musselmalet men liknar: de är köpta på Panduro.

  Tack Matrepubliken som löste det till mig :)

  SvaraRadera
 6. jag bär ju på en riktigt gruvlig hemligheten när det kommer till min personlighet som matbloggare... jag gillar inte rabarber! eller jo, när man plockar dem direkt ur mammas land och doppar stjälkarna i socker. men aldrig annars. ibland försöker jag mig på det i kakor och pajer, men det är inte min grej. puh. där så fick jag det ur mig också. det har varit jobbigt att bära på...

  SvaraRadera
 7. Åh, ljuvliga rabarberkräm!

  SvaraRadera
 8. Rabarbersill låter spännande. Får nog lägga in lite sill till midsommar trots allt.
  Jag tvärt emot Pernilla (nästan) gillar jag rabarber i alla formen, men dock inte kräm så värst. Men det är för att jag har svårt för alla krämer. Tycker inte om när de skär sig med mjölken och utan mjölk blir det inte detsamma... Knasigt...

  SvaraRadera
 9. Rabarberkräm är ju så gott! Jag tänkte göra säsongens första nu i helgen, men utan russin. :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Rabarbersill måste jag prova! Låter som om det kan bli riktigt gott :) Kanske något till midsommar?

  SvaraRadera
 11. Matarkivet; Då är du som Ankis syrra, inga russin i varken det ena eller det andra.

  Cupcake; Med eller utan, smaken är som baken:)

  Frostrosor; Hipp hipp hurra! Russinkräm låter mums.

  Hovkonditorn; Låter gott med jordgubbar i för att söta det lite.

  Cecilia; Tycker absolut att en rabarbersorbet är perfekt till en långhelg! Aha, panduro! Då säger vi tack till Charlotta!

  Pernilla; Så skönt att du kunde få det från dina axlar, förstår att det varit tungt att bära runt på! Vi är glada att ha kunnat ta del av denna processen:)

  Helena; Visst!

  Remsan; Ja, sill till midsommar är ett absolut! Men man kan inte gilla allt:)

  MÅ Gott; Visst är det gott, och om russinen tvistar de lärde:)

  Matglad; Ja, den blir väldigt god, hoppas du gillar den. Kan säkert göra sej väldigt bra till midsommar.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!