lördag 18 juni 2011

Småplock

Nej, det blev varken fönster putsade eller någon vindsröjning i Mårtenssons kök igår... Vi tog det mest lugnt hela dagen, en inköpsrunda bland lite olika matbutiker i stan blandat med en jakt på anslagstavla/magnettavla till köket. Tavlan ska vi ha till recept som är aktuella för att provas, sk. säsongsbetonade recept (finns det ett sådant ord eller har vi just uppfunnit ett nytt ord?), men vi hittade faktiskt bara en enda och den gillade ingen av oss... Vårt sökande fortsätter, för en anslagstavla måste vi ha!

Maten vi köpte åt vi senare på kvällen i form av plockmat och i glasen hade vi ett, för oss, nytt Amaronevin:

Domini Veneti Amarone Classico, nummer 23050 på systembolaget för 185 kronor. Ett vin som passade alldeles förträffligt till det mesta på bordet, speciellt till den mer lagrade osten och till oliverna, hör och häpna! Svarta oliver och rött vin... aldrig trodde vi väl att vi skulle säga mums om det! 

En kittost, en liten bit gruyer, en bit morbier och en bit Guinness ost. 
Den sista köpte vi på vinst eller förlust, men det visade sej vara en förlust, oerhört besk och "fettig" - rakt i soporna åkte den. Morbierosten blev vi däremot väldigt förtjusta i, som bomull la den sej i munnen:)

Övrigt som vi dukade upp bl.a, bruchetta, bresola, parmaskinka, melon, mozzarella, gravad lax mm.

Den gravade laxen la vi på västerbottenostchips med crème fraiche och hackad gräslök på, en riktig höjdare!

Västerbottenostchips
½ dl riven Västerbottenost/chips
1 skiva gravad/rökt lax per chips
crème fraiche
gräslök
Lägg osten i högar på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Tänk på att inte lägga högarna för tätt eftersom de flyter ut ganska rejält.
Ställ in plåten i ugn på 200 graders värme ca 5-7 minuter, chipsen ska just börja bli lite gyllene. 
Låt dom svalna innan du tar los dom från pappret.
Servera med en klick crème fraiche, rökt/gravad lax och hackad gräslök.

Under tiden som vi förberedde denna festmåltid så smuttade vi på Sommarvin från Kiviks musteri som vi fick hem för att testa. Vin som bör drickas som apretif med 8,5% alkoholhalt med smak av fläder, rabarber och krusbär. Nummer 90349 på systembolaget till priset av endast 60 kronor, tyvärr är det ett vin som endast finns att köpa under en begränsad tid och det tycker vi är synd. 
Ett vin med en lite beskare ton, inte alls för sötsliskigt, som vi tycker är en alldeles perfekt törstsläckare en skön sommarkväll. Slå gärna lite fruktsoda eller 7-up i så det blir lite bubblor i vinet- ännu godare så!


I kväll blir det tonfisk och risotto när Håkan väl kommer hem från jobbet vid 8-tiden... en lång arbetsdag! För min del ska jag fortsätta slappa lite till, inte så mycket annat att göra en gråmulen dag när energinivån inte är särskilt hög... 
Ha en fortsatt bra lördag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

17 kommentarer:

  1. Attans, det var med er jag skulle ha hängt igår... Så mycket gott, gott vin, goda ostar och annat mumsigt plock. Mmmm...

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn; Ja, visst är det, bara att käka av det man är sugen på...

    Remsan; Ja, här satt vi och väntade... :)

    SvaraRadera
  3. mmm, vad goda grejer! ja, inte rött vin och svarta oliver då, det säger jag fortfarande blä till... men om ni lärde er gilla det så kanske det finns hopp för mig också, you never know :)

    jag har bara testat solchips med gräddfil och gräslök, och de var goda i alla fall! testa dem nästa gång istället, helt otroligt att de kan lyckas göra chips som är äckliga egentligen, man undrar ju varför inte till exempel jag får jobb som smaksättare på estrella, då skulle de ju tjäna multum!

    SvaraRadera
  4. Jag blir så hungrig när jag ser fotografierna på all den goda plockmaten. Fast här i Jämtland är vi faktiskt ganska bortskämda med goda ostar. Ostkreatörerna är många. Och då handlar det förstås om delikatessostar från lokala gårdsmejerier.

    SvaraRadera
  5. Jösses - vi har ganslka nyligt ätit och här sitter jag och dreglar!!! Så gott, västerbottenostchipsen ska vi definitivt prova, Amaronevinet var också för oss - ska testas och så buffén...slurp!!!
    //Lena

    SvaraRadera
  6. Gott gott. Småplocksmat är riktigt gott : )

    SvaraRadera
  7. Pernilla; I detta fallet gick det så bra ihop så vi knappt trodde våra munnar! Ja, där har dom helt klart gjort en stor miss när dom missat dina kunskaper inom chipsvetenskapen!

    Karin; Lyxigt med ost från lokala gårdar, härligt!

    Lena; :) Ja, vi tänkte väl att ni skulle nappa på vinet...

    Susanne; Visst är det, något för varje smak.

    SvaraRadera
  8. Så läckert det där såg ut, riktigt frestande..

    SvaraRadera
  9. Växelhäxan; Tack! Kul att vi kan fresta dej:)

    SvaraRadera
  10. Plock är verkligen ultimat helgmat, ska testa ostchipsen med lax, de såg otroligt goda ut. Ha en fortsatt skön helg.

    Ps. Det order finns! :)

    SvaraRadera
  11. Så mycket gott!! Men inte mycket för mig för tillfället:( Guinnesosten såg ju spännande ut. Synd att det blev en besvikelse.

    Självklart finns det säsongsbetonade recept! Nu vill man ju helst bara äta hela tiden!!!:)

    SvaraRadera
  12. Matarkivet; Äsch, och vi som trodde vi kommit på något som kunde lämnas till eftervärlden... Visst är det verkligen helg över plockmaten.
    Testa absolut, hoppas du kommer att gilla!

    Sofie; Inte kul alls när man inte kan hitta matsuget, när det inte är som vanligt. Hoppas det snart vänder, ni är ju två hos dej nu:)

    SvaraRadera
  13. Plock äter vi för sällan, trots att det är perfekt när man har barn också.

    Det ser jättegott ut och godast emd västerbottenschipsen!

    Vinet ska jag försöka lägga på minnet.

    SvaraRadera
  14. MÅ Gott; Det blir en hel del av den varan här i perioder, speciellt på sommaren. Finns så mycket gott man vill prova:)

    SvaraRadera
  15. Plockmat kan jag äta precis hur mycket som helst av, tycks aldrig tröttna :)

    SvaraRadera
  16. Malin; Precis samma här, det finns alldeles för mycket som man kan ha för att tröttna. Någonsin!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!