fredag 17 juni 2011

Romtopf

I dag är vi båda lediga från jobbet och förslagen på vad som kan göras är flera;
städa på vinden (behövs verkligen men är sååååå tråkigt),
putsa fönster (men förhoppningsvis så fortsätter det regna),
kanske börja packa resväskorna inför semestern (som ligger flera veckor fram i tiden...),
ta en tur ner på stan för att handla mat till kvällens måltid - ja, så gör vi nog!

Dagens inlägg har vi i alla fall bestämt oss för, det blir vårt bidrag till månadens sötsak som i juni har temat Utländskt. Vi har haft en hel del idéer och tankar runt det men plötsligt stod det klart för oss att vi inte alls behövde anstränga oss nämnvärt, vårt bidrag stod redan i kylen. Vår Romtopf:

Det visade sej vara lite trixigt att få till en tjusig bild på skapelsen, det blir ganska färglöst och menlöst, inte alls i närheten av hur det smakar när det är klart. 
Lite dumt att lägga ner en basilikakvist eller persiljekvist för att få en färgklick:)

Din egen goda Romtopf gör du enkelt så här:
En stor glasburk med lock ska diskas ordentligt och därefter lägger du i frukt och bär allt eftersom de dyker upp i affären. Tänk på att ju godare och finare kvalité det är på bär/frukter desto godare blir slutresultatet.
I burken häller du mörk rom av bra kvalisort så det täcker bären och lika mycket socker som frukt (vikt).
Fyll sedan på efterhand med mer bär, frukt, socker och rom, låt burken stå kallt och mörkt under tiden.
När burken är fylld så låter du den stå kallt, minst 6 veckor, ju längre tid desto godare innehåll!
Vi brukar vänta till november/december innan vi njuter av godsakerna.

Bär och frukt som passar bra att ha i är:
Ananas: skär i munsbitar
Nektariner: halvera och kärna ur
Persikor: halvera och kärna ur
Plommon: halvera och kärna ur
Jordgubbar
Hallon
Körsbär: halvera och kärna ur
Päron: skala, skär i klyftor och ta bort kärnhuset
Vindruvor; kärnfria
Vinbär

Bär och frukter som är blå, som t.ex blåbär och björnbär passar inte bra att lägga i eftersom de kommer att färga av sej på de andra frukterna och på vätskan. Citrusfrukter funkar inte heller pga syran i dom.
När det är dags att smarra på innehållet så serveras det bäst till glass!

Restaurangbesöket i onsdags blev allatiders, förutom den lilla detaljen att det inte blev på Marinan som vi från början hade planerat. Knökfullt runt borden och inte läge alls att sitta på deras fina uteservering eftersom det var kyligt och blåsigt värre... I stället hamnade vi på Bröderna M som serverar Ystads absolut godaste pizzor, kallat Gourmetpizzor. Vi rullade hem...

Nu hoppas vi att ni alla får en härlig helg och att vädret skärper till sej!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

10 kommentarer:

  1. Det här är ju ett intressant recept! Låter gott!

    SvaraRadera
  2. Sånt här älskar min mamma. :)

    SvaraRadera
  3. Bröderna M har vi här i Malmö också och brukar ha väldigt god mat och trevlig atmosfär.
    Ha ni också en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Spännande, Romtopf har jag aldrig gjort

    SvaraRadera
  5. Oj, så spännande! Bra också med matlagning som tar sin tid! Själv vänder jag på en ost i vår kyl en gång i veckan... den ska bli lagrad och god till jul hade jag tänkt mig! :-)

    SvaraRadera
  6. Hovkonditorn: Prova- riktigt gott är det!

    Matarkivet; Ojdå, nu känner vi oss gamla... :)

    Delikata; Ja, vi hörde att de finns även hos er. Mycket trevligt ställe.

    Cupcake; Kanske tid att prova detta året då?

    Frostrosor; :), en sådan ost har vi också i vår kyl som vänds varje vecka:) Provade förra året men tyckte då den skulle behövt lite längre tid.

    SvaraRadera
  7. Spännande. Kan tänka mig att det blir gott med glass :)

    SvaraRadera
  8. Det låter väldigt spännande och gott. Ska testas! :)

    SvaraRadera
  9. Caroline; Mycket gott:) Hoppas du kommer att tycka om det.

    SvaraRadera
  10. Nu står det en burk med romtopf i kylskåpet. Tack för inspirationen! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!