söndag 18 september 2011

Brödbak och kalas.

Denna söndagen bjuder på ett riktigt "muggevär" på ren skånska! Vi tänkte vi skulle baka bröd till veckans frukostar, men först måste vi lyckas få upp dörren till skafferiet, Håkan har nämligen lyckats få dörren i baklås:) Receptet på brödet har vi använt oss de senaste bakgångerna och det är som tur inte inlåst...
Himlen är grå, det regnar så, vad passar bättre än att baka då?


Snabbbakat mättande bröd   1 bröd
6 dl grahamsmjöl
10 torkade aprikoser, hackade
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl solrosfrö
3/4 dl grovt hackade valnötter
3/4 dl grovt hackad mandel
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
Rör samman alla ingredienser. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Strö på solrosfrön och grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1 timme.
Varför klä formen med bakpapper? För att slippa så mycket disk naturligtvis! Man kan ju smörja formen med smör om man vill men vem vill diska mer än nödvändigt?

Igår gjorde familjen Persson oss sällskap vid matbordet, vi bjöd på en värmande kräftsoppa (recept här) och en god lammstek tillagad i lergryta (receptet här). Det blev en ny variant på dukningen där vi tog tillvara på de rosor som fanns kvar från förra veckans dukning och blandade med några från en ny bukett. De fina tallrikarna har Ankis mor gjort till oss, tyvärr börjar de bli lite repiga så det blir inte så ofta vi tar fram dom längre. 

En närbild, lite suddig tyvärr, men ni ser hur man kan blanda olika sorters vaser i olika höjder som variation. Silverfatet är köpt på loppis, perfekt att även använda som underlägg till vinflaskor mm. 

Snart är det dags för oss att gå iväg på födelsedagskalas hos världens bästa syrrason, presenterna står och väntar i hallen och hoppas att dom ska bli uppskattade:)

HIPP HIPP HURRA FÖR FREDDY PÅ HANS FÖDELSEDAG!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

18 kommentarer:

  1. Oj vilken fantastisk vacker dukning. Hihi hoppas ni får upp skafferidörren! Brödet ser gott ut och vilken söt brödkorg ni har:)

    SvaraRadera
  2. Så gott brödet låter! Gillar bröd med torkad frukt, nötter och frön!

    SvaraRadera
  3. Det där brödet är så gott!
    Jag brukar baka ett snarlikt bröd och det är verkligen mitt favoritbröd.

    Otroligt vackra glas de där höga som är lite "vågiga".

    Ha en trevlig kalaskväll nu!

    SvaraRadera
  4. Muggevär säger ni, undrar om det är sådant väder vi har här i Uppsala idag? Gott med bröd, vill också ha!

    SvaraRadera
  5. Den typen av bröd gillar jag. Inget knådande, utan bara blanda och klart! :)

    Mulet här med, men inget regn. Haft en filmdag idag.

    SvaraRadera
  6. Haha....jobbigt att låsa in skafferiet!!:)
    Nä, "pissevär" här mä. Pyssel och hemmafix här med. Fått till endel praktiska lösningar och rensat lite. Skulle bakat bröd med skjutit på det till morgondagen. Skönt att kunna göra det!

    SvaraRadera
  7. Vad fint ni har dukat! Och brödbak är ju perfekt när det är sånt här väder! Pizza, film och tända ljus är också perfekt - det är vår avslutning på denna vecka!

    SvaraRadera
  8. Vilket härligt bröd.
    Ha en riktigt mysig söndag kväll

    SvaraRadera
  9. Ännu en fin dukning! De olika färgerna på rosorna passade jättebra ihop och gjorde sig perfekt till det mörka bordet med tyckte jag :)

    Brödet ser gott ut och framförallt verkar det smidigt. Jag tror inte jag vill baka mer på flera månader efter den här helgen (surdegsbak mm) men nu blev jag ändå lite sugen ;)

    SvaraRadera
  10. Låter som ett gott bröd. det skall jag ta och testa och vilken fin dukning

    SvaraRadera
  11. Vilken fin dukning! Och det där vinet från fredagens inlägg måste vi ju testa - kryddigt och mustigt ska det vara!

    SvaraRadera
  12. Vad fint ni har gjort! Det där brödet ser ut att vara i min smak, massor av nötter och godsaker!

    SvaraRadera
  13. Så snyggt med rosor i olika nyanser till dukningen! :)Och brödet ser riktigt gott ut, älskar mörka bröd med hela frön, men tyvärr tål magen det inte.

    SvaraRadera
  14. Å fin dukning!

    Sätta lås på skafferiet fick en ny innebörd nu. =)

    SvaraRadera
  15. Härlig dukning! Ljuvligt med nypon.

    SvaraRadera
  16. Ann-Sofie; Tack! Ja, det löste sej till sist... Brödkorgen är köpt på Bornholm en gång i tiden.

    Hovkonditorn; Ja, det är riktigt gott att ha i.

    Slickepotten;'Aha, då menar du Helenaglasen, Håkans "hemgift":) Tyvärr tillverkas dom inte längre, Kosta Boda har haft dom i sortimentet.

    tina; Väder som man helst sitter inne och muggar i:)

    Tina; Passar oss perfekt också, snabbt och enkelt ska det vara. Skönt med filmdag.

    Sofie; :) Nej, det var ingen höjdare, som tur är så ordnade det sej till sist... Så skönt att få fixat lite, snart är det ju nedräkning på allvar:)

    Annika; Tack! Låter som en riktigt bra avslutning på helgen.

    Milla; Tack, hoppas du också fick en fin kväll.

    Ansibecki; Tack! Ja, det livade upp det hela lite:) Skönt att inte behöva ha heltäckande duk alltid. Smidigt är helt rätt ord.

    Cupcake; Tack! Hoppas du kommer att gilla det.

    Helena; Tack! Klart ni måste testa, perfekt för önskemålen:)

    Moma; Tack! Mycket gottis i:)

    Matarkivet; Tack! Nej, inte alla magar fixar det har vi förstått... synd för det är riktigt gott.

    MÅGott; Tack! Ja, det fick ju det...

    Cecilia; Tack! Ja, det har en underbar färg just nu.

    SvaraRadera
  17. yum, brödet låter fantastiskt, ska helt klart provas! Ni får önska grattis från alla oss som troget läser ;)

    SvaraRadera
  18. Alexandra; Riktigt gott:) Det gjorde vi, uppskattat absolut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!