söndag 8 januari 2012

Kycklinggryta från Kreolien.

Ni kan tro vi har varit några riktiga hurtbullar idag! En rejäl runda har vi tagit, minst 1 mil har vi avverkat till fots. Vi tog en tur längs med havet och konstaterade att hade det varit strandväder så hade det snabbt blivit slagsmål om platserna eftersom det knappast finns någon sandstrand att prata om längre. Det mesta ligger under vattenytan så "vatten i knäna och vågor i håret" hade inte varit ett illa valt uttryck för en soldyrkare på stranden idag...
När vi gick genom skogen hem så kändes det som det var vår i luften, fåglar som kvittrade och lite solstrålar som tittade fram, ljuvligt! Det spritter både här och där i kroppen:)

Nu ska vi snart sätta oss till bords och käka revben, inte vilka revben som helst utan revben kockade på vårt favoritrecept, ni hittar det här om ni blir nyfikna. Men ett recept ska vi bjuda er på först, det blir en kreolsk gryta med kycklingfilé, funkar fint även med fläskfilé om man hellre vill använda det:


Kreolsk kycklinggryta 2 port
300 g kycklingfilé
1 ölkorv eller kabanossekorv
salt o peppar
1 röd paprika 
1 dl syltlök
1 dl hackad ättiksgurka
2 dl grädde
maizenapulver, eller lite mjöl utrört i lite av grädden
Skiva korven och stek skivorna i en torr teflonpanna så de blir lite krispiga. Ta upp korvskivorna men låt fettet som bildats vara kvar i stekpannan.
Dela kycklingen i mindre bitar och stek dom i fettet från korven, behövs det mer fett så tillsätt lite smör eller olja. Krydda med salt och peppar.
Strimla paprikan och tillsätt den tillsammans med syltlök, gurka, korvskivorna och grädde. Låt det småputtra ca 30 minuter. Smaka av med spad från syltlöken, salt och peppar. Red av grytan till önskad konsistens.


Gårdagens efterrätt kan vi rapportera att den smakade väldigt gott, även om vi båda tyckte det var lite för lite pepparkaksbotten. Vi kommer därför att ändra lite i receptet så det blir ännu bättre till nästa gång.

Nu önskar vi er en bra fortsättning på söndagen och en bra, ny vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

21 kommentarer:

  1. Vår kväll igår var hellyckad :-)
    Hoppas att er goda mat ni skulle laga blev bra.

    Det lät härligt med en promenad. Själv har jag plockat bort julen, det är inte gjort på en sekund precis...

    Smarrig god kycklinggryta.

    Fortsatt trevlig söndag och go start på veckan.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Trevlig gryta! Kyckling är tacksamt, kul att lägga i lite ölkorv också:) Det måste jag testa framöver. Här har vi fått vinterväder, mycket snö som ligger kvar så att man nästan måste ut och skotta. Oj vad jag längtar till våren! Skotta är väldigt tråkigt!

    SvaraRadera
  3. Oj, vad sugen jag blev på syltlök nu då! Var ju evigheter sen jag åt det senast!

    SvaraRadera
  4. Hörde också lite fågelkvitter i helgen och sett lite lökar som tittar upp i rabatterna. Galet!! Härligt med strandpromenad.
    Låter som en smarrig gryta!

    SvaraRadera
  5. Gud vad jag blir full i skratt... Igår åt vi revben och idag kreolsk gryta med kyckling!

    SvaraRadera
  6. Kreolsk gryta är så gott. Brukar göra på fläskfilé och jag brukar använda en korv som heter "Starke Per" från Per i Viken. En lokal korv som ni från Skåneland kanske känner till...??!! Om inte så är det en mycket god stark ölkorv!!

    SvaraRadera
  7. Låter mycket härligt med strandpromenad! Här har det lagats indisk mat för framtida blogginlägg och även hunnits med ett dop i släkten! :)

    Uppdatera gärna receptet från gårdagen vid tillfälle för jag har sparat ner det på min to-do lista.

    Önskar er en riktigt fin söndagskväll, kram!

    SvaraRadera
  8. Susanne; Fint att höra. Jo tack, ankan blev smarrig. Nej, den där julen den tar verkligen tid! Detsamma till dej.

    Ann-Sofi; Oj då, snö som måste skottas.. Känns väldigt avlägset just nu:)

    Frost; Ja, visst är det sånt som man kan få riktigt sug efter?

    Sana; Tack!

    Sofie; Galet absolut, lite väl tidigt för vår men det känns faktiskt så - t.o.m flyttfåglarna flyttar tillbaka...

    Remsan; Hahaha, tänk som det kan bli. Åter igen, "great minds think alike"!

    Tina; Visst är det, lika god med vilken filé som helst. Nej, ingen korv vi känner till, hade varit roligt att prova o jämföra med "vår" egen, dvs den som Håkan gör på jobbet.

    Amy; Receptet är uppdaterat så det är bara att spara om igen:) Så fint med dop, det andas verkligen framtidshopp! detsamma till dej.

    SvaraRadera
  9. Kreolskans gryta är fina grejer det! Jag brukar slänga ner en näve svarta kalamata oliver också, det har nog blivit till genom nån korsbefrutning av kreolskans och nån örtgryta min mamma brukade göra:-)

    SvaraRadera
  10. Moma; Finfina, absolut. Oliver i låter väldigt passeligt, det måste vi ju prova nästa gång vi besöker Kreolien:)

    SvaraRadera
  11. Mums det där är verkligen en god gammal klassiker. Den ska få återuppstå i Kaksmulans kök snart också. Här blev det också en promenad och en klassiker idag fast i dessertform ;).

    SvaraRadera
  12. jag var också på strandpromenad idag, eller ja... det brukade vara en strand där iaf, nu var det stigen jag gick på och sen var det vatten. vore skönt om det kunde vara torrt några dagar nu så inte stigen också försvinner :)

    kreolsk gryta är mums! här har vi också ätit kycklinggryta, fast en fransk sådan. och den där efterrätten ni mumsade på igår såg väldigt god ut!

    SvaraRadera
  13. Det är ju såååå gott med kreolska grytor! Tyvärr är karln i hemmet inte lika överens om det så jag måste flörta in honom på ämnet sakta men säkert. Hur kan man INTE gilla dessa mästerverk?! :-) God fortsättning på er!

    SvaraRadera
  14. Jag tog en liknande lång promenad i fredags, och det kändes ju som om livet återkommer till en, underbart.

    Jag blev lite nyfiken och fick googla kreol, och som vanligt fanns det massa spännande att läsa. Grytan ser toppengod ut, är det mathavre ni har till?

    SvaraRadera
  15. Låter som en riktigt god kycklinggryta :-)

    SvaraRadera
  16. Jag är ett stort fan av kreolskans gryta och gör den flera gånger om året. Har aldrig tänkt på att använda kyckling i stället för grisen. Tack för det tipset! Både kyckling och gris är ju milda i sina köttsmaker så båda borde passa till allt det goda med mycket smak i grytan.

    Brukar göra ris till men omväxling förnöjer så varför inte bulgur nästa gång. Det är snart dags, helt klart.

    Impad av strandpromenaden! Både möjligheten att kunna företa sig en sådan rent geografiskt men även att ni kom ut och iväg en hel timme. Även där behöver jag inspiration att komma iväg själv :-)

    SvaraRadera
  17. Låter himla mumsigt :-) och en strandpromenad låter helt underbart

    SvaraRadera
  18. Den här grytan låter som något i min smak!

    SvaraRadera
  19. Gun; Ja, nog är det verkligen en riktigt gammal klassiker den där Kreolen.

    Pernilla; Ja, det är verkligen inte mycket kvar av stränderna... Undrar vart allt vatten kommer att bli av till sommaren? Fransk gryta låter väl finfin också, så länge man inte behöver prata med den:)

    Karin; Konstiga människor det finns:)
    Detsamma till dej!

    Kim; Ja, precis så kändes det faktiskt. Nope, det är matvete som ligger på tallriken.

    Jenny; Mycket god, bara att prova:)

    Lotta; Ja, kycklingen passar riktigt bra i en gryta som denna. Lite mer än 1 timme tog det, snarare 2...:) Vi är lyckligt lottade och har starnad och skog på ett stenkasts avstånd.

    Cupcake; Ja, promenaden var riktigt härlig o maten god:)

    Nadja; Härligt, hoppas du gillar den om du provar.

    SvaraRadera
  20. Hej Mårtenssons! Jag fick en award idag som jag vill vidarebefordra till er. Om ni tycker sånt är kul... Awarden finns upplagd i min blogg. Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!