onsdag 25 januari 2012

Snabblagad och verkligt god fiskmiddag.

Inget fiskrecept på ganska länge nu, så kan vi verkligen inte ha det! Folk kanske får för sej att vi slutat äta fisk och det har vi verkligen inte, vi har däremot kört ett par favoriter i repris de senaste gångerna det varit dags för fiskmiddag i köket.

Vi gjorde lite nya kokboksfynd häromdagen på en ny loppisförsäljning som öppnade i stan för ett tag sedan, som om vi nu behöver fler kokböcker... Men, vi väljer helt enkelt att se på det där med antal kokböcker på ett annat sätt från och med nu. Man kan aldrig få för många kokböcker, särskilt när de inte kostar med än några kronor stycket och innehåller helt livsavgörande recept!


En av kokböckerna från fyndlådan var från 1981 och är ett av bevisen på att Jamie Oliver inte var först med konceptet "God Mat på ½ timme". Det är nämligen så boken heter, utgiven av Allt om Mat, som är "till för dej som vill ha middagen på bordet inom ½ timme. Men som ändå har pretentioner på att mat ska smaka verkligt gott." Alltså inte bara gott utan verkligt gott:)
Vad gäller detta första receptet som vi testade är vi böjda att hålla med,det blev verkligt gott, med lite tillägg från vår sida, och var färdigt på ½ timme. Snabb och lättlagad fiskmiddag alltså:

Ansjovisfisk 2 port
2 ark bakplåtspapper att packa in fisken i
400 g vit fisk som t.ex torsk, sej eller spätta
salt och vitpeppar
några bitar ansjovisfiléer
hackad persilja av valfri mängd
hackad dill av valfri mängd
1 krm timjan
ett par skivor tomat
smör
Pensla lite rapsolja på bakplåtspapperna och lägg fisk på båda, salta och peppra.
Hacka ansjovisen och lägg hacket på fiskbitarna, ta så mycket som du själv vill ha - vi bredde på en generös mängd men så är vi också tokiga i smaken.
Lägg på tomatskivor och strö örterna över.
Klicka på någon klick smör och nyp ihop pappret till tätslutande paket som du lägger i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 250 graders värme i 10 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Idag har det varit lite mitt i veckan ledigt för oss båda, det är ju så på onsdagarna just nu. Finfint med fritt så där en onsdag och hur den har spenderats förvånar kanske inte direkt någon. Planering inför helgens middagar, matinköp i allehanda mataffärer som t.ex fina Ostkällaren i stan - ljuvligt goda ostar i påsen med hem, en tur in på El-Giganten för att beställa hem en ny köttkvarn - en ny kompis till majoren - och däremellan hyrning av filmer på biblioteket.
Dessutom fick vi alla tiders post i brevlådan idag som resulterade i lite förändringar i både kvällens och morgondagens middagar. Förhoppningsvis till bådas glädje... Vad som fanns i brevet och vad det resulterar i får ni se i morgon, två klipphängare på en och samma vecka, inte illa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

22 kommentarer:

  1. Så himla typiskt att köttkvarnen skulle gå sönder :( tur att ni fiffiga hittade annan lösning där! (Husqvarna kan man lita på!)

    Så härligt med ledig dag mitt i veckan... önskar jag kunde få det!

    Bra med cliffhangers ;) lycka till med kvällens och morgondagens middag, stor kram! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men visst var det fiffigt:)
      Kvällens middag, såååå god, till o med Anki gilla det!
      Kramar!

      Radera
  2. Snabbmat som dessutom smakar gott är inte att förakta när man lever ett aktivt vardagsliv och har knappt om tid i köket.

    Spännande post, trevligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det, och då satt detta som en smäck:)

      Radera
  3. Ser ju fantastiskt gott ut och än mer att det är fisk =)).. och snabba rätter vinner i många familjesituationer där vi är bokde upp till öronen. =)

    SvaraRadera
  4. Hej, tackar och bugar för tips på soppa :-) Måste få in att göra mer soppa!
    Spännande med smördegen på, en riktigt suprisesoppa :-)

    Det är lite min filosofi, på vardagarna, att det ska gå snabbt men ändå nyttigt och gott. Verkar vara en bra kokbok ni hittat. Receptet både ser gott ut och låter mumsigt.

    Härligt med en ledig onsdag, ser fram emot vad ni ska hitta på. Framförallt vad som fanns i brevet :-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, hoppas de kan komma till nytta och att du gillar dom om du testar. Soppan med smördegslocket är en riktig höjdare och passar fint som bjudmat.
      Brevets innehåll avslöjas inom kort, så håll ut, finfint var det!
      Kram

      Radera
  5. Ojojoj! Jag gjorde nästan exakt lika häromdagen, och har en nästan identisk bild som eran, som jag har planerat att lägga upp på bloggen till helgen! Det kan inte hjälpas. Visar väl bara att idén är god, och värd att pröva för fler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tänk som det kan bli, inte samma kokbok eller? Klart den är värd flera inlägg, så får fler smaka!

      Radera
    2. Nej, ingen kokbok alls faktiskt! Lagar nästan aldrig mat efter kokböcker, men idéer och inspiration får jag naturligtvis överallt ifrån, kokböcker, tidningar, Tv-program, bloggar m m - precis som alla andra som är hängivna matnördar. Och snart är det helg, och tillfälle att hänge sig åt ännu mer trevlig mat! Ha det gott!

      Radera
  6. Mmmm... det där såg riktigt smarrigt ut. Lägger till det i min att-testa-lista.
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  7. Fisk i paket, så juvligt! En ny bokbok finns det alltid plats för;-D Och de där man hittar i loppisarna är oftast glömda skatter!

    SvaraRadera
  8. Ja är ett stort fan av fisk,och gillar faktiskt inte och laga mat så perfekt och fixa något som går snabbt.

    SvaraRadera
  9. Anjovis får allt att smaka tioi gånger godare! Men denna rätt innehåller ju massa gottigt ändå så den skulle smakat gott utan anjovis också! :)

    SvaraRadera
  10. Gott recept! Här hemma kan vi äta fisk varje dag alla älskar det så nya fiskrecept är alltid tacksamt att få. Intressant kokbok. Låter perfekt framför allt i veckorna när man inte har så mycket tid (eller ork) på sig att laga mat...:-)

    SvaraRadera
  11. ÅHHH fisk söta du är ju min favvo! Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  12. Fisk på fisk, måste ju bara bli bra.
    Det ser väldigt gott och fräscht ut, kan tänka mig att paketen skulle passa på grillen till sommaren.

    Ser fram emot att höra om vad ni fick på posten...

    SvaraRadera
  13. Åh, ni har dammat av den gamla hemkunskaps-klassikern fisk i folie, härligt!

    SvaraRadera
  14. Piffigt med ansjovis i, det hade jag aldrig kommit på!

    SvaraRadera
  15. Nä kokböcker kan man aldrig ha för mycket av, nu blev jag allt sugen på att gå på loppis och fynda kokböcker :-)

    SvaraRadera
  16. Middag på en halvtimme är ett bra mått. Inte alltid så lätt att hinna kanske, men det finns många goda rätter som faller inom ramen. Fisk är snabblagat och gott. Krydda med anjovis ger fin smak. Vi testade avjoviskryddad strömmin för ett tag sedan. Tydligen en klassisker, men nytt för oss.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!