lördag 25 februari 2012

Restaurangbesök och marmelad.

Som ni kanske märkte så var det ingen hemma i vårt kök igår, det var nämligen som så att vi besökte ett annat kök och käkade där istället. Eller, nja...vi åt på restaurang och i deras kök får man nog inte sitta så vi satte oss vid ett av borden istället på Restaurang ÖG Östergatan. Kvällens stora problem var att lyckas välja vad vi ville äta från deras meny, det fanns verkligen inte nåt som vi inte ville smaka på.

Vi hade ingen kamera med, det är inte ett ställe där man riggar upp stativet, hystar fram kameran och börjar fotografera maten, så ni får helt enkelt använda er fantasi. Håkan valde råbiff till förrätt och som varmrätt blev det Pulled pork medan Anki slog till på Kalix löjrom till förrätt och Kåsebergatorsk till varmrätt. Till detta dracks det ett rött vin från Argentina som passade riktigt bra till bådas båda rätter.
Skulle det nu vara som så att ni besöker Ystad någon gång och letar efter en restaurang där ni verkligen kan njuta av en god middag så är det dit ni ska gå (om nu inte vi är hemma alltså!). Lova det!


Så till dagens godaste smörgåspålägg, vår hemmakokta marmelad, den senast i raden. Vi har sagt det tidigare, men säger det igen, det finns verkligen ingen som helst anledning att köpa marmelad när det är så enkelt att koka egen på spisen. Det går snabbt och du vet precis vad som finns i burken, inget hokus pokus alls:

Björnbärsmarmelad 1 burk
1 paket (250 g) frysta björnbär 
1 vaniljstång
2 citroner, rivet skal
2 dl ljust muscavadosocker
2½ dl syltsocker
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda samman alla ingredienserna i en gryta, lägg även ner vaniljstången och fröna, och låt det småputtra 20-25 minuter.
Skumma av om det behövs och krossa sönder bären under tiden. 
Plocka bort vaniljstången, häll över marmeladen på en väl rengjord burk (plast eller glas) och låt den svalna.
Bli inte orolig om du tycker att marmeladen är tunnflytande, den tjocknar när den svalnar.

Vi har lånat receptet från Leila och detta får bli vårt bidrag till Månadens sötsak hos Söta saker, där temat för februari är frukost. 

Idag har vi turat på stan, träffat en gammal bekant som vi hoppas kikar in i vårt kök och som om att det inte var nog så har vi genomfört en omorganisering i våra skåp här hemma. Fotoalbumen fick ge vika och överlämna sina hyllplatser till tallrikar, glas och annat porslin. Nu har vi full överblick, härligt!
Kvällen bjuder på lamm, god sås och naturligtvis ett nytt rött till det. Håll utkik, recept och recension kommer snart, i ett kök nära dej!

Ha en riktigt skön fortsatt helg,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

27 kommentarer:

  1. Så gott med egengjord marmelad... och björnbär också, smarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den satt perfekt till frukosten och vi gissar att den passar fint till kvällens ostar också:)

      Radera
  2. Nice med en kväll på sta'n och god mat! Jag lovar att nästa gång jag är i Ystad så ska jag testa krogen. NÄÄÄ! Jag kommer hem till trevliga Mårtenssons kök och äter i stället :-)

    Björnbärsmarmelad låter hur gott som helst fast jag skulle nog uteslutande använda den till goda ostar. Marmelad på frukostmackan har aldrig lyckats övertyga mina smaklökar. Men man ska aldrig säga aldrig!

    Supertrevlig kväll till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket nice! Och du är så välkommen så, bara hojta. Kanske stanna två kvällar så du hinner med båda ställena?

      Kanske både ost och marmelad på frukostmackan hade varit lösningen?

      The same.

      Radera
    2. Smarties! Det där med ost OCH marmelad alltså :-)

      Radera
    3. Eller hur? den tänkte vi länge på:) :)

      Radera
  3. de där ser ut som en jättegod frukost, marmelad och ost passar väldigt bra tillsammans.

    SvaraRadera
  4. Låter trevlig och råbiff, det är verkligen bland det godaste jag vet!
    Trevlig fortsatt helg// Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanongod var den, de hade verkligen lyckats!
      Detsamma.

      Radera
  5. Om jag nu hade ätit "söt" frukost så skulle jag säkerligen pröva detta recept... Blir mest en macka (med salami eller så) lite senare. Dom få gånger jag äter marmelad, dvs. en rostad macka med apelsinmarmelad så köps en liten burk som sen får slängas... Men nu, sen jag hittat "matbloggarna", så har det faktiskt köpts plommon- och svartvinbärsmarmelad, men det var mer till dom goda såserna ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, men kanske du gillar marmelad på ostbrickan? För den passar fint till lite kraftigare brie.

      Radera
  6. Vad trevligt med restaurangbesök!

    Marmelad till helgfrukosten, det är ju njutning. Framför allt om den är hemmakokt:-) Björnbär låter finfint.

    Önskar er en fortsatt underbar helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket!
      Ja, den hemkokta slår all annan.
      Detsamma.

      Radera
  7. Vilken trevligt restaurang!! men om du komma in i Lund välkommen på min thai restaurang också hehe ;P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, till din Thairestaurang kommer vi absolut någon gång, fattas bara annat!

      Radera
  8. Låter som ni haft en fin kväll! Marmeladen låter god, något man absolut borde göra mera själv! Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt. Ja, det är alldeles för enkelt för att inte göra egen.

      Radera
  9. Ett till måste-testa-recept!
    Tack för tipset om restaurangen. Ystad är så mysigt på somrarna så det är inte omöjligt att det blir ett besök under semestern :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas den blir lyckad!
      Vassego, är du i trakterna så hör av dej!

      Radera
  10. Jag älskar björnbärsmarmelad, detta måste jag testa!!

    SvaraRadera
  11. I de marmelader och sylter man kan köpa är det dessutom oftast pinsamt lite bär. Hemgjort är självklart godast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju faktiskt så och om det inte är det så är de hutlöst dyra!
      Vi tittade så efter dej igår, men vi såg inte röken av dej... var höll du hus?

      Radera
  12. Perfekt med ett restaurangtips i Ystad, så mysigt att köra dit på sommaren men sist blev vi tyvärr lite besvikna, så detta är toppen! Tack :)

    SvaraRadera
  13. Alla goda marmeladtips tas tacksam emot. Är helt inne på att göra egen marmelad just nu. Det här ser jättegott ut och är enkelt. Helt i min smak. Bjönbär är dessutom mannen väldigt förtjust i. Ska överraska honom med det här någon dag, tror jag.

    SvaraRadera
  14. Björnbärsmarmelad är min favoritmarmelad, jag ska ta och röra ihop det till mitt afternoon tea!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!