tisdag 26 juni 2012

Kycklingpaj

Hur är det, sjunger ni allsång ikväll eller hoppar ni på det? Här sjungs det inte så mycket (förutom när det handlade om "det ska va gött o leva"!), vi lyssnar istället på skönsången i bakgrunden under tiden som vi sitter här och "pratar" med er. I dag ska vi prata om pajen vi nyss satt i oss och som det inte blev en endaste liten bit kvar av så god den var. Inte alltid bra med lyckade matlagningsprojekt, morgondagens matlåda för Håkan ekar tom...
Pajen är ytterligare ett resultat av den kyl-, frys- och skafferitömning som pågår just nu i det Mårtenssonska köket och kan förändras allt efter vad som finns hemma hos er, kanske kronärtskocksbottnar, soltorkade tomater, svamp, mozzarellaost... ja variationsmöjligheterna är oändliga:


Kycklingpaj med fetaost och oliver  2 port
Pajskal
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk vatten
Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg, gärna i en mixer eller matberedare. tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en smord form på 24 cm i diameter, vi använde en springform men det går säkert med en vanlig pajform också.
Ställ in formen i kylen och låt den stå 30 minuter innan du naggar botten och förgräddar mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
ca 450 g kycklingkött, vi använde filé, i tärningsstora bitar
1 gul lök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ dl vatten
basilika, oregano, timjan
salt och svartpeppar
4-6 körsbärstomater, halverade
svarta oliver efter eget tycke och smak
100 g fetaost, tärnad
Bryn lök, vitlök och kyckling i omgångar så de får färg. Blanda samman och häll ner de krossade tomaterna, tomatpurén och vattnet. Låt det få ett uppkok och tillsätt örter och kryddor efter smak, låt såsen stå och puttra tills den är tjock, ca 10-15 minuter.
Häll såsen i det förgräddade pajskalet och lägg ner tomathalvor, oliver och osttärningar.
Gratinera pajen mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Färska basilikablad smakar väldigt gott till, precis som balsamicocrème gör.

Nej, vet ni vad, nu är det dags för "Här glider kingen in" och det sprätter i dansebenen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Paj är så gott! Och perfekt "rester-måltid", lite av det och lite av det .. kan bli kanongott!!
    Missade tyvärr Allsången, kom på det när Laleh sjön - hon är iof favorit här hemma så vi är ganska nöjda med det.
    =)

    SvaraRadera
  2. Nu var det på tok för länge sedan jag var här känner jag, hoppas ni har det bra =)

    Den här pajen ser ju galet god ut!
    Kram
    /Nellie

    SvaraRadera
  3. Vilken fiiiiiiiiin paj! Så vacker och god den ser ut! Jag slukar allt men petar bort oliverna, usch... Tomma matlådor har vi också problem med ibland. Mannen får dilemmat att välja mellan att ta mer och bli utan eller hålla sig och få matlåda också. Ibland går det bra, ibland inte :-) Ett väldigt bra betyg är det i fall med Håkans tomma låda.

    Allsången tittar jag inte på aktivt men kan tycka att det är lite trevligt när det skvalar i bakgrunden. Det ger lite sommarkänsla precis som sommarmorgon gjorde när jag hade sommarlov och kollade på Trazan & Banarne och deras filmtaaaaajm med Scooby Doo :-)

    SvaraRadera
  4. Nope, ingen allsång för mig och det mina vänner ska ni vara glada för! Tjusig paj, kanske att ni kan ta och buda över en bit?

    SvaraRadera
  5. Kollade bara på Allsången lite kort. Men ganska trevligt. Tradition ju!
    Härligt med kylskåpsrens. Men synd om Håkan som inte får någon lunch i morgon. Kanske kan snika en korv?!

    SvaraRadera
  6. En paj i min smak, det är säkert det! Goda smakkombos och lite matigt gillar jag. Det är ett bra tip spå utflyktmat också. Kall paj funkar för mig.

    Här i Götet har solen lyst i dag och efter Lisebergsbesök rökte vi räkor i min trädgård. Kall öl, nybakat bröd, goda såser och finfint sällskap. Sämre kan man ha det! Kramar till er!

    SvaraRadera
  7. Jag fattade för sent att det var allsången idag. Undrade just varför ingen svarade i telefon mellan 20 och 21...
    Mina kollegor brukar skratta åt mina matlådor när inte maten räckt kvällen före, för då blir det allt möjligt hopplock. De tycker det är synd att jag inte fotar de lådorna... Men det är ett gott betyg när man tar tabberas. Pajen låter jättegod! Den ska jag göra till Berra som är tokig i paj.

    SvaraRadera
  8. Vilken paj! Den ser ju hur god ut som helst! Jag håller med på att rensa här hemma. Tömmer inför semestern och kommande bär säsong. Nu ska jag fixa något av 1 kg tranbär :)

    SvaraRadera
  9. Oj, åt ni upp en HEL paj på två?? Fast den ser kanske större ut, än vad den var! God lät den i varje fall...något för sommarens (när det har slutat att regna) alla utflykter. :)

    SvaraRadera
  10. Ja, tänk vad dessa kylskåpstömningar kan föra med sig. Ser riktigt smarrigt ut!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Men GUD vad snygg den blev! Och vad trevligt med en ägglös paj, det är inte så vanligt! Bra för mig att ta till om mina veganvänner kommer på besök (ja, fast utan kyckling och så... men det var väl rätt givet) ;)Har heller aldrig bakat en paj med krossade tomater i... Måste testas!

    Allsången missade jag då pappa hastigt och lustigt bjöd på restaurangbesök (när det händer är det bara att tacka och ta emot!) men Morden i Midsomer efteråt är tradition så det missade jag INTE :D

    SvaraRadera
  12. Jodå, vi spanade lite på allsången igår eftersom vi var barnlediga och allt! :-) Pajen ser utsökt ut!

    SvaraRadera
  13. Oj! Den där pajen ser verkligen riktigt god ut. :-D Jag har inte lagat paj på hur länge som helst, men nu blir jag riktigt sugen på att testa denna.

    SvaraRadera
  14. Denna ska jag laga ikväll :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!