onsdag 1 augusti 2012

Bali, del 1!

Så där ja, nu har vi lyckats komma överens om vilka bilder vi vill visa er, redigerat dom och fått dom på plats. Lättare sagt än gjort när datorn inte alls vill samarbeta med oss längre, förmodligen är det väl bara en tidsfråga innan den också säger upp sej och följer i kylskåpets fotspår...
Men vi kör så det ryker så länge det finns bränsle och börjar vår bildkavalkad från vår resa till Bali med lite blandade foton idag, varsågoda:

Känner ni igen frukterna som växer där upp i trädet? Visst är det Carambole, eller stjärnfrukt, och det växte det lite överallt faktiskt, precis som en hel del andra frukter som t.ex Jackfruit.
Detta trädet stod i trädgården till ett övergivet tomt hus, vi funderade lite på att kanske sälja möblerna och flytta dit - en lite korvaffär i Sanur hade kanske varit något... Jaja, drömma kan man ju:)

Apor i Monkeyforrest. Inte första gången vi stöter på "vilda" apor, men när dessa fick höra att det fanns en möjlighet att få visa upp sej i vår blogg så gjorde de allt för att få vara med på bild. De poserade så makalöst bra så vi kunde inte avstå att knäppa några bilder och visa en för er. 

 Klart grisar (och tupp) också ska fotograferas när tillfälle ges, Håkan kan bara inte låta bli - det kliar i avtryckarfingret:)

Från Sanur, där vi bodde, gjorde vi en del utflykter, denna turen gick till Ubud, en by som vi velat besöka båda två. För de av er som läst boken, eller sett filmen, "Eat, love and pray" - "Lyckan, kärleken och meningen med livet" så är detta alltså byn där Elizabeth bor ett tag och där hon träffar Ketut. 
Vi träffade inte Ketut och byn ser inte alls ut som vi hade tänkt oss och som den gjorde i filmen, tyvärr... 
Den är otroligt exploaterad och vill man se det riktigt genuina Ubud och Bali  så får man ge sig ut i ytterkanterna vilket vår guide såg till att vi gjorde, tack och lov. Men även där är risodlingarna på väg att försvinna för att ge plats åt lyxiga hus. 


När vi kom in i Ubud så möttes vi av en massa bilar och människor och det var näst intill omöjligt att hitta en parkeringsplats. Det visade sej att att det kungliga palatset, Puri Saren Agung, var stängt eftersom de höll på att göra iordning inför en kremering av en viktigt person som dött. 
Just kremering är en stor högtid på Bali då man firar att människas själ ska få gå vidare till nästa plats. 
Här ser ni tornet som kistan ska upp på och som sedan ska brännas ner, banan sidan om är till för att dra upp kistan på.

Ingången till palatset där förberedelser pågick för fullt. 

Drakhuvud, i väntan på festligheterna. 

Håkan är lite skeptisk till huruvida bilen ska gå att få ut från parkeringen... det råder total anarki vad gäller att parkera både bilar, bussar och motercyklar, minst sagt:)

 Stranden i Sanur med alla färglada båtar, den ena finare dekorerad än den andra. Svårt att inte slita ut minneskortet i kameran här...

En av många Kitesurfare, Bali är ju ett väldigt populärt ställe för många - speciellt Australiensare - att åka till för att surfa. Just i Sanur är det många som surfar med drake. 

"Segla på ett moln..." I juli månad är det drakfestival i Sanur och varje dag är himlen täckt av drakar i alla former, storlekar och färger. Den ena är större än den andra och vissa forslas mellan hem och uppsläppsplats med bil! Trodde väl aldrig att vi skulle säga det, men vi saknar faktiskt ljudet av dom, fladrandet från snörena och plasten var väldigt rogivande att ligga och lyssna på.

Det, kära läsare var allt för idag. Fler bilder ska redigeras, vi lovar en ny kavalkad inom kort och då blir det lite mat som vi bjuder på. I morgon ska vi försöka oss på att kocka från kokboken vi köpte med oss hem, håll tummar och tår för att vi ska lyckas:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

28 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder. Kul att följa eran resa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att höra - det kommer mera:)

      Radera
  2. Ni verkar haft det toppenbra, blir ressugen av era härliga bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, hur bra som helst. Kanske blir att packa väskan då?

      Radera
  3. Smakprov nummer två av Bali (räknat från ert första inlägg efter återkomsten)smakar gott! Vad härligt med både rundresor, sol, bad, mat och kultur. Tre veckor på beachen hade nog blivit för mycket av det goda.

    Båtarna påminner lite om long tail fast utan "svansen". Det hörs på er berättelse att ni verkligen trivdes. Kul att få veta mer om er resa och det ska verkligen bli spännande att se vad ni bjuder på från den importerade kokboken. Roligt att ni testar olika kök!

    Kul att ha er hemma igen. Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt du har, det tänkte vi ju inte på:) Nästa inlägg lär falla ännu mer i smaken misstänker vi...

      Resultatet från middagen kommer inom kort, ska avsmakas ikväll så vi håller tummarna att det smakar lika gott som originalet:)

      Tack, snälla du,
      kramar från båda!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Åhh lägntar tillbaka dit, men förstår att det hänt massor de 13 år som gått sedan jag var där. Thailand är ett trevligt land men Bali var mycket mer exotiskt,då i alla fall. Har hört att Bali är Australiens Mallorca.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har säkert hänt massevis- tyvärr, kanske vi får tillägga. Men det är väl så det ser ut på de flesta ställen i världen - tyvärr.

      Japp, vi hörde detsamma.

      Radera
  6. Wow, vilken resa! Är det inte ovanligt att åka dit på sommaren? Hur var vädret?

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut:) Nej det kanske verkar lite udda att åka dit på sommaren, men det är faktiskt högsäsong för Bali på sommaren, okt-april är det regnsäsong men det går fint att åka även då. Vädret var ljuvligt, mellan 25 och 30 grader men inte alls den så fuktig värme som det kan vara i t.ex Thailand på högsäsongen. Sen fläktar det nästan hela tiden eftersom ön inte är så stor, ungefär stor som Gotland. Så vi rekommenderar absolut att åka dit på sommaren:)

      Kram

      Radera
  7. Åh, vad kul att få se lite av eran resa. Jag vill också ut och resa. Bali ett par veckor hade suttit mycket fint. Ser fram emot fler av era resebilder.
    Skönt att ni är tillbaka tycker vi ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi vill också resa, snarast möjligt igen - håller tummarna för högvinsten så vi kan packa väskan snart:)

      Fler kommer inom kort, håll ut!

      Så kära ni är,
      kram på dej!

      Radera
  8. Find bilder! Senast vi var i Bali var vi i Ubud, konstnärernas stad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, Ubuds konstnärsskola besökte vi, så många fina tavlor att titta på och helt otroligt billigt! Ingen med hem dock, kanske nästa gång...

      Radera
  9. Wow vilken resa ni har gjort!!! Många härliga bilder och carambole som är så dyrt här hemma ligger på backen därborta hihi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes verkligen som WOW:) Ja, vi var också helt förstummade när vi såg hur de bara låg där, man fattar inte riktigt att det är sådana som vi ger en del pengar för i affären...

      Radera
  10. Härliga bilder! Aporna är ju för söta, om de hade gjort "inget se - inget höra - inget säga" så hade bilden varit perfekt ;-)

    Dröm vidare om korvaffären... när jag var i Hongkong för en herrans massa år sedan fanns det t.ex. en liten restaurang där det bara fanns tysk mat och tyska korvar och den gick jättebra! Varför skulle en med svensk mat och svenska korvar inte göra det också... att drömma kostar ju inget mer än tid ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja vi frågade om de kunde göra det men de ville inte kopiera något som redan var gjort - de ville ha sin egen stil:)

      Nej det är väl så det är, drömma kostar inget och man vet minsann inte vart det leder någonstans... kanske till Balis första svenska korvaluda:)

      Radera
  11. Ser ut som ni haft en toppenresa!
    Välkomna hem :)
    // lena-makeaheadfood

    SvaraRadera
  12. Vilka härliga foton! Förstår att ni haft en bra resa. Ser fram emot fortsättningen. Roligt att se hur vissa frukter man endast ser i butik växa.

    SvaraRadera
  13. Vad roligt att få se bilder! Måste ändå vara en upplevelse att få se små byar som inte är för exploaterade!/Emma

    SvaraRadera
  14. Så helt fantastiskt, ljuvligt underbart det ser ut!!! Blir alldeles avis där jag sitter och blickar ut på en blygrå, tung himmel och väntar på att nästa regnskur ska skölja ned. Jag får resa i fantasin tillsammans med er så länge! Bali är ett drömresmål, få se om jag kommer dit någon gång. Ha det gott, och hoppas att omställningen till vardagen inte blir alltför traumatisk!

    SvaraRadera
  15. Underbara bilder, syns att ni haft det härligt! :)
    Säger som Remsan, så skönt att ha er tillbaka igen. Jag har saknat er massor. Kram och trevlig helg på er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!