söndag 10 februari 2013

Vildsvinskorv

Dagens rätt här i köket blir en smakrik färsk vildsvinskorv med lite annorlunda smaksättning, serverad med en böngryta. Korven och bönorna var som verkligen gjorda för att ligga på samma tallrik, "a match made in heaven" som de säger over there.
Har man ingen möjlighet att stoppa sin egen korv så går det alldeles utmärkt att steka korvsmeten som den är också. Det heter tydligen "öppen korv" och det fick vi lära oss på ett Masterchef avsnitt.

Böngrytan blev något helt outstanding om vi får säga det själva och passar att servera till nästan vad för någonting som helst, den skulle säkert fungera som ensamrätt också. De vita bönorna kan du byta ut mot en annan färg eller sort om du vill det, röda, svarta eller kikärtor t.ex.

Receptet på korven är hämtat från Anders Tegners bok, "Vildsvinsrecept, med smak av det vilda".

Lite av ingredienserna innan dom förvandlats till...

Färsk vildsvinskorv
500 g vildsvinskött, t.ex karré
200 g rökt sidfläsk
3 små gula lökar
2 msk dijonsenap
1½ tsk dragon
1 tsk oregano
1 msk sherryvinäger
½ msk rörsocker
1 msk italiensk salladskrydda
salt och vitpeppar
svinfjälster, blötlagda och sköljda
Mal kött, fläsk och lök på mellangrov skiva i köttkvarnen ner i en stor skål.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.

... goda korvar som snart ska få bli ännu godare i stekjärnet!

Böngryta
1 morot, tärnad
2 fasta potatisar, tärnade
1 gul lök, hackad
1 stjälkselleri, slantad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
1½ msk grönsaksfond
oregano och salvia
1 burk kokta vita bönor (inte i tomatsås)
salt och peppar
pressad lime
Fräs morot, potatis, lök, selleri och vitlök i olja och smör till det mjuknat.
Tillsätt tomater, vatten, fond och örter, låt småkoka i 20 minuter.
Skölj av bönorna och häll ner dom i grytan, smaka av med kryddor och limesaft.
Vill du ha en tjockare konsistens på grytan så red av den med maizena. 

Gårkvällen spenderade vi i ett annat bloggkök några mil härifrån. Vi var nämligen hembjudna till Kaksmulan och hennes familj på middag och vi hade en synnerligen mysig och trevlig kväll där ute på åkern. Ölprovning med korv, pilgrimsmusslor, rådjur och marängbakelse stod på menyn, gissa om vi var mätta och oerhört belåtna när vi rullade hem med tåget senare på natten...
Tack för en kanonkväll säger vi och på återseende i Wallanderland:)

Nu börjar snart en ny vecka med nya utmaningar och måltider, på torsdag är det dags för årets upplaga av alla hjärtans dag. Nästan allt är inköpt till veckans meny, det enda som återstår är bubblorna till torsdags-middagen. För är det något som vi håller stenhårt på så är det att fira det som firas bör och då får det gärna bubbla i glasen:)

Hoppas ni alla får en riktigt bra vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

26 kommentarer:

  1. Böngryta tackas det inte nej till, mums! Åh, så trevligt med en liten träff med Gun... hade man velat vara med, söndagskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig tackar vi nej till det:)
      Ja vi hade en riktigt trevlig kväll, kändes som vi hade känt varandra alltid (tyckte vi i alla fall:) ).

      Kramar

      Radera
  2. Nu sitter jag här och funderar... ska jag önska mig presentkort i skoaffär eller korvstoppningssats till Kichen Aid i 40-års present... ;)
    Är sååååå sugen på att göra egen korv! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du kan ju kanske gissa vad vi svarar på det:)
      Detsamma till dej, Lana,
      kramar

      Radera
  3. Låter som förträfflig spis! Och till dig Lana,korvstoppningsinsats självklart!! Du har ju redan - efter vad jag har förstått - en massa skor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, Kjersti, på båda dina kommentarer:)

      Radera
  4. Nu måste jag fråga, hur gör man med skinnet på sån korv? Jag har bara gjort grynkorv själv, eller rättare sagt ihop med mormor när jag var yngre. Och det skinnet går ju inte att äta, det skär man bort. Hur blir det på sån här korv? Petar man av skinnet när man ska äta, eller är det nån mjukare variant av fjälster nu för tiden? Skinnen från grynkorven är som tuggummi, även när man steker den.
    Egengjord korv står högt upp på trollcafeets "vill-göra-lista" även om det inte är lika högt på "att-göra-listan" tyvärr.

    Ha en härlig kväll! //Trollmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skinnet här är svinfjälster och ska inte plockas bort, går hur bra som helst att äta det är precis som korven du köper färdig i affären. Du ser en liten bit av påsen det ligger i på bilden.
      Tack, och detsamma till dej

      Radera
  5. Oj, jag glömde ju rent bort att påpeka...
    Det där med "öppen korv" måste vara nån efterhandskonstruktion. Här heter det "skinnatrôt" eftersom det är vad man får göra när skinna' tryter. Dvs när skinnen tar slut får man steka smeten som den är. Som pannbiffar. Skinnatrôt på grynmat, det man fyller grynkorven med, kallas även "grunbulla" (grynbullar) i min del av världen.

    //Trollmamma, igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi såg det på Masterchef USA när de misslyckades med att stoppa korven och då räddade det hela genom att steka smeten och kallade det öppen korv - "open sausage". Tyckte det lät så bra och att även de som inte ville stoppa egen korv ändå kunde få njuta av smaken:)

      Radera
  6. Den där korven undrar jag om vi inte vill beställa några kilo av ;) och böngrytan måste jag absolut testa i min nya roll som RC (rörchef). Vi tackar också så mycket för en himlans trevlig kväll och det var faktiskt precis samma kommentar från både mig och Pelle, det känns som vi känt varann alltid. Vi ser fram emot besöket i Wallanderland om vi inte ses innan dess.
    PS min middag ikväll bestod av blandade korvar med knäckemacka, det var smaskens ;)och resten ska jag och "chefen" sätta i oss, man tackar. Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Phu vilken tur att ni också tyckte det, det hade ju blivit lite pinsamt annars:) Tycker vi ska se till att ses snart igen, det finns ju en hel del kvar att babbla om. Och förklädena Anki hade bestämt att hon skulle kolla in... hur kunde vi bara glömma det? Hade ju de nya i tankarna...

      Absolut, Håkan fixar till några kilon, ska de levereras eller avhämtas? :) Bönröran borde ju passa en RC hur bra som helst, bara att sleva på i korvbröden.

      Kramar till er alla,

      Radera
  7. Så god som den där böngrytan ser ut kan jag verkligen tänka mig att trycka i mig en skål, trots att jag inte är överförtjust i bönor. Och gärna med den korven. Wow!

    Kul med smulträff hos Gun :-)

    Ses vidare i matäventyren under veckan!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den böngrytan har vi inte gjort för sista gången, den var verkligen så användbar.

      Mycket kul var det, vi hade riktigt trevligt.

      We do,
      kramarna

      Radera
  8. ja kombinationen bönor och god korv (den här ser ju ursmarrig ut!) är verkligen perfekt! Apropå alla hjärtans dag och bubblor! Nu fick jag en idé....

    Ha en fortsatt bra vecka! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de passade som hand i handske de där två.

      En idé skriver du... nu blir vi allt lite nyfikna!

      Tackar, detsamma

      Radera
  9. Oj, så spännande! Här upp i Skellefteå tor jag dock det är svårt att få tag på vildsvinskött. Har då aldrig sett det någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kanske inte finns överallt i landet, du får ta och be dom ta hem i din affär om du blir sugen på att prova.

      Radera
  10. Jäklar vad gott. Jag tror jag ska testa att göra exakt den här korven men kanske ersätta vildsvinsköttet med fläsk. Det får nog bli en korvomgång i helgen, jag har nästan slut på det.

    Ha en bra vecka

    Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes! Fläskkött går säkert hur bra som helst att ha i istället! Lycka till.

      Detsamma till dej

      Radera
  11. Även för en icke-fläsk-ätare ser korven god ut! Böngrytan också. Jag söker ständigt ny inspiration när det gäller vegomat, så er gryta kommer väl till pass. Det blir lätt att man gör samma gamla vanliga om än med små variationer. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korven hade säkert funkar med ox eller varför inte kalkonkött? Böngrytan funkar i alla fall helt klart som en ensam vegetarisk rätt, det kan vi lova dej:)

      Kramar

      Radera
  12. Ni är så coola som gör egen korv! Kram på er:)

    SvaraRadera
  13. Hej. Mycket goda korvar hittar jag här på mitt första besök. Då jag är uppväxt med korvstoppning och egenrökta saker så ska jag låna några recept när min rök är klar i vår. Så kan barnbarnen få vara med och lära sig stoppa egen korv. På återseende //Urban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen till vårt kök, Urban. Klart du ska låna recepten, så kul att du fixar egen rök - det hade vi inte tackat nej till! Ett riktigt bra matarv att ge till barnbarnen, vilka matminnen de kommer att få från dej.

      På återseende!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!