torsdag 4 april 2013

Friterad kyckling med citronsås och lyckan är gjord!

Mat och semester det hör verkligen ihop för vår del och säkert för flera av andra också. Hur ofta minns man inte resor man gjort när man pratar om olika maträtter man ätit och vice versa? Vi har varit på semester några gånger i Bulgarien, faktiskt så gick vår första gemensamma resa just dit och följdes av några fler vändor till lite olika platser i landet. Ett år så hamnade vi på en kinarestaurang när vi kände att det skulle smaka bra med lite variation från alla de (väldigt goda) grytor vi hade satt i oss. På menyn hade de en kycklingrätt som vi inte hade sett på någon kinameny tidigare och som genast frun i köket valde.
Fried chicken with lemonsacuce och lyckan var gjord!


Efter det har vi bara hittat rätten på en annan kinarestaurang, och tro oss när vi säger att vi har verkligen jobbat hårt med att leta efter den! Det var i Köpenhamn som vi hade turen att åter få njuta av denna friska sås, fast riktigt lika god och syrlig var den inte. I flera år har vi sedan letat med ljus och lykta efter receptet och nu har vi äntligen lyckats, både med att hitta recept och att få till rätt smak!
Precis lika syrligt, friskt och surt som vi minns det från Bulgarien, och lyckan är åter gjord!

Kyckling med citronsås
500 g kycklingfilé, skivad
2 msk japansk soja
½ tsk salt
Till panering
vetemjöl
ägg
ströbröd eller panko
Lägg kycklingbitarna i sojan och saltet och låt dom marineras 1 timme i kylen.
Dubbelpanera kycklingbitarna; doppa dom först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i antingen ströbröd eller panko. Stek sedan bitarna i ganska mycket olja så de får fin färg.

Citronsås
0.75 dl strösocker
2.2 dl kycklingbuljong
1½ msk maizenamjöl
2 msk citronsaft
1/4 tsk salt
3 citronskivor, skalade
2 msk olja
några droppar gul karamellfärg, (valfritt)
Blanda samman socker, kycklingbuljong, maizena, citronsaft, salt och karamellfärg i en skål, rör samman ordentligt. Lägg i citronskivorna.
Hetta upp oljan i en gryta och rör ner citronsåsen. Låt den koka upp undertiden som du fortsätter röra tills den blir genomskinlig, vilket den blir efter några minuter.
Vill du så tar du upp citronskivorna innan du serverar kycklingen med såsen till ris.

Nu vill vi veta om ni har någon liknande upplevelse och speciellt matminne från någon resa?
Berätta, vi är förviddna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

6 kommentarer:

  1. Första resan i London, jag var väl runt 12 år. Vi åt tortellini på en italiensk restaurang och var ganska själva i restaurangen. Maten kom upp från källaren via en mathiss och var väl inte så speciell egentligen, men servitören gick runt och sjöng ''American pie'', så varje gång jag hör den låten minns jag detta matminne =)

    SvaraRadera
  2. Förviddna ska ni vara; annars får ni inget veta, eller hur? Underbart recept! Det är nu sparat i min receptmapp.

    Jag har galet många matminnen men ett av de bästa och roligaste och pinsammaste/snålaste är från en vandrarhemssemester i Sverige, när jag och mannen i mitt liv kuskade runt i Dalsland. Det gick ganska fort ska jag säga. Efter ett varv kände vi att nu kan vi det här, och då hade vi bara rest i två dagar. MEN... det är en annan historia.

    Vi kom till Bengtsfors, galet hungriga vid lunchtid. Vi såg Restaurang Freden (kinamat) hägra i centrum, grannne med Försäkringskassan och Systembolaget tror jag. Vi gick in, halade upp vårt häfte med rabattkuponger (Enjoy) och frågade om "ät två, betala för en" gällde på lunchen. Jodå, det gick de med på. Så vi svullade i oss en gräslig massa jättegod buffémat för 70 kronor sammanlagt. För båda alltså. Då ingick dessutom dricka och kaffe. Vi skämdes faktiskt lite, men så här efteråt fnissar vi åt det ibland. Jag tror till och med att jag sparat kvittot i mitt fotoalbum från den semestern, haha! Kram!

    SvaraRadera
  3. Matminnen finns det gott om. Ett som vi hade tänkt återuppleva hemma var en grekisk middag på Samos när jag fyllde 25 år, inte så länge sedan alltså... Vi snodde med oss plastduk, bestick och annat löst från restaurangen och matminnet av deras fetaostbiff. Tror nog vi försökte oss på biffen och det gick ok, men rekvisistan kastade vi efter några månader.

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Visst är det speciellt när man hittar recept på något man drömt om så länge?! Lite så var det för mig när ni skickade thai-iced-tea till mig, åh vad gott det är! Hoppas att ni får en riktigt fin helg, vädret verkar hålla i sig i alla fall! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig sås! Trägen vinner :-) Kyckling och citron är ju så bra smaker ihop också. Ser hur läckert ut som helst på tallriken. Grattis till att ni lyckades återskapa ett fint matminne, det är inte det lättaste!

    Önskar fina Mårtenssons en riktigt trevlig helg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  6. Herrejisses vad gott det där lät då! Panerad kyckling är rätt långt från min verklighet just nu då jag kör lite diet, men NÅN dag ska jag väl minsann unna mig detta för det såg rysligt gott ut! Ha en riktigt skön fredag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!