lördag 18 maj 2013

Sommarsmak på mojiton.

Oh yes, nu känns det som att sommaren är här hos oss och vad vi har hört så är det flera som tycker att det nästan känns som att semesterlunken redan har infunnit sig... Kan det kanske bero på att det är så fasligt länge sedan vi såg och kände solens värme?
Dagen i dag har vi varit på cykeltur, lite nya blommor har införskaffats till köksfönstret och det blev så bra så. Vi hittade en väldans spännande växt vid namn pandaört som enligt lappen är ätlig och används i asiatisk matlagning, tips mottages tacksamt. Det blev även en kaffeplanta så nu dröjer det inte länge förrän vi skördar och rostar våra egna kaffebönor i köket:)

Ikväll väntar det grillning på balkongen, vi ska prova en nygammal styckningsdetalj som Håkan fick när han var på grillkväll i tisdags. På tallriken hamnar en ny röra och potatissallad, blir vi nöjda så hamnar de båda även här inne. Något som klarat av samma kvalitetskontroll och fått ok-stämpeln är jordgubbsdrinken vi har hällt upp till er idag, ett försök till att göra någon form av mojito med smak av jordgubb som vi tyckte blev väldigt lyckat.


Mängden jordgubbar får ni själv smaka er fram till, det beror lite på hur mycket de smakar. Samma är det med sötman, smaka, smaka och åter smaka innan ni häller upp i glasen. Dagens tips är att istället för att koka sockerlag så går det hur bra som helst att använda vit sirap istället, smart va? Visserligen inte ett tips som vi kan ta åt oss äran för, men hurra för den som kom på det!

Jordgubbsmojito 1 glas
6-8 jordgubbar beroende på hur mycket de smakar
4 myntablad
lite pressad lime
1-3 tsk vit sirap (smaka dej fram till den mängd du tycker är bäst)
2 cl vit rom
fruktsoda eller kolsyrat vatten
Kör gubbar och myntablad till en slät vätska i en mixer.
Blanda ner rom och smaka av med sirap och limesaft.
Häll i glas och fyll upp med fruktsoda eller vatten.

Nu väntar grillen på oss, men att sitta ute på balkongen och äta, som först var tanken, är helt uteslutet. Det blåser näst intill full storm i vår stad så sätter vi oss där så vet vi inte vart varken vi eller maten hamnar... Senare ikväll bullar vi upp med jordgubbar och glass framför tvn och njuter av all skönsång.
Vi önskar er alla en härlig lördagskväll, vad ni än fyller den med!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Och ingen mojito till mig? Attans;-D

    SvaraRadera
  2. Fräscht med jordgubbsmojito! I Amsterdam är det så kallt och mulet att jag börjar tvivla på att sommaren alls kommer hit :) I Singapore användes pandan leaf, om det är samma som pandaört, i kakor och att smaksätta ris och curryrätter. Ha en fortsatt bra lördag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners Katarina, tack för hjälpen! En pandan är precis vad det är, nu sak här testas att laga mat med den som ingrediens.

      Radera
  3. Mojito bästa drinken ever, oavsett smak tror jag! Smidigt med sirap ..
    Ha en trevlig kväll !
    :)

    SvaraRadera
  4. Ja, nu är sommaren här även om det idag regnar här. Vilken fin drink ni gjort... ser riktigt god ut, kram!

    Grattis Erik till den fina vinsten :)

    SvaraRadera
  5. Haha, vi åt också jordgubbar med glass, och sen chips och dip. Och vi hade inte heller blivit ledsna om Malta vunnit!

    Ni får komma och "hänga" i vår hammock när ni vill, det vore riktigt trevligt! Det passar nog hyvens att dricka jordgubbsmojito däri. Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Jag var på cocktailparty igår så just idag är jag inte så sugen på fler drinkar... Men snart så! Och Mojito är ju helt klart en favorit, måste ju bli smaskens med jordgubbar i. Ser fram emot att höra mer om pandaörten!

    Jag tycker det är minst lika roligt att skicka postpaket som att få, så nöjet var helt på min sida. KRAM!

    SvaraRadera
  7. Mm, vilken somrig drink. Gott är ordet!

    I går fick vi en frozen daiquri med jordgubbar som välkomstdrink när vi var bortbjudna. Vi var tyvärr, pinsamt nog, väldigt sena... Vi cyklade till stan hela familjen. Det är mer än en mil och vi hade rak motvind. Efter halva vägen kom en SKUR, vilket gjorde att vi fick pausa på en pizzeria. Drinken blev som en efterrättssorbet då den stått lite länge i frysen. Jag ÄLSKADE den ändå. Vem gillar inte efterrätt som fördrink liksom , perfekt!

    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Tvära kast denna helg, från sommarfeeling till värsta regnovädret. Jag sippar iofs gärna mojito även mitt i vintern även om det då inte blir med jordgubbar. Det är underbart att kunna smaksätta drinkarna med sommarens bär!

    SvaraRadera
  9. Den där drinken såg riktigt somrig och trevlig ut! Hoppas jag kommer sitta i min solstol och dricka den många gånger i sommar:) Kramar

    SvaraRadera
  10. Det låter toppengott! Jag gillar klassikern så måste definitivt testa det här.

    SvaraRadera
  11. Åhh, jordgoddsmojito är BÄSTA drinken!!! Kram på er

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!