tisdag 14 maj 2013

Tinas italienska bollar

Nu vet ni, nu ska ni få ett recept på en sån otroligt, makalös, superduper, kanoners, fantastisk, "boom-shicka-wow-wow" god maträtt! Att den sen är lika lätt att kocka till som den är god gör ju absolut inte ont heller, det enda ni måste tänka på är att planera in njutandet eftersom det måste förberedas dagen innan.
Vi pratar om allas vår Mat-Tinas gnudi som hon lagade till i ett av avsnitten i serien "Tina hälsar på", närmare bestämt när hon var i Italien och besökte någon fotbollsspelare som vi knappast visste vem det var.
Inget större större intresse för idrott här inte... Men italiensk mat, där snackar vi stort intresse:)

Vi kan väl säga att det var en succé redan när vi hörde listan på ingredienser, ost och ost och en god tomatsås, inga tveksamheter där inte. Men att det sen var närmast en religiös upplevelse att äta var vi verkligen inte alls beredda på! Ojojoj, ni skulle ha hört oss där vi satt vid matbordet, lovsången ville liksom inte tystna och vi upprepade oss flera gånger: "Åh vad det är gott" och "Alltså det är så gott"! Så nu säger vi till er som gillar Italiensk mat, har ni inte gjort detta tidigare så gör det, ni får bara inte missa denna upplevelsen!!!


Gnudi   2 port
250 g ricottaost
150 g riven parmesanost
en nypa salt
några drag med svartpepparkvarnen
500 g durummjöl
Blanda samman ricottaosten med parmesanosten, salta och peppra.
Täck botten av en burk (med lock), eller en lite djupare form, med mjölet.
Rulla smeten till små bollar, lägg dom på mjölet och täck sedan alla bollarna med resterande mjöl.
Sätt på locket på burken, eller täck formen med plastfolie, och låt det hela stå i kylen över natten eller helst under ett helt dygn så att bollarna torkar helt.
När tomatsåsen som ska serveras till ostbollarna är färdig så kokar du bollarna i en stor gryta med vatten, minst 2 liter, och lite salt. Ta upp gudisarna försiktigt från mjölet och skaka dom lite i dina händer och släpp sedan ner dom i det kokande vattnet, låt dom koka ca 3-5 minuter, när dom flyter upp till ytan är bollarna färdigkokta.
Ta upp med hålslev och servera till tomatsås:

Tomatsås
400 g tomater, gärna körsbärstomater men det går även bra med vanliga
några klyftor vitlök
olivolja
½ citron, pressad och lite rivet skal
salt och peppar
Ringla lite olja i botten av en ugnsfast form och lägg i tomaterna, använder du vanliga stora tomater så klyfta dom först. Lägg i vitlöksklyftorna men behåll skalet på.
Ringla över olja, krydda och pressa över citron och riv över lite skal.
Baka tomaterna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills de är mjuka.
Ta ut formen, ploppa ut vitlöken från skalet och mosa sedan allt i formen lite lätt med en gaffel.
Smaka av såsen med ev mer kryddor.
Lägg tomatsåsen i en stor skål, lägg i gnudisarna och riv gärna lite extra parmesanost och basilikablad över innan serveringen.
Vi åt breasola till våra gnudisar men det funkar finfint att äta dom helt vegetariska också.

Inte är det ofta som vi gör maträtter mer än en gång egentligen men det finns några "favorit i repris-recept" och detta är absolut en som hamnar i den kategorin. Vi har redan abstinens...

Nu är så Håkan återbördad i köket igen efter en kött- och grillkurs på ICA i Helsingborg. Med hem i bagaget fanns det både godsaker i en goodiebag och lite nya tips och idéer att använda i affären. Ja, idéerna alltså, godsakerna stannar hemma:)
Anki har alltså haft sån där "ensamtid" och vad den har bjudit på vet ni som hänger i vårt facebook-kök. För er som tillhör de nyfikna skara och inte redan följer oss där så är det ett hett tips, där bjuder vi på många spännande godsaker:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Jag tror på er att det är gott. Jag gjorde förra veckan ricotta-ört gnocchi och det var otroligt gott och så enkelt att laga :) Kram

    SvaraRadera
  2. Såg detta avsnitt och blev helt såld! Tack för påminnelsen. Jag bokmärker och testa snarast!

    SvaraRadera
  3. Jag såg också det där avsnittet. Och just dom där bollarna blev jag också sugen på att koka ihop:) Nu får jag ju ännu större anledning!

    SvaraRadera
  4. Mums, vad gott et låter! Coolt att göra tomatsås-bas i ugnen! Lägger på minnet!
    Väntar med spänningen på alla nya tips om kött och grill från kursen! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Ja, det låter verkligen gott och ser väldigt inbjudande ut på bilden. :)

    SvaraRadera
  6. Först och främst - tack för en utmärkt blogg! Så välskriven och så inspirerande, jag följer er med stort intresse! Håller fullständigt med er om att gnudi är helt makalöst goda, har gjort dom en gång och måste snart laga dom igen. Men nu till min fråga! Kan man använda samma durummjöl flera gånger? Det känns ju lite onödigt att kasta ett halvt kilo mjöl efter bara en gång, eller hur? Ni verkar ju ha koll på det mesta och har säkert ett bra svar på denna fråga.
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy, du anar inte så glada och stolta vi blir för din kommentar och för att du hänger med oss både här och på fejan:)
      Visst var det gott, här ska de också lagas till igen fortast möjligt!
      Vi sparade vårt mjöl som de legat i eftersom vi tänkte använda det igen, det borde ju funka att återanvända minst en gång i alla fall. Och skulle det inte funka så bör det ju gå att hysta ner bollarna i nytt mjöl och låta dom stå lite till i kylen.

      Vi lovar att hålla dej, och er andra som kanske undrar, uppdaterade.

      Kramar/ Anki och Håkan

      Radera
    2. Tack för det snabba svaret! Tror nog också att mjölet kan användas ett par gånger, det är värt att prova i alla fall. En fråga till - var kan man hitta Håkans goda korvar mm som han jobbar med? Någon affär i Ystad? Bor själv i Lund men har fritidshus i Beddingestrand och besöker därför Ystad ibland.

      Kramar till er båda!

      PS Nu står ytterligare en omgång gnudisar i kylskåpet och dessa skall avnjutas i morgon. Längtar...

      Radera
    3. Vassego!
      Mej (Håkan) hittar du på GeMa.livs i Köpingebro som ligger ca 1 mil öster om Ystad. Inte svårt att hitta alls, det är en ICA-nära butik och den ligger i centrum av byn:) Väldigt nära järnvägsstationen där du även hittar parkeringar.
      Så kul om du kommer ut och handlar, hör gärna med dom som står i delikatessdisken om Håkan är där så kan dom kalla på mej. På helgerna är jag ledig, men kommer du mitt i veckan så hojta till!
      Välkommen.

      Radera
    4. Så bra - det blir säkert en tur till Köpingebro snart! Har passerat där tidigare, bl a för att leta efter en gård, som producerar vin i närheten.

      Njut av pingsthelgen!

      Radera
    5. Ja, den gården är det inte helt lätt att hitta till och dessutom så har de inte öppet nåt vidare, tyvärr...

      Tack detsamma!

      Radera
  7. Det här hade jag aldrig sett/hört talas om innan, så jag tackar ödmjukast för tipset! Det ser verkligen fantastiskt spännande och gott ut!
    Jag håller för övrigt helt och hållet med er om både sport och italiensk mat! ;-)

    SvaraRadera
  8. Så roligt att ni testat bollarna! Jag blev så sugen när jag såg Tina laga till dessa men har inte kommit mig för än, måste provas :D

    SvaraRadera
  9. Mums! Jag såg avsnittet och fastnade också direkt för det här receptet, har dock inte hunnit prova, men det MÅSTE jag ju bara göra nu när jag hört ert utlåtande!:)

    SvaraRadera
  10. Inget snack om saken. Direkt upp på topplistan över recept att laga. Och på den listan har jag även recept som klassas som "snarast" och detta hamnar där. Lätt. Vi är tokiga i italienskt allihop så ni vet att jag gillar detta!

    Vad kul med kurs och inspiration. Och godsaker :-)

    Hoppas allt är bra med er, Mårtenssons och ha en skön onsdagskväll!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  11. Vilken rätt den måste nog testas:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  12. Ojojoj, måste verkligen testa det här. Verkar fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  13. Wow det ser helt underbart gott ut. Ska absolut prova det här när tillfälle ges. Man kanske kan äta de som tillbehör till något grillat, tål att tänkas på :)

    Hoppas att ni har haft en trevlig Onsdag. Kram

    SvaraRadera
  14. I en osttoks öron är detta ljuv musik. Dessa små gnudibollar måster ju bara vara galet goda.
    Kött- och grillkurs hade jag också velat åka på. Varför anordnar inte Landstinget sådana?!
    När det gäller den där överraskningsdagen behöver inte Håkan känna någon större press. Vi tjejer överraskade killarna för 2 ½ år sedan och du kom det tillbaka... :-)

    SvaraRadera
  15. Gnudi har jag tänkt göra men inte riktigt hunnit med, kul att Mat-Tina levererar! :)

    SvaraRadera
  16. HERREGUUUUUD! det här måste jag bjuda mina ostgalna vegetarian-vänner på, de kommer att älska mig (och er. och mat-tina.) för all framtid. kopiera, klistra in, spara. tacktack fina mårtenssonare!

    SvaraRadera
  17. Det kan ju inget annat än bli gott det där!!! Får man ta och testa nån dag!!
    Kram

    SvaraRadera
  18. Hej! Dessa provade jag att göra till middag i förrgår och de var verkligen goda. Tack så mycket för receptet! Jag åt dem tillsammans med klyftpotatis med flingsalt och rosmarin, vilket passade grymt bra ihop.
    Förövrigt så använder jag tomatsås-receptet till diverse olika sorters frikadeller och bollar. Jag skrev receptet till tomatsåsen i ett inlägg på min blogg ikväll, och hänvisade självklart hit, men jag hoppas att det var okej? Inlägget hittar ni här-:
    http://luftslott.devote.se/blogs/28282345/pestofrikadeller-i-tomatsaas.htm
    -och om ni inte tycker att det var bra gjort av mig så tar jag självklart bort receptet från det inlägget och hänvisar endast hit.
    Hoppas att ni får en fin, ny vecka! Varma hälsningar.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!