tisdag 7 maj 2013

Utlovad chokladkladdkaka med chilihetta med passionerat tillbehör

Nu har vi lovat er, inte bara en gång utan två gånger att ni skulle få receptet på den makalöst goda efterrätten vi bjöd på i lördags på vårt lilla mexikanska samkväm. Så vad vore vi då för urusla människor om vi bara frestade er och dinglade lite med den där kakan framför näsan på er utan att hålla vårt löfte? Makalöst urusla, det är vad vi hade varit, och det vill vi inte vara så here it goes!

Det var alltså en variant av chokladkladdkaka med en het tvist i smaken som serverades, hur het det avgör du själv under bakandets gång. Frun här började med 1 tsk chili för att öka mängden med ytterligare 1 tsk, vill man så kan man med all säkerhet lägga på ½-1 tsk till. Tänk bara på att hettan kommer fram mer när kakan är färdigbakad... kanske inte så kul att stå där med näsetippen i brevlådan och skämmas över att bjuda på en kaka så het att ingen kan äta den:)


I ett synnerligen kreativt ögonblick så kom bagerskan i köket på att det borde finnas ett friskt, syrligt och lite fruktigt tillbehör att servera till kakan. Vi har ju testat att servera en salsa med ananas, mynta och rom (här) tidigare till chokladtårta och det blev ju så himla gott, det friska lyfter verkligen den där lite tyngre chokladsmaken till oanade höjder. Så vi tog helt enkelt och bjöd upp till en ny salsa, blandade röda gubbar med gult passionerat kött och gröna blad:

Chili chocolate cake   6-8 port
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen anchochili
1 tsk kanel
150 smält smör
2 msk starkt kaffe
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, smör och kaffe, rör samman.
Rör sedan ner chilin, börja med 1 tsk och smaka av, tänk på att kakan blir lite starkare än vad smeten smakar. Vi tog 2 tsk och då kändes smaken av chilin utan att den för den skull tog över och smakade för starkt, man hade kanske kunnat ta i ½ tsk till...
Häll smeten i en smord springform (lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så blir kakan lättare att ta loss) på 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i 20-25 minuter, kolla med provsticka - den ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och en god fruktig salsa.

Passionerad jordgubbssalsa
500 g jordgubbar, tärnade
4 passionsfrukter
10 myntablad, finhackade
Gröp ur passionsfrukterna och blanda samman fruktköttet med de tärnade jordgubbarna och myntan.
Låt röran stå och safta sej någon timme innan serveringen.
Supergott även på vaniljglass.

Det var verkligen riktigt kul att bjuda dessa fyra till bords, lovorden haglade och både korvar, mat och kakan med tillbehör gjorde succé! Så till den milda grad att vissa tyckte att detta borde bli ett stående inslag någon helg i månaden, alla var väldigt vänligt inställda till att vara försökskaniner fler gånger.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

18 kommentarer:

  1. Ni är alltid hea, kära vänner! Chili är en god men förrädisk delikatess. Bäst som man känner sig säker slår den till, pang bara! Choklad har en sällsynt förmåga att gifta sig med chili. Jag hoppas på god skörd på mina tre plantor i köket. Kram!

    SvaraRadera
  2. Kakan den äter jag gärna - fast utan chili! Jag är ju en sådan mespropp beträffande hetta! Brukar tjata om det ibland. Och salsan, den verkar ju alla tiders. De bästa uppfinningarna brukar komma i stunden (s hetta), eller hur?

    SvaraRadera
  3. Chokladig kaka är ALDRIG fel, denna varianten låter toppengod!! Och en bärig sås till är pricken över i ..
    =)

    SvaraRadera
  4. Ujujuj, vilken kaga! Lagom chilihetta är underbart gott - men den där balansgången är svår. Man vill ju inte att det ska ryka ur öronen, varken på en själv eller gästerna :) Och salsan till... Låter som en perfekt kombo! Ni är ena rediga receptmakare! :)

    SvaraRadera
  5. Vilken kul kaka, säkert gott! Min syster gjorde en gång chokladkaka med chili, men den hade så lite chili i sig att man inte riktigt smakade den :) Och jordgubbssalsan till är som pricken över i:et! Detta kunde bra vara ert bidrag i månadens sötsak; tillbehör. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för tipset gör vi, klart det kan passa där ju:)
      Kramar

      Radera
  6. Hur ljuvligt som helst - vilka smaker! Väl värt att vänta på :-)

    Trevlig Kristi Himmelfärdshelg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  7. Gud vad gott! - och vilken härlig bild! Man blir så sugen på att ta en bit ;) Kram / Madde på ljuvligmat.blogg.se

    SvaraRadera
  8. Hej det låter gott som tusan så den får man göra ngn gång. Nästa onsdag ska jag inviga nya röken med skinka, fläskfile och kycklingbröst till mitt födelsedagskalas och sedan tar jag något av era korvrecept till gången efter.//Urban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter ju hur bra som helst, hoppas det går riktigt bra i rökeriet och att korvarna blir bra!
      Bara hör av dej om det är något du undrar över:)

      Radera
  9. Det lät verkligen spännande, helt klart något för mig! :-)
    Ha en riktigt härlig helg nu!

    SvaraRadera
  10. den där passionerade jordgubbsalsan verkar inte dum den!
    / ps isnpirerades av potatiskakan o den blev galet god!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  11. Så underbart gott! Jag kan tänka mig att det blev smarrigt med choklad och chili! Tycker om sådana chokladkakor som är smaksatta med chili!
    Och den här salsan med passionerade kött...och sååååå smaskens, helt i min smak! Sparar receptet! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  12. Mmm både kakan och salsan föll mig i smaken:)

    SvaraRadera
  13. Kakan verkar helt fantastisk liksom såsen därtill. Ren chili i chokladkladdkaka har jag aldrig testat, däremot brukar jag använda mörk choklad med chili och smälta ned i kakan. Det känns lagom för mig, som också har lite mesproppstendenser.

    SvaraRadera
  14. Jag är nog den ende i Sverige som inte gillar kladdkaka :-) Men den där salsan ser ju vansinnigt god ut!

    SvaraRadera
  15. Det låter gott. Jag gillar verkligen kladdkaka, och choklad och chili är enligt mitt tycke en utmärkt kombination. :-)

    SvaraRadera
  16. Inte hålla på och fresta sådär...!! Eller förresten, fortsätt gärna :)
    Chili + choklad är en fin kombo! Tänk, det hade man knappt kunnat föreställa sig för några år sedan. Inte heller choklad + salt... Nu känns det givet!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!