tisdag 18 juni 2013

Kall sås och jordgubbar på flaska

Idag kikar vi in lite snabbt och tipsar om senaste röran vi haft i köket, en röra som vi absolut tycker att ni också ska ha i era kök...
Vi pratar om en syrlig och krämig röra, en som passar hur bra som helst till både grillat kött och fisk. En röra där en aubergine spelar huvudrollen med citronen och vitlöken vid sin sida och tillsammans binds de ihop med hjälp av crème fraichen.
En röra som är lika len som den ser ut, tillåt oss presentera vår aubergineröra:


Aubergineröra
1 aubergine
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 citron, saften
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Dela auberginen på längden, skåra med en kniv i köttet och lägg halvorna i aluminiumfolie.
Lägg in auberginerna på galler i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Gröp ur inkråmet och mixa med övriga ingredienser, ställ kallt minst en timme innan servering.
Passar fint till grillat, gärna kyckling eller fisk.

Till det grillade åt vi inte bara röran, vi åt dessutom en potatissallad som ni hittar receptet på här. Vill ni spana in fler goda grilltillbehör eller kalla såser så hittar ni många fler förslag under flikarna röror, tillbehör och grill. Söker ni något speciellt och inte lyckas hitta det så hojta gärna till på vår mejl så ska vi göra vårt absoluta bästa med att hjälpa er!

Till sist bjuder vi på ett bonustips på ett fantastiskt gott bubbel som vi bjöd våra gäster på i lördags. Helt seriöst så var det som att dricka bubblande jordgubbar, vi skojar inte om jordgubbssmaken här inte! Flaskan köpte vi helt och hållet på vinst eller förlust, här var det beskrivningen av innehållet på hyllkanten och den frostade flaskan som avgjorde vårt inköp.
Det känns verkligen som det självklara tipset inför stundande stora jordgubbshelgen!

Fresita, mousserande vin från Chile, nr 7866 för 79 kronor på Systembolaget.

Nu önskar vi er en fin fortsatt tisdagskväll och en härlig onsdag allesammans!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Det där bubblet har jag kollat på många gånger men aldrig köpt, kanske dags nu då? ;-)

    SvaraRadera
  2. Vilket läskande bubbel ni frestar med! Röran måste jag givetvis också testa. vad spännande att det är aubergine i den. Jag har bara använt den i varma rätter.
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Det här receptet sparar jag! Älskar allt med aubergine! Gott! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Jag måste vara blind för det bubblet har jag inte sett förut! Jag som brukar ha koll på sånt, får skämmas lite nu. Men man är aldrig sen att lära sig nåt nytt, så jag bockar och bugar och tackar för tipset.

    Aubergine är gott i röror tycker jag och den här verkar spännande! Vanligt grillad aubergine kan jag tycka är lite trist - jag tror att det är konsistensen jag ogillar med det tuggiga skalet. Jag har funderat på att röka aubergine i min lilla rök, för att göra egen baba ganoush men inte kommit till skott ännu. Men det är som sagt aldrig för sent. Kramar till er, bästa mårtenssonare (mårtensöner?).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rökt aubergine, absolut!
      Mårtenssonare, definitivt :)

      Radera
  5. Ah, aubergineröra har jag gjort innan och misslyckats fatalt... Vet inte alls vad jag gjorde för fel, men er ser mycket godare ut ;) Helt klart värt att testa, för aubergine är ju himla gott! Bubblet skulle till och med jag (som icke-vin-drickare) kunna skölja ner. Låter gott!

    Hinner vi inte höras av mer innan dess - ha en underbar midsommar! Kram, kram!

    SvaraRadera
  6. Röror, ja tack! Och så bubblorna. Ungefär så väljer jag alltid både bubblor och vin. Läser på etiketten och förförs av beskrivningarna av smaker. Det är när jag köper i present till andra då jag inte dricker vin själv... Jag brukar smaka lite i alla fall på det vin jag ger bort, men väldigt sällan smakar det så gott som det beskrivs på den där etiketten. Men det är nog mig det är fel på :-)

    Jag vill önska er en fantastiskt fin och härlig midsommar. Sköt om er!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel? På dej? Absolut inte, inte ens i närheten av det! Smaken är som baken däremot:)

      Kramarna

      Radera
  7. Åh, det där vinet kanske blir något för min syster! Jag kan inte dricka pga mitt smak- och luktsinne, men hon har letat efter något med GOD jordgubbssmak, vilket tycks vara svårt att få fram när den äkta varan inte finns med i glaset också (typ färska el frysta jordgubbar).

    Jag förstår att ni vill undvika spam, men jag avskyr verkligen (ber om ursäkt!) den här verifieringsmetoden Blogspot har.
    Ibland är det helt omöjligt att läsa orden och man får hålla på en hel evighet... Det blir tyvärr mindre kommentarer på de bloggar eftersom jag helt enkelt inte orkar med det vissa dagar. Men vissa kanske är glada att slippa mitt babbel?! :)

    Tack för en supertrevlig blogg iallafall och hoppas ni får en fin midsommarhelg! Här är det risk för regn, som vanligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har förstått att det är flera som tycker som du om verifieringen och har plockat bort den i veckan, vi får väl hoppas att det går bättre nu. Slippa babbel vill vi absolut inte, så vi raderar istället de oönskade kommentarer som dyker upp:)

      Tack själv, både för besök och kommentarer!

      Radera
  8. Ha en riktigt skön midsommarhelg! Tack för inbjudan:)
    Kram på er:)

    SvaraRadera
  9. Ja, den drycken är som saft. För mig som köper efter pocenten går den bort tyvärr ;-) Ja, om jag inte ska dricka den till fikat på eftermiddagen ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar urfint till eftermiddagsfikat, speciellt till en cupcake:)

      Kramar

      Radera
  10. Den där röran låter väldigt.god. har hört många sätt att grilla aubergine men detta läst smidigast.

    SvaraRadera
  11. Jag föredrar nog aubergine direkt på grillen, är inte så mycket för röror och klegg till maten. Ingen sås-person lixom. Men aubergine är gott att grilla.

    Det där bubblet ska jag be älsklingen kolla efter, han ska till Systemet idag. (Dålig planering att ta det idag, men...)

    Glad midsommar, mina vänner!
    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
  12. Det vinet har vi också testat just för det lät spännande när de i en tidning verkligen beskrevs som bär på flaska. Och smakat precis så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi brukar ju oftast dela smak vad gäller bubbel:)

      Radera
  13. Sån här röra är så himla god, får sån himla god smak av grillad aubergine!!
    KRam

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!