tisdag 4 juni 2013

Nykokt marmelad med smak av jordgubb och rabarb...


Då tar vi och kör ett rabarbervarv igen då, idag är turen kommen till vår senaste marmeladkokning som inte bara innehöll rabarber utan också lite jordgubbar och vanilj. Fina smaker tillsammans och med hjälp av lite citronsaft så blir det ännu bättre!
Vi körde lite på gehör här och mängden syltsocker tog vi efter vad som stod på sockerpaketet, hur bra som helst brukar det bli och så även denna gången. Marmeladen passar riktigt bra till ostar av det lite starkare slaget, typ en underbart doftande danskar som Sara eller Ole men även till Sankt Agur om ni tillhör de som gillar sådana godsaker...

Rabarb och jordgubbsmarmelad 
300 - 500 g jordgubbar (beroende på hur mycket smak av bären du vill ha)
750 g rabarber, sköljda och ansade
1 kilo syltsocker (minska till 800 g om du har 300 g jordgubbar)
1 vaniljstång
½ citron, saften
Dela jordgubbarna i mindre bitar och skiva rabarberna i centimetertjocka skivor, har du tunna rabarberstjälkar så kan du skära dom i lite tjockare bitar.
Lägg gubbarna och rabarberna i en tjockbottnad gryta.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg ner frö och stängerna i grytan och tillsätt citronskal och socker.
Låt allt koka upp sakta och sedan koka ca 10 minuter, skumma av under tiden.
När marmeladen kokt färdigt så häller du den på väl rengjorda burkar (vi häller vår i plastburkar och fryser in) och låter den svalna där.
Tycker du att det är för stora bitar i marmeladen så kan du köra ett par varv med en stavmixer.

Nu går halva köket på lite långledighet, fru Mårtensson stämplade nämligen ut 15.30 idag för att stämpla in igen på måndag morgon. Herrn i köket får däremot jobba i morgon också för att fylla på lagret av leverpastejer och syltor så han kan vara ledig på flaggedagen istället. Det verkar som vi kommer att få en riktigt solig och fin nationaldag i våra kvarter om vi ska tro på väderkartan och det gör vi så gärna så i det fallet.
Hur är det för er del, blir det långledigt eller inte?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Mums, låter som en riktigt god marmelad. Kanske är det jag ska göra av delar av mina rabarber. Tål att tänkas på.

    Gott med ledighet. Jag är ledig fyra dagar, men sedan jobbar jag bara 3 1/2 dagar till och sedan tar jag sommarlov. Så det så!

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Vad gott med hemkokt marmelad. Det gäller att passa på när rabarbern finns!!
    Själv är jag ledig nu 5 dagar gött!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Så gott och fräscht med både rabarber och jordgubbar. Jag gjorde faktiskt på fredag en smulpaj med just rabarber och jordgubbar. En riktigt god kombo. Kram

    SvaraRadera
  4. Har lagt lite rabarber i frysen som jag tänkt koka marmelad på. Att blanda med lite jordgubbar låter inte som någon dum idé.
    Härligt med långledighet. Tänkte inte hela vägen och några hann före att ta ledigt på jobbet så Oliver är nästan ensam på dagis på fredag:(

    SvaraRadera
  5. Marmelad, det är hotellfrukost för mig. Har aldrig det hemma, eftersom jag inte tycker det är så bra till frukost. Jag är tråkig så ;) Till helg och ledighet däremot, funkar det såklart! Med rabarber och gubbar i marmeladen blir det ju änn mer lockande än apelsin :) Vad skönt att ni får vara lite lediga i veckan i alla fall! Jag jobbar idag med sen stämplar jag ut och planerar inte att tervända förrän måndag :) Ha en skön långhelg!

    SvaraRadera
  6. Linda Johansson5 juni 2013 kl. 18:23

    Den där brickan såg fin och god ut att äta (innehållet vill säga), trots att jag inte gillar rabarber. Men har nog aldrig testat i en sylt, borde kanske göra det.

    Håkan kanske kan hjälpa mig?
    Min närmsta mataffär är Coop och de vägrar ta hem min favorit i charken: gyrosskinka. Vet du vad det är?
    Jag tänkte be ICA Maxi istället, men tänkte att det blir lättare om jag vet vad märket heter på gyrosskinkan. Jag tror den är tysk... Men det kanske finns fler märken?
    Vore hemskt tacksam för hjälp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda! Så kul du gillar brickan, även om det kanske inte är din melodi med rabarber:) Men du kan ju ösa på med mer jordgubbar eller bara ha i jordgubbar, gör om gör rätt...

      Tyvärr så kan jag inte hjälpa dej med märket på gyrosskinkan, har faktiskt aldrig hört talas om det. Vi provade att söka på den och det enda vi kan tänka oss är en tysk variant av märket "Zimbo", det är den enda som vi hittar med bild på. Du hittar länken här:
      http://www.zimbo.de/produkte/family/gyros-schinkenbraten
      kan det vara den?
      Vi håller tummarna för att du ska lyckas hitta den,
      ha en fin torsdag.

      Radera
    2. Linda Johansson6 juni 2013 kl. 11:37

      Tack för hjälpen!
      Jag har också googlat och det var den enda som dök upp och tycktes säljas i Malmö-området. Därför hoppades jag att du Håkan kände till gyrosskinka.
      Tyvärr ser bilden inte rätt ut, men det får duga. Får väl se vad de säger på Maxi... :)

      Radera
    3. Jag menade att den skinka jag googlat fram tycks heta "Osterlen" och såldes bl a på ICA och man kunde beställa den genom att göra sin matbeställning över internet i Malmö-området.
      Men nu har den utgått ur ICAs sortiment såg jag vid en ny sökning. Vi pratade inte om samma gyrosskinka och den tycks vara svår att få tag på.

      Radera
    4. Nu har vi också sett den via google, men den är inget jag känner igen. Hoppas verkligen du har tur och kan hitta den någonstans, det är alltid tråkigt när man hittar godsaker som plötsligt sedan försvinner...:(

      Radera
  7. Långledigt för mig också. Imorgon flyger jag, mamma, J och min kusin till Edinburgh. Det ska mysas, gås på pubar, kulturchockas, shoppas och ätas gott. Hurra! Jag är tillbaka på måndag igen, för ny skolavslutning - denna gång mina ettor.

    Jag får koka sylt när jag kommer hem igen, för i dag fortsätter flyttcirkusen. Några lådor i taget för att allt ska kunna stuvas på plats. Lilla B flyttar om ca två veckor, så då blir det lite mer plats hemma.

    Ha en fin helg, kära ni! Jag såg ditt meddelande på F-book. Det ska bli så kul att ses! Kramar!

    SvaraRadera
  8. Mmm...smaskens! Jättegott! :)
    Alltid lyxigt med hemmagjord sylt/marmelad! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  9. Så gott det låter och med den kombon med härligt :) Önskar er en riktigt trevlig nationaldag, kram på er!

    SvaraRadera
  10. Låter somrigt och gott, kanske detta blir vårt nästa marmeladkok nu när vår underbara bananmarmelad har tagit slut...

    SvaraRadera
  11. Jordgubbsmarmelad hade jag tänk göra, men att blanda med rabarber låter ännu godare. Gott med smak av vanilj också. Så denna går det bli!

    SvaraRadera
  12. Mumsmumsmums... perfekt kombo! Mumsmums..
    Hihi, kram!

    SvaraRadera
  13. Åå va fint det sär ser ut, nu vill jag ha semester!! Så mycket semesterkänsla :)

    SvaraRadera
  14. Men såklart ska jag blanda rabarber i marmeladen! Tack för tipset, har en massa fjolårsgubbar kvar i frysen.
    Ha det fint i ert kök!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!