måndag 1 juli 2013

En gräddig och syrlig kycklingpasta.

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi bjuder er på pasta - det är alldeles för länge sedan sist!
I verklighetsköket finns det ju sedan länge en form av pastatradition på fredagarna, visserligen är vi inte slavar under traditionen utan det händer att pastan istället blir en risotto eller något helt annat. Men, händerna på hjärtan, så är det faktiskt oftast i sällskap av någon sorts italienare vi inleder våra helger.


Senaste nytillskottet att lägga i pastaarkivet blir en tallrik fjärilar med en kycklingsås, en gräddig en med lite syrlig smak från citron som balanserades upp med hjälp av sötman i teriyakisås. Här får ni ta måtten som en fingervisning och smaka er fram till hur ni vill ha er sås, citronernas surhet skiftar och så gör med all säkerhet även våra smaker. Därför rekommenderar vi er att kocka med en lite sked i ena handen och låta den gå i skytteltrafik mellan gryta och mun:

Pasta med citronkycklingsås  2 port + matlåda
400 g kycklingfilé i mindre bitar
1 msk kycklingfond
2½ dl grädde av valfri sort
½ dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och saft
1 msk teriyakisås
2 vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt och svartpeppar
maizenaredning för ljusa såser
Stek kycklingbitarna tills de är genomfärdiga.
Blanda samman övriga ingredienser utom persiljan i en gryta och låt det koka upp under omrörning.
Låt såsen puttra samman några minuter och smaka av.
Red av med maizena till önskad konsistens och tillsätt sedan kycklingbitarna och sist persiljan.
Servera såsen till valfri nykokt pasta.

Så är planerna inför helgens firande i full gång, en idé om en god buffé håller på att ta form och till hjälp har vi tagit den största receptskatt vi har i vår ägo, Gröna lådan. Det blir inte vilken buffé som helst, vi kan redan nu avslöja att det inte kommer att finnas en endaste liten bit mat på buffébordet...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Alltså, jag är knasig, jag äääälskar kyckling och jag gillar pasta, men inte tillsammans, konstigt!

    SvaraRadera
  2. Min surhetväxlar också, haha! Låter som om detta skulle passa mig då. Citron och kyckling är en fin kombo, särskilt i sommartid.

    Nu har vi landat i min hemstad Kalleskrona, och ser fram emot nya äventyr. Ikväll blir det grillat hos lillebror (bara 43 år) i en liten by utanför stan. Vi hoppas på soool...

    Kram till er - spännande med buffé utan mat...

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Mums, tror bestämt att detta får bli en liten inspiration till dagens lunch! Tack finingar för det!

    SvaraRadera
  4. Låter fräscht med citron och krämigt med creme fraiche och grädde, säkert gott till pasta! Kram

    SvaraRadera
  5. Väntar med spänning på rapport från det där buffébordet, hörni! Den här helgen ska vi ÄNTLIGEN FLYTTA IN!!!! HURRA! Efter tre veckor i Calleföräldrarnas lägenhet ska det bli så skönt att få packa upp sina egna saker. Can't wait!

    SvaraRadera
  6. Härligt med pasta tillsammans med kyckling. Verkar jättegott att smaksätta med teryaiki - inte så vanligt att blanda grädde med den smaksättaren. Fyndigt!

    Men vad är det som ska firas då?! Förlåt, jag är ju lite ute ur loopen och har väldigt dålig koll på livet utanför min egen lilla bubbla just nu... Men jag ska nog ta mig ur den mer och mer så småningom.

    Berätta nu - vad firas i helgen?

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen fara, tror inte att det är så många som har koll på firandet (förutom släkten då), men det är fru M som har födelsedag på lördag och ska fira det med familjen på söndag. Ingen nolla eller femma, men väl värt att firas ändå:)

      Kramarna

      Radera
  7. Så gott! En rätt i min smak. :)

    Kram på er.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!