måndag 19 augusti 2013

Kycklingpanna med broccoli och hetta

I dag vankas det kyckling här i köket, en kyckling som gjort en liten förändringsresa från "Mitt kök" till Mårtenssons kök. Vi letade efter ett snabblagat och kolhydratsnålt recept för kycklingfilé och fick napp i nyhetsmorgons receptarkiv där Lisa Lemke och Tommy Myllymäki hade gjort en variant med broccoli i. Vi behöll vissa delar, la till några och förändrade smakerna så det blev lite asiatiskt stuk och lite hetta i pannan istället. 

Här gäller det att ni förbereder tillagningen så mycket som möjligt, ha alla ingredienserna beredda, skurna och hackade innan ni stampar igång spisen. Vill ni servera ris eller nudlar till så går det naturligtvis hur bra som helst, men se då till så att de är i sluttampen på tillagningstiden när ni börjar steka för här snackar vi middag som är färdig i ett nafs! 
Eller, som Håkan brukar säga, "Här går det undan med den billiga leverkorven"!


Fotot togs i all hast, eller ska vi kanske säga i all hunger... Två kurrande Mårtenssonska maggar orkade inte rigga och blinga i ordning balkongbordet med rekvisita så det blev ett foto rakt upp och ner. Vi kallar bilden "den nakna middagssanningen" och det är så naket som det någonsin kommer att bli i vårt kök:)

Snabb kycklingpanna med broccoli och hetta   2 port + matlåda
400 g kycklingfilé i små bitar (ca 2*3 cm)
300 g broccoli, buketter och stam
ca 15 sugersnaps
4 cm röd chili, strimlad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 näve persilja, hackad
1 msk japansk soja
en gnutta wasabipasta (rör ut i sojan för enkelhetens skull)
Stek kycklingbitarna snabbt i olja i en het panna, bryn så de får färg runt om och tillsätt sedan chili och vitlök.
Dela broccolin i mindre buketter, skala och skiva stammen.
Strimla sugersnapsen (sugersnapsarna?) och tillsätt dom i stekpannan tillsammans med broccolin och bryn snabbt.
Tillsätt soja och wasabi, rör runt och strö över persiljan just innan serveringen.
Persiljan kan säkerligen bytas ut mot koriander om man gillar det.

Det känns minsann nästan som att sommaren har gjort en liten come back här i dag och i kväll anas vissa igenkännande dofter av kol och tändvätska... Dock inte från vårt kök, här doftade det mest citron och basilika, kanske en viss aning av blomkål och fisk också, men det ber vi att få återkomma till en annan dag.
Nu är det dags för måndagsmys med "Big Bang Theory", kaffe och te. Har vi tur så orkar vi hålla ögonen öppna för några besök i andras kök också...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Naket haha, ni är för goa ni! ;) Oavsett vilket är ni härliga, tack för en härlig blogg mina vänner kram!

    SvaraRadera
  2. Ni är ju för roliga ;) Lite naket har ingen dött utav!

    SvaraRadera
  3. Haha...ja, ibland kan man verkligen inte vänta. Det är ofta då jag skiter i att fota och ångrar mig när tallriken är tom och jag känner att jag borde dela med mig:)

    SvaraRadera
  4. Ja, ibland vill man bara äta...bums!

    Ansträngande med all fotografering...först med vanliga kameran och sedan med mobilen. Snart vill ingen äta/fika med mig längre... ;)

    Jag var i Ystad igår. Vilket pangväder! :) Fika, shopping, lite kultur och middag på Store Thor (?) vid torget. Enda missräkningen...fritidsbaren hade stängt för säsongen. Snyft....fanns bara glass och jag, som hade lovat min väninna ett dejligt wienerbröd! Vi la de kalorierna på fika, middag, choklad och vin istället.... ;)

    SvaraRadera
  5. Ja...ibland har man bara inte tid...vissa maträtter hinner inte ens fastna på bilden, så hungrig man är! ;)
    Kycklingen låter supergott! Receptet sparas! :)
    Ha en härlig tisdagskväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. sådär är det alltid för mig, jag orkar aldrig arrangera nån snygg bild på maten, det är bara fram med kameran och klick-klick. jag måste ju ha maaaat : )tyckte det såg väldigt gott ut iaf, i all sin enkelhet!

    och jag har börjat undra om våra grannar ALDRIG ska sluta grilla, det har luktat tändvätska varje kväll sen i april känns det som... ;)

    kramar!

    SvaraRadera
  7. Vet ni vad? Det är sådana här bilder jag gillar allra bäst! Inget krusidull, inget jävla mjöl utspillt runt kakan (DET är väldigt trendligt just nu har jag märkt i mina kokböcker...), bara rent, fint och snyggt. Stor tumme upp från mig! :=)

    SvaraRadera
  8. Håller med Charlotta, ger tummen upp för bra bildkvalité men inte för mycket lull lull runt :)

    Kram på er!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  9. I all hast verkar vara bra, för det ser vansinnigt gott ut!

    SvaraRadera
  10. Va?! Jag som hade hoppats på mer naket än så här, ho ho... Ah, får be Berra ställa upp istället.
    Det här är mat för mig! Enkelt, fräscht och gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!