söndag 4 augusti 2013

Röda gubbar behöver variation!

Hur har ni det med ert jordgubbsintag? Håller ni en jämn nivå, har ni kanske rent utav börjat få nog av de röda gubbarna, eller är ni som vi och inte kan få nog? När säsongen för bären börjar så äter vi dom helst som dom är, eller med lite gräddmjölk i tallriken och kanske lite socker ovanpå, men allt som tiden går så försöker vi variera oss och prova lite nya idéer och tips. Då tar vi fram vår receptmapp och går loss, testar och äter tills magarna står i alla fyra väderstreck:) För det gäller att passa på så länge gubbarna finns i färskt tillstånd, ni vet väl att underbart är kort! Fast man kan ju gör sitt bästa och ta vara på det korta:)

Ett av de olika recepten vi klippt ut och testat genomgick några förändringar i vårt kök och istället för att resultera i en mousse så blev det en makalöst smarrig sås. Syran ökade vi på och någon ingrediens uteslöt vi och "det gick så bra så"! Fluffig och luftig blev såsen helt på egen hand utan att vi behövde vispa alls, men vill man ha den ännu luftigare så kan man säkert dra några varv med visp, manuell eller eldriven:


Fluffig sås med citronsmak till bär
250 g mascarponeost
2 dl crème fraiche
1-1½ dl lemon curd eller flädercurd (recept här)
1 citron, rivet skal från halva och saft från hela
flytande honung efter eget tycke och smak, vi tog ca 1 msk
limoncello efter eget tycke och smak
Blanda samman ost, crème fraiche, curd och citronskal och saft.
Smaka av såsen med honung och limoncello och servera till valfria bär, jordgubbar passar bra!

Behöver ni mer inspiration på hur ni kan variera jordgubbar är det bara att knappa in ordet "jordgubbar" i sökrutan uppe till höger så dyker det upp en hel massa förslag att välja mellan.
Har ni mer inspiration att dela med er av så tar vi tacksamt emot det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Jag har nog bara ätit jordgubbar en gång i sommar. Min morfars söta gubbar lever i mitt smakminne och gör att andra gubbar inte smakar. Men imorse åt jag vildhallon och keso till frukost. Det var mums! Kram!

    SvaraRadera
  2. Jordgubbar har jag ätit mycket av i sommar, som de är, i smoothie, i smulpajer, i energibollar...De är så goda. Kram!

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det låter och vi som ska till Sicilien om några dagar där vi hyrt hus. Gissar att ingredienserna till såsen finns där ;)
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
  4. Jag har inte ätit jordgubbar på ett bra tag nu - synd, för jag tycker verkligen att det är grymt gott. Hoppas att ni har en finfin semester! Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag har helt glömt bort jordgubben och är ute och jagar blåbär nu var och varannan kväll. 10 liter har jag nog plockat än så länge:)
    Den här curden med citron lär ju passa ihop med blåbären! Tackar för tipset:)
    Ha nu en skön vecka!

    SvaraRadera
  6. Älskar jordgubbar. Vi bor jätte nära ICA och utanför har dom stått och sålt jordgubbar hela sommaren... så det har blivit jordgubbar till frukost, lunch och middag här. ;) Så gott!

    Kram på er

    SvaraRadera
  7. För mig är jordgubbar sommar, helst då Öländska jordgubbar. I helgen åt jag nog mina sista gubbar, helt utan något faktiskt. Annars blir det med en skvätt grädde eller kokosgrädde :) De börjar allt bli lite hårda de där "pluttarna" på jordgubbarna och gör att det känns som om säsongen är lite på gång att ebba ut.

    En gång i tiden var jag en äkta jordgubbsplockare på Öland. Då var jag 17 år och kom 2:a i SM i just jordgubbsplockning :):) Det känns som ganska länge sedan :) Men det är goa minnen det!

    Kramizar!

    SvaraRadera
  8. Jag köpte vad som antagligen blir säsongens sista gubbar idag. De tänker jag äta som de är, eller fruktsallad, eller till frukostomelett... Har inte riktigt beslutat än. Känns som att säsongen var väldans lång i år ändå, inte sant?

    SvaraRadera
  9. Jag äter så mycket jag bara kan av gubbarna nu. Man vet aldrig när man köpt sin (för säsongen) sista jordgubbe - bäst att passa på. Helst naturella, men i en sån där fluff kan jag tänka mig också...! Kram

    SvaraRadera
  10. Jag passar på att äta de sista gubbarna nu för säsongen. Ikväll åt jag dem helt naturella som tilltugg till Allsång på Skansen. Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!