torsdag 5 september 2013

Sött, syrligt och fylligt.

Men tänk, nu så är vi där igen, så där nära den där dagen som så många går och väntar på. Dagen som har fått en sång tillägnad sej, en egen rätt har den lagt beslag på och som om det inte räckte med det, har den dessutom fått en aktivitet på sin hals.
Snacka om prestationsångest:)
Okej då, vi ska inte sticka under stol med att vi också gillar fredagar, men det gäller att komma ihåg att veckan faktiskt består av 6 andra dagar och att dom inte bara är en transportsträcka till helgen. Ta vara på tiden för den kommer inte tillbaka, dagarna går inte i repris och allt annat man ibland hör är ju inte fel alls, man får bara påminna sej själv lite grann ibland.

Nu ska ni inte bli oroliga, vårt kök har inte bytt inriktning och plötsligt förvandlats till en självhjälpsblogg, nej då det handlar fortfarande om mat - något vi behärskar så mycket bättre än självhjälp:) Vi går därför raskt vidare i melodin och hoppar rakt ner i grytorna och där hittar vi idag en pastarätt (hrm... fredag var det någon som nämnde och då är det pasta i Mårtenssons kök).


En pastarätt som var så ända in i hoppsan smaskigt god, en middag som snabbt kvalade in på vår "favorit-i-repris" lista och som vi därför kommer att återkomma till fler gånger. Inte många rätter som hamnar där kan vi säga, vi är ju smått galna i att prova nytt, men denna gjorde alltså det.
De varmrökta fläsket som puttrar i balsamvinägern blir sötsyrligt och karamelliserat och tillsammans med tomaternas syra och parmesanostens fylliga smak så har vi helt enkelt en fem-itta!

Pasta med kantareller och balsamvinägersidfläsk   2-4 port
kokt, kall pasta av valfri sort
200 g varmrökt sidfläsk eller bacontärningar
½ dl balsamvinäger
150 g kantareller, eller annan svamp, ansade och delade i bitar
2-3 vitlöksklyftor i tunna skivor
små tomater i klyftor, sort och antal efter eget tycke och smak
ruccola eller babyspenat (färsk basilika går också bra)
parmesanost
Tärna fläsket och låt det få färg i en torr, het stekpanna.
Sänk värmen på plattan, slå balsamvinäger i stekpanna och låt det sakta koka in i fläsket.
Ta ur köttbitarna och klicka ner smör i pannan.
Stek svampen i smöret, krydda och tillsätt vitlöksskivorna så de får steka med någon minut mot slutet.
Häll tillbaka fläsket i pannan, ta i pasta, tomater och ruccola.
Låt allt blir varmt och smaka av med kryddor och ev. mer balsamvinäger om du vill.
Servera med hyvlad parmesanost på.



Smaklig spis och fin fredag! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Det här var det smaskigaste på länge:) Fläsk är något vi smålänningar gillar eftersom det är billigt;)
    Vi har en liten tavla i kassan på jobbet där vi skriver roliga saker som kunderna kan roa sig med vid köer...Idag hittade jag ett ordspråk som jag tycker passar in här också när vi ändå pratar vardag och längtan till fredag och helg. " Gör allt det där du måste under så kort tid som möjligt så kan du göra det du vill så länge som möjligt".
    Ha nu en riktigt mysig fredag.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Amen, Ahhh!! Så gott! Har inte ätit en kantarell ännu i år. Får nog styra upp det i helgen!

    SvaraRadera
  3. Pastarätten ser så god ut. Kantareller såg jag på bondens marknad förra helgen, men köpte inte. Får nog bli denna helg :) Kram

    SvaraRadera
  4. men guuuuuu' vad gott! synd att den där jädra sambon ska vara så rädd för allt vad svamp heter.. men han får väl peta bort den då, för det här lägger jag in i testa-dokumentet. woopwoop!

    tänk att jag tycker det är så fint med fredag fastän jag är "ledig" hela veckorna, det är ändå lite lättare att vara på glatt humör en fredag av nån anledning.

    hoppas ni får en finfin helg kära ni! kramar!

    SvaraRadera
  5. Det här skriver jag upp på Stora Det-här-ska-ätas-listan bums!

    SvaraRadera
  6. Mmmmmm - kantareller äger! Men jag verkar aldrig komma ut i skogen minsann. Vaskramaren är ingen svampkramare, det är ett som är säkert. Däremot äter han gärna svamp, men verkar inte fatta sambandet mellan att plocka den och sedan äta den... Hemköp har ju att köpa liksom...

    Jag har lånat ett recept av er men länkat till er utmärkta blogg. Puss och kram till världens bästa Mårtenssonare!

    SvaraRadera
  7. Pasta och parmesan, nom nom nom säger jag. Passar ihop så in i vassen. :) Kram på er fina!

    SvaraRadera
  8. säger som Amy, pasta och parmesan! A match made in heaven!

    lena från make a head food

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!