söndag 22 september 2013

Veckans underlättare

Söndagen är åter här och det innebär att det Mårtenssonska receptarkivet har åter igen dammats av inför en ny veckoplanering och underlättare för världens bästa köksbesökare! Denna veckan tar vi hand om plommonen och kokar en ljuvlig sås på dom, njuter av all den goda kålen som finns på hyllorna med hjälp av både soppa och låda, och inleder helgen med en ostfrossarsås med ett passande vintips som fortfarande är aktuellt (dock har priset höjts en aning).

Så håll i agebrädan för nu agor vi, rakt in i vecka 39:


Måndag: En vegetarisk rätt startar upp veckan, förmodligen finns det ingen mer snabbfixad soppa på planeten än en grönkålssoppa. Det skulle kanske vara varianten som kokas på en spik...
Tisdag: Det stundar fisk och vi föreslår torsk med örttäcke och tartarsås. En rätt som låter så mycket mer avancerad än vad den är, det handlar om en superenkel fiskmiddag som du gör på ett kick!
Onsdag: Mitt i veckan lagar vi en mustig kycklinggryta som fått smak av selleri och bacon, även här går det snabbt att få maten på bordet.
Torsdag: Efter 3 snabba saktar vi ner tempot lite och tipsar om denna kålpudding med lite annorlunda smaksättning, lite av en sydländsk smakresa blir det då.
Fredag: Mozzarella, gorgonzola, parmesan och tallegio samsas alla i en fantastisk pastasås, mättande är bara förnamnet!
Lördag: Än finns det plommon kvar och vill ni variera intagssättet så tycker vi att ni ska testa denna plommonsåsen som passar extra fint till anka.
Söndag: Veckans andra fiskintag gör vi med en laxgratäng med kräftstjärtar och vitvinssås.

Inte vet vi hur det är för er del, men i vårt kök betyder höstens intåg att det åter igen är "bullbakningssäsong". Därför kör vi ett bonusrecept även denna vecka och tipsar er om ett smarrigt sätt att få nybakade bullar till helgens frukostar med hjälp av dessa kalljästa frallor

Tillhör ni de som håller koll på oss med hjälp av facebook eller instagram så vet ni säkert att vi var på en liten utflykt igår. Turen gick till Malmö för lite handel och när vi ändå var där så passade vi på att äta brunch på Scandic triangeln, något som vi haft på agendan alltför länge utan att få loss våra tummar. Både shopping och spisning gick lyckat kan vi meddela, Håkan blev väldigt nöjd med cigarrköpet hos Brobergs och presentköpet hoppas vi dagens födelsefirare Freddy blir nöjd med.

Brunchen blev vi båda nöjda med, även om upplägget var förändrat och lite av ingredienserna som vi sett fram mot numera är bortplockat. Stilen på buffébordet är numera medelhavsinspirerat med hjälp av Jamie Oliver, så dom där ostronen som herr M längtat efter finns tyvärr inte längre kvar. Istället ligger det nu flera goda charkuterier och röror på uppläggningsfaten och det påminner oss mer om en lunch a'la plockmat än en traditionell brunch. Men vad gör väl det när man blir glad över både smaker och färger och kan konstatera flera timmar senare att man fortfarande är härligt mätt:)

Nu är det dags för Mårtenssons att gå på kalas, det vankas smörgåstårta har vi hört och det tackar vi aldrig nej till! Finkläderna ska tas på, håret ska läggas och födelsedagskort ska skrivas så det är väl hög tid att vi sätter igång...

Vi önskar er alla en riktigt bra vecka och goda matupplevelser!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Väldigt seriöst med ett dubbelt fiskintag såhär i veckan, måste jag säga. ;-) Jojo, brunch är alltid trevligt! Hoppas att ni får en härlig eftermiddag och att smörgåstårtan smakar. Kram på er!

    SvaraRadera
  2. Grönkålsgryta har jag gjort men inte testat soppa hemma. Däremot har jag ätit det på restaurang, gott! Låter trevligt med finkläderna på, hoppas ni njuter kram på er!

    SvaraRadera
  3. Härligt! Jag har inte varit på brunch på jättelänge, vi går väldigt ofta när vi är i USA men inte så ofta i Sverige. Gillar generellt bättre upplägget i USA där man beställer från en specialmeny istället för att ha buffé, kanske mest för att de ofta har väldigt bra vegalternativ :=) KRAM!

    SvaraRadera
  4. Såg att de fått in färdigskuren grönkål till butiken. Nu finns inga ursäkter längre.... snart dags för grönkålssoppa! Kålpuddingen blev jag också sugen på att laga!
    En trevlig ny vecka önskar jag er!

    SvaraRadera
  5. Är så nöjd när jag får till en någorlunda grovskissad veckomeny på söndagen innan storhandlingen för veckan görs. Bara måndag-onsdag finns hemma och förberedd så underlättar det mycket!
    Underbart med all kål!!

    SvaraRadera
  6. Vad härligt! Det är ju maten som står i centrum för att allt annat ska fungera bra och jag tycker så mycket om när jag lyckas veckoplanera maten, då går allt lite enklare och det blir mer variation :) Grönkålssoppa är verkligen en av mina stora favoriter! Kram!
    http://queenofkammebornia.se/2012/december/gronkalens-lov-2.html

    SvaraRadera
  7. Man skulle allt bo hos er en vecka. Mumsig mat och goa vänner är det bästa.

    Här blir det en stökig matvecka med middagsgäst mitt i veckan och matmingel på onsdag, kalas hos bästa vännen på fredag efter Bokmässans fröjder. Jag ska köpa Monika Ahlbergs nya sopp-bok. För övrigt spana på kändisar och kanske ta ett glas vin till lunchen. Nu är det sovdags. Kramar till er!

    SvaraRadera
  8. Vilken himla bra matvecka ni fått ihop här! Jag kommer gärna på besök både onsdagen och torsdagen. Ja, fredagen med... Äh, jag kommer och stannar hela vecka!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!