måndag 16 september 2013

Vi startar soppsäsongen med en kycklingsoppa.

Så kom då den där hösten, den där riktiga ni vet - den med storm a'la kuststäder, ösregn och blygrå himmel. Inget att göra åt det, inte mer än att plocka fram soppskålar, lergrytor, långkoksprojekt, brödrecept och allt annat ni kan komma på som hör denna årstid till.
För det har ju faktiskt sin charm det där med årstidsväxlingar, man hinner precis tröttna på det grillade så är det dags för grytor och när man hunnit bli le av dom så är det dags för julmaten. Och sen börjar året om och det är dags för lite nya lätta rätter som ska matcha alla nyårslöften... eller inte:) Våren och påsken kommer med lamm och fräschare mat och sen står vi snart där och öser kol i grillen igen. Visst är det underbart?

Vår soppsäsong kickade vi igång i dag och det gjorde vi med en kycklingsoppa där ingredienslistan fick bli lite av kylskåpsrensning och experimentering. Vi inventerade kylen i går och spånande samman en soppskiss med italiensk touch med hjälp av bland annat örter, tomater och en bit finfint rökt fläsk från Håkans jobb (så klart!). Vissa har redan sett en liten glimt av några godsaker och här ser ni nu alltså vad det bidde i slutändan:

Till soppan blev det även lite nybakat, men det receptet får ni vänta lite på. 
Den gröna klicken på kanten är en basilikakräm som frun mixade samman helt på eget bevåg, 
ett synnerligen smarrigt initiativ:) 

Kycklingsoppa med italienska smaker  2 port + matlåda
500 g kycklingkött i bitar, vi använde oss av kycklinglårfilé
150 g rökt fläsk, tärnat
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 schalottenlökar, finhackade
2 morötter, slantade
2 palsternackor, slantade
1 persiljerot, slantad
ca 10 cm squash i tärningar
500 g krossade tomater (skölj ur förpackningen med lite av vattnet)
1½ liter vatten 
2-3 msk fond, grönsaks eller kyckling
några kvistar färsk timjan
1½ tsk oregano
1½ tsk basilika
salt och svartpeppar
några pudringar av chilipulver, vi använde anchichili
rivet skal från ½ citron
Börja med att fräsa på fläsktärningarna någon minut och ta sedan i kycklingbitarna så de får fräsa med och ta smak av stekfettet från fläsket. 
När kycklingbitarna fått färg runt om så tillsätter du rotfrukter, lök och squash och fräser en stund under omrörning.
Häll därefter i övriga ingredienser, rör om och låt soppan puttra under lock ca 20 minuter lite beroende på hur stora bitar du skurit av ingredienserna. Ju större bitar, desto längre koktid, så kolla med en provsticka innan du serverar.
Smaka av soppan med kryddor och servera med basilikakrämen.

Basilikakräm
1 dl crème fraiche
ca 10 stora basilikablad
rivet skal från ½ citron
salt och svartpeppar
Kör basilikablad, crème fraiche och citronskal med en mixerstav så basilikan färgar fraichen tjusigt grön. Crème fraichen kommer först att bli ganska lös och rinnig, men fortsätt mixa så tjocknar den snart igen.
Smaka av med salt och peppar och servera till soppan.


Vi vill bara passa på att hälsa alla våra nya läsare välkomna hit till vårt kök, vi vet att ni är flera som nyligen hittat hit och vi är så glada för att ni gillar det vi bjuder på här. Var inte rädda för att hojta till om det är något ni saknar eller vill se mer av. Och alla ni som hängt med ett tag, vi är så klart lika glada över era besök och fina komplimanger! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Soppor - ja, det hör ju ruskvädret till! Själv slängde jag ihop en korvsoppa med bratwurst igår. Kommer inte att ha ätit mig mätt på soppor än på ett tag vill jag lova!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra början på soppsäsongen tycker jag! Själv är jag inne på en sån där toscansk bönsoppa, typ borlotti eller nåt... Fast lite kyckling är ju också bra. Jag har visst inte bestämt mig ännu :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
  3. HURRA och ÄNTLIGEN sopp- och långkokssäsong säger jag som inte tillhör de där grillfrälsta typerna. nu jädrar ska soppskålarna dammas av och degkrokarna diskas ;) kycklingsoppan ser jättefin ut och den där basilikakrämen låter helt ljuvlig!

    kramar!

    SvaraRadera
  4. Regnigt och blåsigt har det varit i Amsterdam och jag märker hur jag börjar fantisera om varma soppor och grytor. Det är väl bara att börja fixa sådant nu :) Kram

    SvaraRadera
  5. Ja, tack! Det här är precis vad min kropp och själ behöver nu, en närande och värmande god soppa!

    SvaraRadera
  6. Ja! Kycklingsoppan ser ju supergod ut! Fryser som attan här idag, ruggigt värre. Lite bättre såhär efter lunch, men er soppa hade nog värmt ännu bättre än det matlådan bjöd på idag :)

    SvaraRadera
  7. Soppor det är verkligen hyvens. Igår åt vi rödbetssoppa! Och jag fuskade och åt lite bröd till. Jag himlade hela kvällen:) Lite mysigt är det ändå med höst!

    SvaraRadera
  8. Ja, nu är det banne mig höst. Och på något vis är vi redo för mörker, kyla, tända ljus och värmande mat. Det är konstigt det där med att soppa värmer mer än annan varm mat. Er kycklingsoppa ser mycket god ut. Kramar.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!