lördag 14 december 2013

Rulltårta, en vanlig och en med julig smak!

Sista kakan ut blir det idag, i alla fall den sista kakan från sommarens (häpp, bättre sent än aldrig!) kakbak som ledde fram till kakbuffén på fru Ms födelsedagskalas. Sista kakan är ytterligare en klassiker som säkert finns i en mängd olika smaker och varianter, och säkert är vi flera som suckar och tänker "barndom" när vi smaskar i oss en bit rulltårta! I alla fall så är vi två här som gör det, speciellt när det ser ut som det gör på bilden och sköljs ner med hemmakokt jordgubbssaft.

Vill man så kan man faktiskt julpynta även en rulltårta, det går så bra så och smakar fantastiskt gott - det kan vi intyga. Då blandas saffran ner i smeten och sedan pimpas även fyllningen, vi bjuder på några olika förslag i vårt recept och om vi känner er rätt så ni kan säkert komma på flera goda varianter. Hojta gärna till om ni har några på lager!

Nu Hannah, nu är rulltårtan på plats i köket och vi hoppas den ska smaka. Tack för att du legat på oss och påmint oss när minnet har trutit:) 

Rulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
sylt till fyllningen
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.
Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken.
Lägg ett bakplåtspapper på en braspanna och vik upp papprets kanter så det blir en låda av pappret. Lådan bör vara ca 30*40 cm.
Bred på smeten i ett jämt lager och grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.
Lägg ett smörgåspapper på ett galler och strö på lite strösocker.
Ta ut kakan från ugnen och stjälp upp den på den sockrade pappret, gör det snabbt så går det lätt.
Dra bort pappret som du bakat kakan på i ugnen och bred sylten på kakan.
Rulla samman rulltårtan ganska fast och hårt på bredsidan och låt den ligga i pappret och svalna.

Saffransrulltårta
För en rulltårta med finfin saffranssmak så tillsätter du 2 paket, alltså 1 gram, saffran till mjöl- och bakpulver-blandningen innan du häller det ner i äggsmeten.
Rulltårtan kan du sedan fylla med vispad grädde som du blandar med lingon/lingonsylt eller varför inte lite lemon curd. En smörkräm som blandas med lingon/lingonsyltsylt funkar absolut också.
Följ i övrigt receptet ovan.

Lördagen har hitintills ägnats åt julklappsinköp och det verkar som vi har allt under kontroll - nu har vi ju inte så fasligt många att klappköpa till och dessutom har vi ju en finfin lista att kika lite på från förra året... Vi ska se om kan hitta några nya bra och välgörande julklappar i år och uppdatera listan med dom, kanske har ni några förslag? Vi kan redan nu tipsa er om att våra härliga bloggarkollegor i Göteborg har startat en insamling på nätet i samband med att årets upplaga av Musikhjälpen sänds just från Göteborg i år. Insamlingen hittar ni här och den går under namnet "Från blogg till bössa", gå gärna in på sidan för att läsa mer om hur det fungerar och framför allt för att skänka en slant!

Middagen som förbereddes tidigt i morse (jaja, allt är relativt:)) står och puttrar och har gjort så ganska länge nu. Våra facebookföljare har redan fått sej en liten smygkik på lite av köksaktiviteterna och vi kan lova att om det färdiga resultatet smakar lika gott som det doftar, så finns det snart ett nytt recept a'la långkok här i köket!

Ha nu en fortsatt lysande lördag så ses vi i morgon med ett nytt förslag till veckomatsedel!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Rulltårta åt man mycket när man var liten, men gott är det. Spännande med saffran i smeten!!

    SvaraRadera
  2. Hej
    Ville tacka för receptet,som till slut kom =)
    Hoppas givetvis att ni får en God Jul & Gott Nytt år.
    Kram Kram Hannah =)

    SvaraRadera
  3. Ja, rulltårta är barndom för mig också. Så gott, men ändå bakar man den så sällan. Glass är en god fyllning att ha i rulltårta också, men det passar kanske bättre på sommaren. Kram

    SvaraRadera
  4. Jag gillar rulltårta i alla kryddningar och varianter. Tycker om mjuka kakor och perfekt att den går så snabbt att baka. Jag har aldrig smakat just rulltårta med saffran utan bara "vanlig" sockerkaka med saffran. Mina vänner från Gotland brukar ofta bjuda på sådan.
    Hoppas ni har det bra såhär i slutklämmen i julstöket. Kramar till er

    SvaraRadera
  5. ÅÅÅÅÅHHHHHHHH saffransrulltårta. Nu dör jag seriöst. Hej jag dog för att jag dregglade ner skärmen. Tack o hej.

    SvaraRadera
  6. Vilken bra idé med insamlingen! Ska kika in där nu! :)
    Rulltårtan är så enkel och såååå god! Med saffran i blir det ännu godare! :)
    Ha en fin tredje advent!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Rulltårta är så gott och lätt att göra. Jag fick smaka på en väldigt god och julig sådan i går som min syster bjöd på. Det var en pepparkaksrulltårta med en fyllning som det var vit choklad i. Er saffransvariant verkar vara väldigt god också. /Anna J

    SvaraRadera
  8. Rulltårta äts alldeles för sällan hos oss...jag har gjort några gånger men oftast äts det när vi själva blir bjudna på den, som ex av förskolefröknarna ;) Hoppas allt är bra med er annars, stor kram på er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!