måndag 3 februari 2014

En vild stroganoff

Vi fortsätter vår väg på den snabba vardagsmaten här i köket och det behöver verkligen inte betyda att det är illa på något vis alls:) Tvärtom så kan det blir hur gott som helst när en bit korv (dock inte hemmagjord denna gången) vid namn Medister får sällskap av ingredienser som oftast används när det är viltkött som kockas till i köket.

Inte är det allt för ofta det lagas köpekorv här, men när det händer så är det medisterkorv som gäller. Som vi tidigare har skrivit så är det alltså en korv av falukorvsform, men med högre kötthalt i, så det går därför alldeles utmärkt att använda faluvarianten istället om det passar er bättre. Har ni enbär går det bra att mortla ner några sådana också i denna vilda korv stroganoff, vi hade det inte och det funkade bra det med. Att strö några frysta lingon över till serveringen kan vi verkligen rekommendera, den där lilla syran bröt av riktigt fint.
Lite kokt mathavre, en varm sallad med brysselkål, stjälkselleri och äpplebitar fick ackompanjera grytan:


Vild stroganoff   2 port + matlåda
400 g medisterkorv, eller falukorv
1 rödlök, fint hackad
1 dl valfri svamp, vi hade torkad blandsvamp
1 dl crème fraiche
2 ½ dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk köttfond
1½ tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt och svartpeppar
Använder du torkad svamp så lägg den i blöt innan du lagar till den.
Strimla och stek korven, tillsätt löken så den får fräsa med någon minut.
Tillsätt även svampen och låt fräsa en kort stund.
Rör samman crème fraiche, grädde, gelé och fond och häll det i stekgrytan.
Tillsätt kryddorna och smaka av.
Låt grytan småputtra ca 5 minuter och servera.

I kväll fick den sällsynta korven se sig utbytt mot den mycket mer vanliga sillen, något våra instagramföljare redan har koll på. Det har experimenterats med medelhavssmaker och resultatet föll så väl ut att vi redan nu kan lova att det kommer att dyka upp ett sprillans nytt och spännande sillrecept här inom kort, signerat Mårtenssons kök.
Nu ska vi, mätta och belåtna, fortsätta vår kväll med soffhäng och internetkoll, vår variant av "coachsurfing":)

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
xx

10 kommentarer:

  1. Men mums! Stroganoff älskar jag i alla former. Men jag funderade på det här med medisterkorv... Jag köper alltid falu typ "deli" med lite högre kötthalt. Men jag har aldrig letat reda på en medister faktiskt... Vad är skillnaden på innehåll i falukorv deluxe och medister? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då gillar du säkert denna. Vad vi kan se så är det ca 68 % i falu deli och i medisterkorv är det 71, så det skiljer inte så mycket om man köper delisorten, kanon ju!

      Radera
  2. Det är väl bara att erkänna att jag aldrig hört talas om Medister innan... Får nog ta ett span i korvdisken/charken.
    Och passar på att svänga förbi frysdisken och norma ett paket lingon också, så god hela anrättnigen ser ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget att skämmas för, det är säkert fler med dej som inte har det. Spana du, både efter korv och lingon, så håller vi tummarna för napp och att det gillas:)

      Radera
  3. Lingon på stoganoffen, bar idé! Och salladen låter himmelsk. Men, så är ju också allt med brysselkål fantastiskt gott! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en bra idé, kanske även en baridé:) Brysselkål har vi blivit mer eller mindre beroende av, attans gott och lätt att variera.
      Kramar

      Radera
  4. En stroganoff med vilda smaker - låter som en väldigt bra idé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju vildare desto bättre, är vår devis numera:)

      Radera
  5. Mmm det lät snabbt och gott. Måste pröva.
    Kram Maria
    www.frugnu.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt gott tyckte vi, hoppas du gillar den om du testar!
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!