fredag 26 december 2014

Med siktet inställt på nyårsafton!

Hej på er denna annandag, vi hoppas ni har det fint och att julen har varit snäll mot er hitintills. För Mårtenssons flyter julhelgen på bra än så länge, om vi bortser från en smärre chock- och ögonskada som inträffade vid frukostbordet idag. Nej då det är inte så farligt som det kanske låter, men när grannen i huset mittemot plötsligt öppnade sitt fönster bländades herr Mårtensson av en solkatt modell XXL, ja ni kan ju säkert ana er till chocken när solljuset skar rakt in i pupillen! Inte var det igår solkatter hälsade på hos oss, men den katten får gärna hälsa på fler gånger, inga allergier har vi mot dom inte!
Som ni säkert förstår så har vi alltså solen på besök just nu och som att det inte var nog med solsken så fick vi dessutom lite snö igår, minusgrader och ett fantastiskt vinterväder! Vem kunde väl ana det när vi firade julafton i gråväder och 7 plusgrader? Vi hoppas bara att alla ni som kör hem från julfirandet idag tar det lugnt i trafiken, det kan ju vara halt på sina ställen.

Men från julen kör vi vidare, ställer in vår GPS och rattar rakt in i nyårsfirandet! Det är ju visserligen några dagar kvar, men nyårsmenyer har börjats planeras och då ska inte vi vara sämre än att vi bjuder er på godsaksförslag som kan passa fint till nyårsafton. En blandad kompott av både enklaste enkla, och lite mer avancerade saker, snabbfixat och en anings mer tidskrävande, det finns mat för fiskälskaren, köttdiggaren och för er som gillar vegetariskt mest av allt. Det mesta av det bästa går att förbereda i god tid innan gästerna kommer, något som vi i vårt kök gillar.

Men nu kör vi och vi startar vid drinktilltuggen:

Crostini är oerhört smidigt att ha på lager hemma i skafferiet, dom kan man klicka på allehanda goda röror på, slänga fram på vilken tjusig bricka som helst och vips så har man ett drinktilltugg som heter duga! Har du inte crostini så funkar det med tunnbröd, kex eller varför inte en bit knäckebröd? Laxröra är mums att ha på!
Crustader är också en finfin uppfinning när det gäller enkla drinktilltugg, fyll med en god sylt och getost och gratinera eller klicka i kalla röror och servera.
Rostade nötter med olika smaksättningar är överraskande gott, här hittar du två variationer.

Vi svänger av till förrätterna: 
Ansjovisrulle, så vansinnigt gott och lika vansinnigt lätt att förbereda!
Lika bra vad gäller förberett är denna annorlunda västerbottensostpaj där du får användning av eventuella överblivna nötter och dadlar från julhelgen.
Vill man visa sej lite mer på styva linan och stajla i köket så kanske en purjolökstarte kan vara något? Kräver lite mer förberedelser och jobb, men absolut inget svårt eller avancerat sådant.

Färden går vidare mot varmrätterna:
Porchetta är ett väldigt smidigt sätt att servera varmrätt, det sköter sej själv i ugnen under tiden som du sysslar med annat. Man kan fylla köttrullen på många olika vis och vi har två favoriter som vi har delat med oss av här och här.
Vill du snajda till det och lyxa på med oxfilé heter vår favorit oxfilé med vitlökspotatis. En suverän allt-i-ett-middag med råstekta potatisar som täcks med skivor av filé som täcks med vitlökssmör... förberedas kan även den!
En annan favorit som vi bjudit våra middagsgäster på några gånger genom åren är denna kycklinggratäng som är sprängfylld med smaker! En allt-i-ett-rätt som du också enkelt förbereder.
Savojkål som fyllts med fiskfärs och dressats med vitvinssås är ljuvligt gott, här hittar du receptet. 
Pasta med fyra ostars sås är ett synnerligen smarrigt vegetariskt sätt att fira nyårsafton med.

Och vi går i mål på efterrätterna, dessertmålet alltså:
Vill du köra på en retrodessert så hittar du smarriga inkokta päron här, serveras med grädde eller glass. Grädden kan med fördel smaksätta med en skvätt apelsinlikör om man vill piffa till det ännu mer.
After eight tårta i cheesecakestil, görs samma dag som den ska serveras, lätt som en plätt!
Marängsviss med limoncello, enklare än så här kan det knappast bli!

Skulle ni nu, mot all förmodan, inte hitta ett endaste dugg som ni gillar bland våra förslag så kanske våra tidigare nyårsmenyer kan vara något att kika på? Förra årets upplaga finner ni här och 2012 såg det ut så här och så här.

Nu ska dessa Mårtenssonare köra vidare ut i julhelgen, vi drar en repa ner om på stan och hoppas verkligen inte att vi krockar med andra shoppingsugna som gett sej ut på rean:) I kväll är det dags för en av annan av våra traditioner när vi styr stegen mot biografen tillsammans med Freddy och bänkar oss framför den allra sista Hobbit-filmen. Tillsammans har vi tre musketörer följt Harry Potters strapatser, Sagan om Ringen-trilogin och nu Hobbit-äventyren, på den stora duken. Vad vi ska göra nu när det verkar som det är över vet vi inte, men vi håller tummarna att det dyker upp en ny filmserie lagom till nästa jul, som vi kan förfölja!

Ha en fortsatt skön julhelg och
Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Hualigen vad julen försvann fort! Och nu är det strax dags för nyårsmaten. Tack för alla era goda idéer och recept! Ha de gôtt.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig inspiration ni bjuder på till nyår. Aftereight-tårtan blir jag sugen på att göra redan imorgon då jag ska få fika-gäster på eftermiddagen och jag fick en aftereight-kartong i julklapp som bara står och väntar på att få bli öppnad. :-) God fortsättning till er båda och ha det fortsatt härligt. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
  3. Perfekt! Jag ska definitivt spana runt! Jag vill inte ha någon klassisk nyårmeny i alla fall, så mycket vet jag.
    God fortsättning på er! Kramar!

    SvaraRadera
  4. Tack för alla tips! Vi har än så länge (som vanligt…) noll koll på vad vi ska laga, får nog sätta mig och titta på det ikväll! KRAM! Och god fortsättning till er båda!

    SvaraRadera
  5. Så mycket god mat ni inspirerar med inför nyårsfirandet!
    God fortsättning!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Oj så mycket mumsigheter ni bjuder på. Man vill ju ha allt! Hoppas ni får fortsatt fina daga och en riktigt härlig nyårshelg! Här är det minus 15 och snö. Lite för kallt för min smak! Om det håller i sig är jag rädd att varm glögg kommer att locka mer än iskyld champagne vid 12-slaget. Kram!

    SvaraRadera
  7. Tack, jag tar en av varje! :D

    SvaraRadera
  8. Oj, så mycket gott! Och så blev jag påmind om porchetta igen. Har fortfarande inte gjort det :-/ Det får bli mitt löfte för 2015, som fisken för 2014 och det lyckades jag ju med :-) Vilken skattkista med recept ni har att ösa ur och dela med er av - tack!

    Önskar er ett riktigt gott nytt år och en härlig nyårsmiddag och -fest!

    Stor kram + stor kram :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!