onsdag 14 januari 2015

David Batras fasters kyckling!

Hur gick det i går (tisdag) blev det fisk på era tallrikar? Vi var faktiskt själva så laglydiga att vi åt fisk, hur skulle det annars sett ut egentligen om vi inte följde våra egna anvisningar? Nej minsann, sån galenskap kan vi inte ha inte!

Någon fisk blir det inte här i det Mårtenssonska köket idag i alla fall, även om det nästan ser ut så på vårt foto - ja om ni har lika livlig fantasi som vi har:) Det är nog baske oss den mest märkliga matbild vi har lyckats få till, i alla fall vad gäller utseendet på själva huvudrollsinnehavaren! För visst kan vi väl inte vara dom enda som tycker att det mest liknar en firre som ligger där på tallriken, någon form av demoniskt liknande djuphavsfisk eller kanske en akvariefisk... Men nej, det är faktiskt en bit kyckling som du ser, ett kycklingben för att vara mer exakt.


Kycklingbenet är tillagat nästan enligt instruktionerna i David Batras kokbok vi investerade i för ett tag sedan, en investering som vi inte ångrat en endaste nanosekund! Vissa förändringar var nödvändiga att göra som t.ex kardemummakapslarna som fick bytas ut mot kärnor, helt enkelt för vi inte lyckades jaga tag på kapslar. Andra är gjorda på grund av ren lättja, att ta en sked sambal är enklare än att hacka en chili, det bara är så - vi erkänner! Hur som haver, så var det en väldans god kycklingmiddag vi mumsade i oss och helt perfekt eftersom den kunde förberedas redan dagen innan!
Kycklingbitarna lägger du i marinaden på kvällen, sen är det bara att plocka fram dom dagen efter och ge dom en snabb vända i stekpannan innan dom åker in i ugnen, perfekt för dagar när du inte har så gott om tid att mecka i köket!

David Batras indiska kyckling   ca 4 port
1 kilo kycklingdelar
Marinad
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk fint riven ingefära
1 tsk sambal oelek
½ kanelstång
ca 10 st kardemummakärnor
5 kryddnejlikor
1½ dl matyoghurt
salt och svartpeppar
Mixa alla ingredienserna till marinaden i en matberedare.
Krydda kycklingdelarna med salt och peppar och lägg dom i en platspåse.
Häll ner marinaden i påsen och förslut, låt marinera några timmar - eller över natten - i kylen.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden, men spara marinaden, och bryn dom i smör runt om.
Lägg över dom i en ugnsfast form.
Häll marinaden i stekpannan och låt den koka samman till en fastare konsistens på medelvärme.
Häll marinaden över kycklingen i formen och ställ in mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter till 1 timme, beroende på hur tjocka kycklingbitarna är.
Kolla temperaturen som ska vara 85 grader vid benet.

Serverar kycklingen gör du med precis vad som faller dej in och känns rätt, men en sallad med friska smaker från apelsiner och eller clementiner smakade inte alls fel till!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

5 kommentarer:

  1. Marinaden lät supergod! Påminner om nån jag gjorde för massvis av år sedan! Kan tänka mig att en apelsinsallad är super till!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Åh, ännu en matbok att kolla upp alltså. Älskar mat-, kok- och bakböcker. Den här kycklingen verkar ju väldigt god. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
  3. Jag har pillat på Batras bok i bokaffären runt hörnet från jobbet många gånger, men det har inte blivit av att jag har köpt den. Gillar det här receptet med både kanel och kardemumma på kycklingen. Bara måste ju bli gott! :)

    SvaraRadera
  4. Känns som jag följer med på resor till olika hörn av världen genom er mat! Blir spännande att se vart er sommarresa bär av i år.
    Alla som införskaffat David Batras kokbok verkar supernöjda. Jag är verkligen sugen på ett eget ex. Det här är ju mat helt i min smak!
    Kram på er.

    SvaraRadera
  5. Den här boken vill jag också köpa!
    Kycklingen låter otroligt gott!
    Ha en toppen fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!