lördag 18 april 2015

Skogsutflykt med fina fynd!

Bilder från förra helgens utflykt skulle vi ju bjuda på var det tänkt, så då är det väl bäst att vi gör så:) Bättre sent än aldrig, eller hur är det nu man säger... Vi var ju alltså i Lövestad där Ankis morbröder huserar, det är inte alltför ofta vi kommer dit, ickebilburna som vi ju är, men nu när vi har upptäckt att det faktiskt går att komma dit och hem med buss så lär det bli lite tätare mellan besöken. Hur som haver så var vi där denna gången för att besöka marknaden som byn håller varje vår och höst, ingen jättemarknad a'la Kivik eller Sjöbo men precis tillräckligt stor för Mårtenssons. Vädret visade sej inte direkt från bästa sidan om vi säger så, det var Skåneblåst och mulet men det hindrade inte oss från att ta en rejäl skogstur för att plocka skogens guld med oss hem i en påse.

Ramslök, det fullkomligt kryllar av ramslök i backarna i skogen! 

Och precis så här glad blir man när man hukar i ett ramslökshav, 
bara att känna doften sätter ett leende på läpparna! 

 Lite som Liljekonvaljer ser bladen ut, 
men förväxla för guds skull inte de två växterna för då kan det gå illa! 

Underbar grönska mellan träden, men de mörka molnen på himlen ville vi helst blunda för... 


Syrror in action, fru M till vänster och syster Carina sidan om, med en påse att fylla. Och nej, vi fyllde inte hela påsen - så mycket ramslök expierar vi inte här i köket.. Några nässlor letade sej också ner i gömmorna, något vi inte plockat och tillagat tidigare så det ska bli spännande att prova! 

 Inte bara grönt i skogen, nej då lite vitt hade letat sej fram också här och var. 

 Och hemma i trädgården hade rabarberna börjat sticka upp, 
tänk nu är det inte långt kvar tills det är dags för för rabarberpremiär! 

Så vad kan man då göra med ramslök?
Jo man kan göra god korv, ramslökspesto, göra en sillinläggning och en smarrig ramslöksaioli.

En fortsatt skön lördag önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

 1. Skönt att vara ute i naturen och att komma hem med både ramslök och nässlor är inte dåligt :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart, lite extra också när det är andra marker än de gamla invanda:)
   Kramar

   Radera
 2. Jäklars vad mycket ramslök!!! Ibland önskar jag att också jag bodde i Skåne-land. Undrar om man kan köpa plantor av ramslök i Skåne? Här har jag inte hittat några! Kramelikram från mig och kramaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, du kan ju bara ana dofterna i luften när man står där! Vet faktiskt inte om det går, man kan ju ta från skogen. Men om du vill plantera den i trädgården vet vi inte, den sprider sej snabbt och tar över det mesta... Kanske du kan plantera ut den i markerna runt om;)
   Annars kan man köpa i affärerna här, 25 kr för 500 g...!

   Kramelikramar på en båda!

   Radera
 3. Vilken ramslöksorgie! Jag måste plantera lite i min trädgård, jag har hört att de ska trivas i Skåne, på Öland och Gotland. Har dock aldrig sett någon häromkring...

  Måste ju bara berätta att vi grillade FISK till lunch igår! (Pausar för att ivänta chockade läten...) Det var till ett grillreportage, så då måste man ju offra sig lite. Men det var faktiskt inte så himla äckligt. Regnbågslax hette den. Med lite citron, dill, brynt smör och kapris var det nästan gott! :-) Kram på er!

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!