onsdag 3 juni 2015

Glasstårta med mango

I lördags hade vi ju våra kära vänner och resekompanjoner här på middag och vi kan lova att det var två mätta och nöjda gäster som körde hem lite senare på kvällen. Det är alltid lika roligt när maten uppskattas, speciellt när det är nya recept och matidéer som testas och lagas till så andas vi ut lite extra när gästerna tar om:)
Glasstårtan som vi serverade till efterrätt var just en sån där nyhet i köket som det togs mer än en bit av, sanslöst god blev betyget, så naturligtvis vill vi bjuda även er på den!

Receptet är klippt ur en veckotidning och fru M tyckte att det var lite klöddigt att få till lika tjusiga mangomönster i glassmeten som det var på tidningsbilden, det verkade inte alls bli något rippel någonstans. Men det visade sej när tårtan skars upp att resultatet ändå inte var så långt från hur det sett ut på bilden i tidningen, det blev några mangovirvlar i glassen ändå. Så misströsta inte om ni tycker att den ripplade effekten uteblir, det syns lite tydligare i frusen uppskuren form!

Mangoglasstårta

När vi smakade på mangosåsen så tyckte vi att den var i lite sötaste laget, glassmeten är ju ganska söt den med, så vi pressade i mer citronsaft än vad som stod i receptet (½ citron). När vi sedan åt tårtan så tyckte vi nog att den kunde varit en uns ännu mer citronsaft i för att såsen skulle bryta av riktigt, men det är ju så klart en smaksak! Så smaka dej fram till hur syrlig du vill ha din mangosås och tänk på att glassmeten som sagt blir ganska söt i smaken.

Glasstårta med mango och citron
1 pkt frysta mangobitar a' 225 g
2 citroner, fint rivet skal
1 burk söt kondenserad mjölk 'a 397 g
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Tina mangobitarna och mixa dom med en mixerstav tillsammans med 3 msk av mjölken och pressad saft från minst ½ citron, gärna mer men smaka dej fram så du får det så syrligt som du vill ha det.
Vispa grädden med resten av mjölken och vaniljsockret till en tjock kräm, rör ner citronskalet.
Lägg en bit bakplåtspapper på botten av en springform och spänn ihop den, pappret gör det lättare för dej sen att ta upp tårtan.
Häll krämen i formen, klicka ner mangosåsen i små klickar och vänd in i omgångar i krämen så det blir en ripplad effekt på din glasstårta.
Täck över tårtan med plastfolie och ställ in i frysen några timmar, eller över natten
Ta fram glasstårtan ca 20 minuter innan du serverar den, vi hade ljummen hallonsås till vår och det passade riktigt bra.

Glasstårta med mango
En glasstårta värd att fira nationaldagen med kanske?

Duka med syrener

På bordet försökte vi få till en lite somrig känsla, den är ju lite avsaknad där utanför fönstret minst sagt... Syrener i olika små vaser och flaskor samsades med små värmeljusskålar på en bricka mitt på bordet och några kvistar murgröna låg som en löpare ut mot bordskanterna.

Vårlig dukning

Då var halva veckan gången och det innebär att helgen snart är här, igen... fråga inte oss vart tiden tar vägen men undan går det och drag under galoscherna är det - nästan varje dag! Vädret tänker vi inte ens kommentera, så det så:)

Ha en fortsatt trevlig lillelördag så ses vi snart igen,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Vilken härlig dukning, jag riktigt känner syrendoften genom datorskärmen. :-) Tårtan ser fin ut den med tycker jag. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna, så härligt att vi lyckades förmedla till och med doften:) Vi sa när vi dukade att tänk om det hade varit möjligt att burka sommarens dofter och ta fram till vintern, det hade väl varit underbart!
      Kramar till dej

      Radera
  2. oj vad gott älskar mango och citron :) Funderar på¨att göra ostpinnarna till dotterns studentfest :)
    Ha det gott

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!