torsdag 15 oktober 2015

Korvlåda med tomater och bönor

I det Mårtenssonska köket sjunger vi i dag på den mer eller mindre kända refrängen, "varm korv boogie", dock utan lådan på magen. Men korv blir det, varm serveras den och boggie får man tid över till att dansa på köksgolvet när lådan står inne i ugnen och lagar till sej. Inte illa, eller hur? :) Mer dans i köket!


Så här ser korvlådan ut när den är färdig att serveras, pimpad med de obligatoriska gröna örtbladen som i detta fallet är basilika. Nu ligger dom ju inte där för att grönt passar så attans bra ihop med rött, dom ligger faktiskt där för att basilika passar så bra ihop med resten av smakerna - tjusigt uttryckt så gifter de sig väldigt väl. 
Innehållet i lådan kan du variera allt efter kylutbud och smak, gillar du inte kidneybönor så byter du ut dom till den sortens bönor du gillar, hettan kan du skruva upp eller ner och grönsakerna kan så klart varieras. Morot, paprika, zucchini eller aubergine kanske? 
Korven vi använde var av lite blandad sort, vi hade några olika "slattar" i frysen över från Håkans korvstoppningar och valde chorizo och merguez, och naturligtvis kan ni även här blanda som ni vill:

Korvlåda med färsk korv  2 port + matlåda
färskkorv t.ex salsiccia, chorizo, merguez eller annan färskkorv du gillar  
1 stor gul lök i strimlor
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 fänkål, skivad
2 stjälkar blekselleri, i tunna skivor
1 tetrapak kidneybönor
1 burk körsbärstomater
½ burk passerade tomater
½-1 tsk sambal oelek
2 msk flytande honung
timjan
oregano
rosmarin
salt och peppar
Dela korvarna på längden och sedan i halvor och lägg dom i en ugnssäker form tillsammans med gul och vitlök, fänkål och selleri.
Ringla över olja och blanda runt, ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter så det hela får lite färg.
Blanda ut sambal och örter i de passerade tomaterna.
Ta ut formen och rör ner kidneybönorna, honung, körsbärstomater och de passerade tomaterna, blanda runt.
Ställ in formen mitt i ugnen ytterligare ca 30 minuter, rör om någon gång under tiden.
Förslag på tillbehör:
ris, pasta, sallad, bröd

Korvalådda in the makin'!

Så har vi torsdag gott folk och här nere i våra delar av landet har solen plötsligt beslutat sej för att visa sej för oss igen, efter att ha hållit sej undan de senaste dagarna. I går var det mörkt hela dagen, så det känns som ett väldigt välkommet och bra beslut som vi hoppas får hålla i sej några dagar framöver.
Men regnet som fallit de senaste dagarna har faktiskt varit en liten gnutta välkommet det också, kanske kan morgondagens ledighet ägnas åt svampjakt i skogen och kanske vi hittar annat är torkad svamp denna gången:)

En fortsatt skön torsdag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!