fredag 13 november 2015

Cannelloni med ostfyllning


Av någon mystifikisk anledning återuppstår pastafredagarna i det Mårtenssonska köket när hösten gör sitt återintåg i almanackan. Fråga oss inte varför men mörka höstkvällar när vinden viner och regnet piskar mot rutorna känns det extra passande att käka middag i bästa Lady och Lufsen-stil. Fast vi föredrar att använda bestick och ha maten på varsin tallrik, och skulle vi få för oss att låta våra nosar mötas över vårt breda matbord så är det med risk för brutna revben och sträckta muskler... nej tack, hånglet sparar vi till soffan:)


Förra fredagen slog vi ihop våra kloka huvuden i köket (japp, bokstavligt talat - vi har som bekant ett litet kök) och lagade till denna smarriga pastarätt. Inget krångligt alls, bara färska lasagneplattor som täcks med en oströra och - om man vill - en skiva salami eller lufttorkad skinka. Man kan alltså laga till och avnjuta denna middagen både som vegetarisk och ickevegetarisk. Vi experimenterade och testade någon rulle av varje sort och kan rapportera att vi var belåtna med båda, även om herr M hävdade att den med paprikasalami var snäppet bättre.


Ostfyllda cannelloni   8 rullar  ca 2 port
1 pkt färska lasagneplattor
200 g philadelphiaost
150 g fint riven Västerbottensost
1 burk cocktailtomater
½ dl socker
1 tsk timjan
½ tsk oregano
2 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
salt och svartpeppar
färska basilikablad
skivad salami (gärna paprikasalami) eller lufttorkad skinka (valfritt)
Rör samman philadelphiaost och Västerbottensost, smaka av med salt och peppar.
Bred oströran på lasagneplattorna, täck hela ytan och lägg på en skiva salami/skinka och 2-3 basilikablad. Rulla samman och lägg rullarna tätt ihop i en smord ugnsfast form.
Blanda tomaterna med socker, olja, timjan och oregano, smaka av med salt och peppar.
Häll tomatsåsen över pastarullarna och avsluta med att strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.


I kväll får vi se hur det blir med den där fredagspastan, det kan så vara att denna varianten får gå i repris faktiskt. Frun ska nämligen ut och svira på restaurang med sina arbetskompisar så herr M har funderingar på att bjuda sin storebror på de ost- och salamifyllda pastarullarna, så goda tyckte han dom var!

Ha en alla tiders fin fredag och fredagskväll, med eller utan pasta.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. J tycker att vi har pastarepriser alldeles för sällan i vårt lilla kök. Hos oss finns det dock ingen risk att slå huvudena ihop, då soffan framför fotbolls-TVn är alldeles för långt ifrån köket...

    Jag ska också ut och svira medan J tar en sväng om kvarterskrogen innan han går hem till vovven och soffan. Vi tar hånglet en annan dag tror jag. Kramar till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, pastarepriser är iofs bättre än huvudkrockar:)
      Hångel eller inte,
      en fin helg och kramar till er!

      Radera
  2. Det där ser då väldigt gott ut! Hemma hos oss är det hemmagjord pizza som gäller på fredagar. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det var lika gott i repris kan vi meddela:) Härligt med traditioner, speciellt när det innebär god mat!
      Kramar

      Radera
  3. Haha, ni är så sköna :) Ingen pasta här idag, det blir klyftpotatis, svampsås och vegobiffar! Trevlig helg på er :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den komplimangen tar vi och tackar för - tack!
      Låter som en alla tiders pastaersättningsmiddag, hoppas det smakade lika gott som det låter.'
      Tack och detsamma!

      Radera
  4. Haha, älskar rätter som man vill laga igen TYP NU PÅ DIREKTEN! Då vet man att det är gott! :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det om något är väl ett riktigt bra betyg!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!