torsdag 7 januari 2016

Apelsinsås till kyckling och anka


Apelsiner konsumerar vi på kors och tvärs här i köket just nu. Vi äter, dricker och lagar mat med dom och snart är det väl risk att det sprutar apelsinsaft ur öronen på oss. Men det gäller ju att passa på när dom är i säsong och just nu är både apelsiner och clementiner som godast, för att inte tala om blodapelsiner, hur gott är inte det?! 
För ett tag sedan så lagade Håkan till en apelsinsås som vi hade till helstekt kyckling och en varm sallad med bland annat potatisklyftor, brysselkål, granatäpple och (hör och häpna!) apelsinbitar. Såsen blev så god så att vi gärna vill dela med oss av den till er, kanske är det flera där ute som delar vår apelsinfrenesi? 

Apelsinsås   2 port
2 apelsiner
2 msk socker
1 msk äppelcidervinäger 
2 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
½ tsk salt
25 g smör
maizenaredning för ljusa såser
Riv skalet på en apelsin fint, var noga så du inte får med det vita utan endast det gula.
Pressa ur saften från båda apelsinerna.
Häll socker och vinäger i en gryta och värm på medelvärme under omrörning till sockret smält fått lite färg, utan att det bränns.
Dra bort grytan från värmen och rör i apelsinjuice, vin, fond och salt.
Låt såsen koka upp och sedan puttra tills ca 2 dl återstår.
Rör i apelsinskal och red av till önskad konsistens, smaka av.
Blanda ner smöret, rör så det smälter och servera såsen till kyckling eller anka.

Någon långpromenad i snön blev det inte igår, istället spenderade vi det mesta av dagen med att storstäda i köket. Det gäller att ta tillfället i akt och passa på när andan faller på och när vi båda är hemma, vilket alltså lyckades sammanfalla igår. Att andan föll på berodde mest på vädret, för hugaligen vad det vräkte ner snö över vår stad! Tydligen rörde det sej om en halv meter i tisdags och sen bara fortsatte det igår alltså. En liten kvällstur tog vi dock när vi var färdigstädade, då var riktigt skönt att komma ut och vädra bort dammet och få frisk luft. 

Skafferiet gick vi lös på och det fick sej en rejäl utrensning och organisering, nu är det så välordnat att vi knappast vågar röra något där inne:) Vi är lyckligt lottade med vårt stora älskade, nästan på walk in-skafferi för med tanke på hur lite övrig förvaring vårt boende bjuder på, hade vi nog inte klarat oss utan det. 
Resten av köket tar ungefär lika länge att få i ordning som skafferiet gör, vilket säger en del om hur litet köket egentligen är. Eller, som Håkan brukar säga med sin bästa Eastwood-röst när han vill bli av med sin fru och skramla i grytorna på egen hand, "this kitchen ain't big enough for the both of us!"

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!